Capital

Рутината убива бизнеса

Защо един ИТ отдел постоянно трябва да излиза от зоната си на комфорт според главния информацио­нен директор на „Гопет транс“Иван Такев

- Мария МАНОЛОВА

Иван Такев е третият финалист в конкурса за млади бизнес лидери Next Generation 2016. Той е главен информацио­нен директор в спедиторск­ата компания „Гопет транс“, която е базирана в Казичене, но всеки ден изпълнява стотици курсове до скандинавс­ките държави, Полша, Бенелюкс, Италия, Балканите, Гърция, Турция, Румъния. На два пъти има възможност да остане да се развива извън България - в САЩ и във Великобрит­ания, но всеки път решава да се върне тук, защото вярва в огромното поле за развитие. В „Гопет транс“има нелеката и все още незавършен­а задача да преобърне бизнеса с главата надолу, като въведе ИТ система, която да обхване всички процеси във фирмата.

Ако позицията главен информацио­нен директор все още ви звучи като директор на водопад, значи трябва да си сверите часовника.

Малко бизнеси - дори и тези, които досега не са изисквали нищо повече от две човешки ръце, все още могат да си позволят да не мислят за това как технологии­те могат да ги направят по-добри, по-ефективни и по-печеливши. Всички останали вече се надпреварв­ат в това.

По тази задача работи всеки ден и Иван Такев, който е главен информацио­нен директор в най-голямата спедиторск­а фирма в България „Гопет транс“. Той заема тази позиция от малко повече от две години със задачата да преведе фирмата през „дигитална трансформа­ция“. „Това е интереснот­о при „Гопет транс“- че нашите успехи досега не са се градили на база на информацио­нните технологии. Ние тепърва ставаме технологич­на компания. Мога да кажа, че сме една идея по-назад от общото ниво в България, но съвсем ско- ро няма да е така. Тогава всички ние очакваме да станем много по-добри в това, което правим“, разказва Такев.

Въпреки това резултатит­е дотук не са малки. „Гопет транс“е шестата по големина транспортн­а фирма в България и най-големият спедитор. През 2015 г. има приходи от 237 млн. лв. - с над 10% повече, отколкото година по-рано. Фирмата е основен подизпълни­тел на един от най-големите мебелни магазини в Европа и транспорти­ра стоки от производит­елите до централнит­е складове на компанията.

 ?? СНИМКА НАДЕЖДА ЧИПЕВА ?? Според Иван Такев спедицията е интересна, защото всяка малка технологич­на промяна се отразява значително в целия процес, оборотите и печалбите.
СНИМКА НАДЕЖДА ЧИПЕВА Според Иван Такев спедицията е интересна, защото всяка малка технологич­на промяна се отразява значително в целия процес, оборотите и печалбите.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria