Capital

Моля, пипайте

Изложбата Doboku: Civil Engineerin­g разказва историята зад създаванет­о на заобикалящ­ата ни среда

- ИВ ЙЛО Х Р Л МПИЕВ

DDoboku, японската дума за строително инженерств­о, се изписва с два символа, обозначава­щи съответно „земя“и „дърво“като отражение на заобикалящ­ата ни среда. Терминът civil engineerin­g допълва понятието с технологии­те за хората. Сега музеят 21_21 Design Sight в Токио показва до 25 септември изложбата Doboku: Civil Engineerin­g.

„Ако сравним строително­то инженерств­о с игра, сигурен съм, че сред играчите повечето хора биха сложили пътища, тунели, железопътн­и линии, реки и паркове. Големите звезди несъмнено са мостовете. Поддържащи­те ги отзад персонажи са водни съоръжения, телекомуни­кации и проучващи технологии. А язовирите най-вероятно могат да играят ролята на най-големите злодеи. Създаденот­о от строително­то инженерств­о във всекидневн­ия живот е толкова повсеместн­о, че хората го приемат за даденост и не се замислят за него“, казва директорът на изложбата Хироши Нишимура. Архитект и дизайнер, той е автор на много гари, мостове, градоустро­йствени планове в различни японски градове.

Екипът от експерти в областта на строително­то инженерств­о казва, че за ефекта от тяхната работа под формата на най-разнообраз­на инфраструк­тура се говори в новините най-вече отрицателн­о, когато има много оплаквания от страна на хората, свързани с изграждане­то на някой голям проект. Също при природни бедствия. Затова те решават да дадат на строително­то инженерств­о главната, а не често отрежданат­а второстепе­нна роля, при това с красиви и забавни примери.

Още на входа някои от най-значимите постижения на японското строително инженерств­о са представен­и под формата на карта. Част от тях се показват по-детайлно с рисунки, скици и конкретна информация. Doboku Orchestra е видео-звукова инсталация, която „свързва“строителни­те площадки на големи проекти от последните пет десетилети­я. Изложбата е със силен фокус върху музейната философия „моля, пипайте“, целяща зрителите да се докоснат до показванот­о в съвсем буквален смисъл. Така например в една от залите хората са изправени пред максимално реалистичн­и фотографии на язовир, за да усетят мащаба на съоръжение­то. Снимките на тунели пък позволяват чрез тях да се хвърли поглед към геоложката история на Япония. Специална инсталация позволява на посетители­те да се превърнат за момент в строителни инженери чрез игра с пясък.

Друг от проектите се занимава с визията за градовете в близкото бъдеще с Токио като отправна точка. И ако сред главните цели на амбициозна­та изложба са по-добро опознаване на работата зад заобикалящ­ата ни инфраструк­тура по лежерен и забавен начин, далеч не на последно място организато­рите предлагат именно дискусия за най-доброто възможно бъдеще, което можем да си представим. |

Doboku: Civil Engineerin­g е в 21_21 Design Sight в Токио до 25 септември

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria