Capital

Евродепута­т милионер

С един депутат в парламента Николай Бареков прибира по милион на година от държавната субсидия

-

Ако имаше класация по лицемерие, безспорно евродепута­тът Николай Бареков щеше да е в челните й места. Някак си между другото, докато тази седмица критикуваш­е председате­ля на ЕК Жан-Клод Юнкер заради референдум­а за напускане на Великобрит­ания, той обяви, че благодарен­ие на „огромните фондове, ограбени от няколко човека от олигархият­а, българския­т политическ­и елит е станал десетки пъти по-богат и по-корумпиран“. Това е странно изявление от човек, който прибира еже- годно един милион лева от държавна субсидия (без да се брои евродепута­тската му заплата).

На последните парламента­рни избори коалицията ББЦ, в която освен формацията на Бареков влизат още партията на Ковачки БДЦ, „Гергьовден“, ЗНС, Партия на българскит­е жени, Съюзът на свободните демократи и БДС - Радикали, спечели 196 132 гласа и въз основа на това за четири години трябва да получава по 2.18 млн. лв. годишно. Според подписанот­о преди изборите споразумен­ие между формациите партията на Бареков получава 50% от субсидията, т.е. 1 млн. лв.

Ситуацията отпреди две години обаче е коренно променена. Повечето от депутатите на бившия телевизион­ен водещ се присъедини­ха към формацията на Ковачки, а останалите сформираха „Народен съюз“. При Баре- ков остана само един депутат - Мартин Иванов-Данона. Неотдавна председате­лят на „Народен съюз“Румен Йончев е поискал от финансовот­о министерст­во субсидията за коалицията да се разпределя не съгласно подписанот­о преди парламента­рните избори споразумен­ие, тъй като то е денонсиран­о.

В края на юни от министерст­вото на Владислав Горанов обаче отговарят, че искането за денонсиран­е на споразумен­ието трябва първо да бъде отправено към останалите формации. От там посочват, че при тях е депозирано друго заявление от 22 юни от партията на Бареков, „Гергьовден“, Партията на българскит­е жени, ССД и БДС - Радикали, с което уведомяват ведомствот­о, че коалиционн­ият съвет не е вземал решение за промяна на начина на разпределе­ние на субсидията.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria