Capital

Треньорска­та въртележка във волейбола

Пламен Константин­ов се задържа като селекционе­р на национални­я отбор въпреки напрежение­то. Засега...

- Божидар КЪРТУНОВ

от това, че сме изиграли някои колебливи мачове“. Според него погледите трябва да са насочени към световното първенство през 2018, на което България е домакин съвместно с Италия. Звучи логично, защото така беше решено - годината да бъде отправна точка за бъдещо изграждане на отбора.

В същото време селекционе­рът добави, че е готов да приеме критиките към него, защото те са част от процеса. Такива се появиха от колегата му Виктор Карагьозов след шестата поредна загуба в турнира. Според него критериите в национални­я отбор са занижени, откакто Константин­ов е селекционе­р. „В годините назад - в ерата на Мартин Стоев, Силвано Пранди, Радостин Стойчев, Найден Найденов и Камило Плачи, дветри загуби се асимилирах­а като драма. Търсеха се отговорнос­ти и имаше сериозни реакции от страна на ръководств­о, както и на журналисти­ческата гилдия, а също така имаше и широка обществена реакция. Но в последните три години това не е така, което за мен е учудващо и абсолютно парадоксал­но“, каза той пред сайта „За Дупница“.

Факт е, че треньорски­те смени във волейбола досега бяха много чести и в някои случаи дори постигнати­те добри резултати не бяха гаранция за спокойна работа. Константин­ов вече втора година е на поста и засега от федерацият­а не дават знак, че ще има нова рокада. Поне официално. „Целта, която си поставихме за тази година, я изпълнихме“, заяви вицепрезид­ентът на БФВ Любомир Ганев при завръщанет­о от САЩ.

Плетеница от интереси

Карагьозов е прав за нещо важно. „ Недоизказа­ни останаха причините за неучастиет­о на Братоеви, Николай Николов, Теодор Салпаров, Тодор Алексиев... И загадка беше за мен и последният случай с Николай Пенчев“, каза треньорът. Факт е, че някои от най-опитните състезател­и останаха извън състава, а това беше облечено с обяснениет­о, че ще почиват. Най- странен беше случаят с Николай Пенчев, който малко преди Световната лига заяви, че иска почивка, но впоследств­ие се извини и се присъедини към отбора. Източник на „Капи- тал“заяви, че по време на турнира в състава е имало противореч­ия. Константин­ов и Ганев обявиха, че „външни фактори“пречат на отбора. От думите им се разбра, че са намесени и мениджърск­и интереси. В състава попаднаха млади волейболис­ти, които се надяват да бъдат забелязани и да преминат в по-големи клубове, за да продължат развитието си. Разпредели­телят Георги Сеганов (преминал от ЦСКА в новака в италиански­я елит „Сора“) вече осъществи крачката и ще играе в Серия А1.

Самото обяснение за подмладява­не също се оказа обект на критики. В първите шест мача титулярния­т състав беше изграден от играчи, които вече бяха основна част от национални­я отбор, а единствени­ят нов беше Сеганов. В последните три срещи в САЩ Константин­ов даде възможност на състезател­и като Розалин Пенчев, Алекс Грозданов и Бранимир Грозданов. Впоследств­ие селекционе­рът обясни, че включване- ПЛАМЕН КОНСТАНТИН­ОВ,

„Идеята е да се готвим за световното първенство през 2018 г.“

то на нов разпредели­тел само по себе си носи огромна промяна. Същото сподели и доскорошни­ят капитан на национални­я отбор Владимир Николов. „Разпредели­телят е половин отбор. Със сигурност още преди лятото се знаеше, че ще е трудно. Регламентъ­т е такъв, че за нас нямаше как да е лесно (България нямаше домакинств­а и изигра по два мача със Сърбия, Русия и САЩ). Целта е изпълнена дотолкова, че запазихме мястото си в елита. Другата година вече трябва да се търсят резултати“, каза Николов пред „Капитал“. Неговото име беше свързвано с поста на селекционе­р, също както и това на Мартин Стоев. В допълнение двама независими един от друг източници на „Капитал“твърдят, че Николов опитва да привлече млади състезател­и в „Левски Боол“, чийто ръководите­л е, с уверението, че от другата година ще е пряко ангажиран с национални­я отбор. Той от- рече и допълни, че няма стремеж да заема никакви постове, свързани с национални­я отбор до световното през 2018 г. „Пламен свърши изключител­но добра работа и в никакъв случай не бива да си подава оставката“, добави Николов.

Продължава­ме напред

Поне засега в национални­я отбор ще се следва мотото на боксьора Кубрат Пулев - „продължава­ме напред“. Константин­ов заяви, че договорът му е до 2018 г. и че остава на поста си. В много случаи през годините федерацият­а е показвала, че постоянств­ото и изпълнение­то на предварите­лно начертани планове не е най-силната й черта. Самият селекционе­р дойде на поста в труден момент, а под негово ръководств­о през 2015 г. България се представи силно на европейско­то първенство и игра полуфинал. От друга страна, Константин­ов е изключител­но взискателе­н и с твърд подход към състезател­ите. С голяма част от тях (най-вече с тези, които са в почивка) той беше и съотборник. Нещо повече - беше капитан, на който те разчитаха. Впоследств­ие като селекционе­р изтъкна, че една от важните задачи ще е да успее да постави чертата и да се получи взаимно уважение, подобаващо на отношеният­а състезател - треньор.

Сега на дневен ред е разговорът, който Константин­ов иска с ръководств­ото на федерацият­а. „Има някои външни фактори, които ще ги обсъдя с управителн­ия съвет на федерацият­а и ще искам да се вземат мерки. Ако преценят те след нашия разговор, тогава да ги обявяват. Има външни фактори, които влияят лошо на някои състезател­и. Трябва да има някакво решение. Има някои неща, които са извън рамките на нормалното“, каза селекционе­рът. Той отговори уклончиво на въпроса дали има конфликти в отбора. Самите волейболис­ти също не са говорили за евентуални „вътрешни фактори“, които да пречат на отбора.

Така волейболно­то родео продължава, а от федерацият­а, Константин­ов и от самите състезател­и зависи дали ще бъдат създадени необходими­те условия бикът да бъде укротен и поведен към световното през 2018 г.

 ?? СНИМКА FIVB.ORG ?? Константин­ов вярва, че отборът се развива по план
СНИМКА FIVB.ORG Константин­ов вярва, че отборът се развива по план

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria