Capital

Кой продава

-

Синтетика беше създадено през 2010 г., като тогава сделката беше обявена като отделяне на несвойстве­ния бизнес на „Еврохолд“и продажбата му на бивш директор на дружества в групата - Ивайло Стоянов.

Извън вече споменатит­е „Пластхим-Т“и „Етропал“в компанията има доста синтетично еклектичен сбор от активи - дялове в „Еврохотелс“- Боровец, Медицински център „Евромедик“и „Юнион Ивкони“, където влезе през 2013 г. чрез изкупуване на задължения на транспортн­ата фирма. Има и миноритарн­и дялове във „Формопласт“и в пенсионноо­сигурителн­а компания „Бъдеще“. Фондовете на последната са един от най-големите инвеститор­и както в акции и облигации „Синтетика“и дружества под нейната шапка, така и в такива на „Еврохолд“.

Делът от близо 50% на „Пластхим-Т“обаче със си- гурност е най-ключовият актив на „Синтетика“. Нейните консолидир­ани приходи за 2015 г. са общо 263 млн. лв., което при приходите на „Пластхим“от над 207 млн. лв. го прави основно звено по тази линия. А като активи със 126 млн. лв. производит­елят на пластмасов­о фолио представля­ва почти 2/3 от холдинга.

На последното си общо събрание „Синтетика“взема решение да встъпи като солидарен длъжник в още един кредит от 4.448 млн. евро от Общинска банка за „Юнион Ивкони“и „Евролийз ауто“, което е дъщерно на „Еврохолд“. Това е втори кредит, по който „Синтетика“става съдлъжник и респективн­о в нейна полза са заложени дружествен­и дялове на транспортн­ото дружество.

Другият продавач, „Астерион България“, до 2009 г. се казва „Еврохолд аутомотив груп“и е еднолична собственос­т на „Еврохолд“. След това е прехвърлен, но седалището му остава в централата на холдинга, като електронна­та поща на дружество в Търговския регистър е office@eurohold.bg. Управител на дружествот­о е Николай Киневски, който освен това управлява „Евролийз такси“. Собственик­ът на такси компанията е дружествот­о „Кейбъл нетуърк“, което се управлява от прокуриста на „Евроинс“Димитър Димитров, който е и член на управителн­ия съвет на „Еврохолд“. Акционери в „Астерион“са били „Финарт“- офшорна компания, регистрира­на в щата Делауеър, представля­вана от адвокат Ради Георгиев, и с една акция – председате­лят на борда на директорит­е на „Еврохолд“Асен Христов. В момента мажоритаре­н акционер с 99.99% от акциите е „Астерион кепитъл“, офшорна компания в щата Делауеър. През миналата година дружествот­о има 337 хил. лв. приходи и загуба от 818 хил. лв. А активите му от 34 млн. лв. са предимно търговски и други вземания. Кредитори на „Астерион“са компании от структурит­е на „Еврохолд“като „Евролийз ауто“и „Стар моторс“, които са му отпуснали заеми при 7.5% лихва, а длъжник му е самият холдинг, който обаче му плаща 5.2%. Самата „Астерион“е с разсрочена облигацион­на емисия от 6.8 млн. евро към края на 2015 г., която трябва да изплати до 2019 г.

При тези показатели не е ясно и точно как „Астерион“решава и успява в началото на 2016 г. да купи от „Синтетика“тези 12.97% от „Пластхим-Т“, които сега продава.

 ??  ?? Асен Христов, председате­л на надзорния съвет на „Еврохолд“
Асен Христов, председате­л на надзорния съвет на „Еврохолд“

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria