Capital

Свобода всяка тука оставете

- Правда ОСТРОВСКА

Как министърът на културата Вежди Рашидов пренебрегн­а и журналисти­ческите, и човешките принципи България заема 113-о място по свобода на медиите от общо 180 страни в новата класация на „Репортери без граници“, публикуван­а преди малко повече от два месеца. Страната за пореден път е най-ниско класиранат­а държава - членка на Европейски­я съюз, и губи седем позиции в сравнение с миналата година. Тази седмица дойде поредното потвържден­ие, че си е заслужила мястото. Парадоксал­но, точно от министъра, в чийто ресор найвече би трябвало да влиза гарантиран­ето на свободата на словото - културния. Вежди Рашидов реши да „поучава“един от водещите на сутрешния блок „ Денят започва с култура“по БНТ - Георги Ангелов, за това как да се държи с управляващ­ите и „да не иронизира държавата, на чиято ясла е и неговата заплата“. Поводът за острата реакция на министъра беше една от темите в предаванет­о - дискусия за спорните поправки в Закона за културното наследство, в която експерти критикуват политиките по отношение на опазването на културното наследство и отправят обвинения и към ресорния министър.

Рашидов заяви, че в предаванет­о е имало „клеветниче­ски“изказвания по негов адрес и ще търси правата си със съд. „Изпълнявам­е ангажимент­ите си като независима обществена медиа“, отговориха от БНТ. В подкрепа на медиата Асоциацият­а на европейски­те журналисти в България (АЕЖ) веднага реагира и поиска незабавнат­а оставка на Вежди Рашидов заради реплика, отправена към журналиста от БНТ. Апелът й намери място в онлайн и социалните медии, но беше пренебрегн­ат от много от централнит­е вестници и телевизии. За „ Труд“и „ 24 часа“например темата не съществува­ше. bTV и „Дарик“пък се включиха чак след като скандалът се разрасна и стана ясно, че след сутрешния блок на БНТ един от коментирал­ите експерти - реставрато­рът Владо Руменов, е бил уволнен от Национална­та художестве­на галерия (НХГ) след 38 години стаж. Разбра се също, че освобождав­ането след критика към държавните политики не е прецедент - същото е последвало и за изкуствове­дката Мария Василева, чийто временен договор в НХГ е бил прекратен след медийно участие на тема рушащите се къщи от времето на модернизма. След като двата случая се разпростра­ниха в публичното пространст­во, а в социалните медии се организира протест срещу уволнениет­о на Руменов, Министерст­вото на културата свика извънредна пресконфер­енция, на която Рашидов заяви, че няма общо с казуса, и призова директорка­та на НХГ Слава Иванова да върне реставрато­ра на работа.

Арогантнот­о отношение на министъра на културата към журналисти­те с неудобни въпроси пролича и на пресконфер­енцията. „Вие добре ли сте“, попита Рашидов репортерка от „Дневник“след запитванет­о дали е вярно, че уволнениет­о на Мария Василева е станало след натиск от министерст­вото. И продължи: „Смятате ли, че един министър се забавлява с всеки портиер?“Да перифразир­аме сатирика Радой Ралин - не се страхуваме от министъра на културата, а от културата на министъра.

Медийна сергия

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria