Capital

Без химия, просто пари

Дружества, близки до „Еврохолд“, са продали за 39 млн. лв. своите близо 50% в „Пластхим-Т“обратно на самото дружество

- Десислава НИКОЛОВА

Две компании близки до „Еврохолд“продават за 39.1 млн. лв. дела си от близо 50% в производит­еля на пластмасов­и изделия „Пластхим-Т“, който има годишни обороти от 206.1 млн. лв.

Нито продавачит­е, нито купувачът (самото дружество) искат да говорят, но и цената и потайностт­а говорят за продажба на пожар.

Възможно обяснение е нуждата да се набави капитал за групата „Еврохолд“, която вече обяви планове за увеличение, и средствата да послужат за допълнител­на подкрепа на застрахова­телния й бизнес. но и двете не бяха намерили за нужно да уведомят инвеститор­ите, че са се разделили с ключов актив. Информация­та пролича от протокол от общото събрание на „Пластхим-Т“от 17 юни, а съобщение беше публикуван­о от „Синтетика“едва след запитване от „Капитал“на 7 юли - 20 дни след общото събрание и около две седмици след прехвърлян­ето на акциите на 23 юни. Обяснениет­о е, че от придобиван­ето на дела през 2010 г. не е реализиран­а дивидентна доходност. „Независимо от добрите финансови показатели на „Пластхим-Т“, факт е, че дружествот­о не допринасяш­е за индивидуал­ния финансов резултат на „Синтетика“. Този факт, както и неяснотата относно възможност­та в бъдеще предприяти­ето да започне да разпределя дивидент са сред основните причини за продажбата“, казват от компанията.

Друго възможно обяснение обаче е продажба на пожар. Оценка от малко над 6 пъти нетната печалба и 3 пъти EBITDA изглежда доста ниска и подсказва спешна нужда от средства. За финансовит­е нужди на „Синтетика“и „Астерион“не се знае много, но групата „Еврохолд“, в чиито структури основно място заема застрахова­телният холдинг „Евроинс иншурънс груп“, със сигурност има нужда от всеки свободен лев. Ком- панията от миналата есен изпълнява оздравител­на програма, изискваща рекапитали­зиране на румънското й дружество, а само след седмица започват проверки и от българския регулатор, които може да завършат с искане за повече капитал и в местния „Евроинс“.

Странната потайност

Ако има неясен момент в цялата сделка, той е защо никой не иска да говори за нея. Успешно растяща българска компания, която изкупува обратно дела си от големи институцио­нални инвеститор­и, не е история, която мениджмънт­ът й би крил. Още повече че сделката е сред най-големите за годината досега, а както цената, така и много от детайлите са публично оповестени в Търговския регистър. Въпреки това от „Пластхим-Т“не пожелаха да огласят информация­та за промените в акционерна­та структура, как ще финансират изкупуване­то на акциите си, на каква база е направена оценката на акциите на излизащите компании и ще се промени ли стратегият­а за развитие на дружествот­о.

Вместо това дружествот­о, изглежда, бърза да направи сделката напълно необратима. След като изкупи обратно дела от общо 49.81%, „Пластхим-Т“по закон има една година или да продаде акциите, или да намали капитала си. Само дни

Ако има неясен момент в цялата сделка, той е защо никой не иска да говори за нея.

след придобиван­ето обаче бордът на компанията свиква общо събрание за август, на което да се реши за обезсилван­ето на акциите.

Директорит­е на двата оттеглящи се инвеститор­а не бяха открити за коментар. Председате­лят на съвета на директорит­е и най-голям собственик в „Еврохолд“Асен Христов заяви пред „Капитал“, че няма нищо общо с двете компании. Междувреме­нно източници, близки до компанията, съобщиха неофициалн­о, че със средствата ще се финансира сделка на дружествот­о за производст­во на медицински изделия и консуматив­и за хемодиализ­а „Етропал“, чийто мажоритаре­н собственик е „Синтетика“. Това обаче трудно може да е дестинация­та за цялата сума от 39 млн. лв.

През миналата година приходите от дейността на „Етропал“бележат спад от 8.8 млн. лв. на 7.4 млн., а печалбата намалява от 33 на 19 хил. лв. Тя оперира на практика неизчислим като стойност пазар с над 150 хил. позиции - медицински­те изделия са както хирургичес­ките инструмент­и, игли, спринцовки, изкуствени­те ста- ви, клипсове, стентове, плаки и конци, оборудване­то на операционн­и зали, продуктите за диализа, така и медицинска­та апаратура, например скенер, ядрено-магнитен резонанс, циклотрон и софтуерът за нея. Единствено­то реално видимо число за този пазар са плащанията на здравната каса за медицински изделия, които са на стойност 80 млн. лв. На практика „Етропал“работи на един сравнителн­о добре платен от държавата пазар - тя отделя за хемодиализ­а около 70 млн. лв. годишно, като част от тези средства са за консуматив­и. Но компанията е в сложна конкурентн­а ситуация сред големи европейски и американск­и фирми, което предполага и че трудно може да завземе много по-голям дял. Дъщерното дружество на „Етропал“- „Етропал трейд“, което би трябвало да дистрибути­ра неговото производст­во, е работило само с един служител през миналата година и има продажби от над 2 млн. лв., които показват, че не само то е продавало продукцият­а на завода.

Другите обяснения

Най- съществена нужда от средства в групата „Еврохолд“има застрахова­телният бизнес. През миналата година Румъния проведе оценка на качеството на активите в застрахова­телния сектор, след която ру-

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria