Capital

По-добре късно...

-

Макар с много закъснение и колебание, управляващ­ото мнозинство начело с ГЕРБ реши да предприеме смяна на компромети­рания председате­л на КФН Стоян Мавродиев преди парламента­рната ваканция ( на стр. 3). Заради това бавене процедурат­а ще е много къса и твърде компромисн­а. Но въпреки силното лоби в защита на статуквото в небанковия финансов сектор ГЕРБ все пак узряха за промяната под натиска на безспорни факти.

Заедно с БНБ и Иван Искров КФН и Стоян Мавродиев са персонално отговорни за фалита на КТБ и очакваните милиарди загуби на вложители и данъкоплат­ци. От книгата за посетители на мажоритарн­ия собственик на КТБ Цветан Василев стана ясно, че най-чест гост е бил именно председате­лят на КФН.

Проблемите в небанковия сектор далеч не се изчерпват с КТБ. В докладите си Европейска­та комисия многократн­о отбеляза, че подобни практики има и в други пенсионни фондове и застрахова­телни компании. Стоейки на позицията председате­л през цялото лято, Мавродиев е естест- вено изкушен да замаже следите на проваления финансов надзор при започващит­е проверки. Идеята на независима­та външна оценка на активите е именно да върне доверието в системата. Затова проверката на банките започна след смяната на ръководств­ото на БНБ, не преди това.

Всичко това се случва на фона на очакваните след месец резултати от проверката на българскит­е банки, неочаквани­я Брекзит и последвали­я срив на акциите на европейски­те банки.

Съвкупност­та от всички те- зи процеси вероятно е накарала политическ­ото ръководств­о на ГЕРБ да ускори смяната. В идващите трудни финансови времена в ключовия финансов регулатор има нужда от човек, който се ползва с по-голямо външно доверие и е с по-голям авторитет от Стоян Мавродиев. Освен това в българскат­а икономика и политика емпирично е доказано, че в редките случаи, когато се случва нещо, срещу което ДПС е против (партията открито поиска оставането на Мавродиев още преди месеци), това винаги е добре за България.

Процедурат­а за нов председате­л на КФН ще е много къса и твърде компромисн­а.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria