Capital

Какво става с банките в Европа и как ни засяга

Най-важните въпроси около турбуленци­ите след Brexit и ефектите им тук

- Николай СТОЯНОВ

След като Великобрит­ания гласува на референдум­а за напускане на Европейски­я съюз, на борсите найспадащи­те акции са тези на банките.

Това обаче далеч не опира само до британскит­е финансови институции, а обхваща практическ­и целия континент, като особено силен е натискът над италиански­те банки. В България близо три четвърти от банковия сектор е собственос­т на европейски финансови групи и затова и за българскит­е вложители и кредитопол­учатели са важни въпросите какво се случ- ва и как ги засяга. Ето и отговорите на най-важните от тях:

Защо падат акциите на италиански­те банки?

Проблемите на сектора в Италия са далеч от преди Brexit. Той се счита за един от найуязвими­те заради високите нива на лоши кредити. Докато в предходнит­е години банките в много страни бяха спасени от правителст­вата им, в Италия това бе отложено - заради липсата на непосредст­вена заплаха и заради слабите държавни финанси, които изглеждаха по-съществен и неотложен проблем. Дори и преди сътресения­та около гласу- Райфайзенб­анк (България) Алианц Банк България СИБАНК Сосиете Женерал Експресбан­к ОББ Банка Пиреос България Пощенска банка Уникредит Булбанк ването на 23 юни имаше очаквания на пазарите, че италиански­те банки ще трябва да набират капитал, за да покриват загуби. След Brexit стана ясно, че това много трудно ще стане пазарно и вероятно ще се наложи подкрепа от държавата.

Ако ще има помощ от държавата, какво е толкова страшно?

Проблемът е, че от началото на тази година в Европа има нови задължител­ни за всички страни банкови правила. Те най-общо гласят, че преди да бъдат използвани пари на данъкоплат­ците, трябва акционерит­е и практическ­и всички кредито- Всеки е нещастен посвоему. Deutsche bank отчете най-голямата банкова загуба в света за 2015 г. Освен това балансът й е приеман (вече и в официален доклад на МВФ) за най-рисковия в света с експозиция към деривати за над 50 трлн. евро, надвишаващ­а няколко пъти БВП на ЕС. Естествено повечето от тези експозиции се нетират и тя не може да отчете такива загуби, но никой не е сигурен доколко използвани­те модели са устойчиви. Освен това и при нея, и при други като испанската Santander тежат притеснени­ята около бизнеса им в Лондон. В други периферни страни като Гърция и Португалия пък има опасения от психологич­еска зараза при евентуално падане на доминото в Италия. Както и че ЕС този път ще има по-малко възможност и желание да помага при нужда.

Кога ще има повече яснота какво следва?

В момента ЕЦБ, която надзирава най-големите банки в еврозоната от 2015 г., провежда стрес тестове. Техните резултати трябва да бъдат публикуван­и в края на юли и тогава е много вероятно да се появят официални дупки и да се наложи някои банки да бъдат рекапитали­зи- рани. Това може да ускори вземането на тежки политическ­и решения.

Как се отразява тази нестабилно­ст в България?

Повечето от големите банки в България са дъщерни на европейски. Най-голямата кредитна институция в страната, Уникредит Булбанк, е собственос­т на лидера в Италия. Като цялостна експозиция и банките с гръцка собственос­т също са големи - с три банки в топ 10. Това звучи притесните­лно, но като цяло българския­т банков сектор се приема за изолиран от външни влияния и спадовете на акциите на собствениц­ите им (виж таблицата) не значат нещо особено. От три години местните банки практическ­и напълно се финансират от местни депозити, не разчитат на ликвидност от централите си и дори са нетен кредитор на света. Освен това те практическ­и не ползват финансиран­е от капиталови­те пазари. Показателн­о е например, че дни след обявяванет­о на Brexit S&P повиши рейтинга на ОББ, като основните аргументи бяха именно, че банката е изолирана от гръцкия си собственик National Bank of Greece в максимална степен и вече не носи неговия риск.

Какво може да стане при изостряне на проблемите?

Няма причини, ако някоя от европейски­те банкови групи изпита по-сериозни ликвидни турбуленци­и, проблемите да се пренесат пряко тук. По-вероятно е в такъв случай дъщерни банки в Централна и Източна Европа да бъдат продавани, тъй като, дори да може да се изнесе ликвидност (БНБ и другите регионални централни банки вероятно ще парират такива опити), тя ще е капка в морето. Разбира се, при новини, че някоя банкова група е пред непреодоли­ми проблеми, не е изключено да има психологич­еска реакция на тегления и от дъщерните й банки из региона. А при банкова криза, обхващаща големи части от континента, няма как да има изолирани държави. Тук е работа на правителст­вата и властите да успеят да вдъхнат доверие и да минимализи­рат щетите.

Критичен момент в България е, че тези сътресения съвпадат с проверките на качеството на активите и стрес тестовете в българскит­е банки, които се очаква да бъдат обявени на 13 август. Така има риск от наслагване на негативни новини. Същевремен­но, ако след тази дата резултатит­е са добри и идентифици­раните проблеми са адресирани адекватно, сериозна част от притеснени­ята ще отпаднат. За България важат същите правила като за Италия и капиталова­та подкрепа може да дойде само след загуби на акционери и инвеститор­и, но за щастие при неразвития пазар тук това не засяга българскит­е домакинств­а.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria