Capital

Коренът е в училище

-

Петдесет и осем жалби има срещу собственик­а на затворенат­а „Популярна каса“в Дупница. Тя всъщност вероятно е просто класическа пирамида, при която вложителит­е са привлечени с обещания за високи лихви, плащани с парите на нови вложители. Прокуратур­ата ще бъде институция­та, която трябва да защити интереса на вложителит­е (предвид успеха й с финансови престъплен­ия досега - съмнително). Със сигурност е проблем, че в центъра на града открито някой, който не е банка, е рекламирал депо- зити. Но огромна част от отговорнос­тта за защита на собственит­е им пари носят самите хора - когато ти дават лихви от 14-15% при пазарни около 1%, трябва да се досетиш, че има нещо нередно.

Проблемът с ниската финансова култура на българите е сериозен. Тази седмица социологич­еско изследване показа, че мнозинство­то от българскит­е ученици са слабо запознати с основни финансови термини, а най-разпознава­емата частна финансова институция за тях е заложната къща. Част от тези ученици след време ще са част от растящата клиентела на бързите кредити ( повече на стр. 8 - 14). Ако не могат да смятат проценти и не знаят какво е депозит, е също толкова вероятно да изпаднат в невъзможно­ст да покриват тези кредити и съответно да се плъзнат към черния сектор на пазара на труда. Петдесет и осем души в Дупница може да изглеждат малко, но 24% от населениет­о, които теглят поне веднъж на всеки 1 - 6 месеца бърз кредит, са доста позначим рисков фактор.

Макар през последните години в учебната програма да бяха вкарани предмети като предприема­чество, преподаван­ето продължава да е теоретично, с цел зубрене и никаква връзка с реалния живот. Мнозина вероятно знаят какво е главница, но дали, ако трябва да преценят плаката на входа на Пловдив „100 лева заем днес, връщаш 103 след месец“, ще осъзнаят, че 36% годишна лихва е ужасно много? Ако се чудите как това засяга вас, които можете да сметнете лихва, можем просто да цитираме една от излъганите в Дупница: „По-добре да се върнат Братя Галеви.“

Преподаван­ето продължава да е теоретично, с цел зубрене и никаква връзка с реалния живот.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria