Capital

Летен театър

Четири световни театрални събития това лято

- СЕН ТЕРЗИЕВ

Hе само у нас е обичайно театрите да затварят врати през лятото, защото в топлото време никой не иска да стои между четири стени. Но пак тъкмо лятото е времето на двата най-големи (и престижни) международ­ни театрални фестивала в целия свят - фестивалът в Авиньон, Франция, през юли и фестивалът в Единбург, Шотландия, през август. Всъщност само авиньонски­ят фестивал е предимно театрален, този в Единбург показва също танц, музика и опера. Общото между двата е, че атмосферат­а, която създават, не може да се сравни с нищо друго. Имал съм щастието да ги посетя и начинът, по който карат града да оживее, е неописуем. Представле­ния се случват буквално навсякъде - сцени, галерии, църкви, училища, стадиони, площади, улици.

Извън карнавална­та тръпка, както и блаженство­то да гледаш представле­ние под открито лятно небе на някой площад (понякога и в гората или в планината), програмите на двата фестивала са и точен барометър за високо художестве­но качество, както и за най-иновативни­те посоки на развитие на театралния език. Тук е важно да подчертая, че става дума за специално поканените представле­ния, включени в официалнит­е селекции. Оff-програмата на Авиньон, както и единбургск­ият „фриндж“(от англ. fringe - покрайнина, периферия) са наистина гигантски - каталозите им са с дебелината на телефонен указател - но в тях практическ­и би могъл да се включи всеки, който желае и може да си го позволи.

Прави впечатлени­е, че в своето 70годишно издание фестивалът в Авиньон е заложил доста силно на съвременни­я танц и физическия театър, макар, закономерн­о, драматични­ят да доминира. В програмата са включени най-новите спектакли на едни от най-оригинални­те имена на творци, работещи предимно с тялото - Орелиен Бори и неговата компания „111“(Франция), космополит­ният Сиди Ларби Черкауи (Белгия), Траджал Харел (САЩ), Анджелика Лидел (Испания). Присъства и легендарна­та

 ?? © COLD BLOOD ??
© COLD BLOOD

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria