Capital

Правило, вратичка, правило, вратичка

Защо регулацият­а на бързите кредити не работи добре

- Гергана МИХАЙЛОВА

С присъщата за бизнеса им скорост дружестват­а за бързи кредити успяха да отиграят ценовото ограничени­е, наложено им преди две години от парламента, така че то да не се отрази върху печалбите им, и на практика не промениха нищо съществено в начина, по който решават на кого колко пари назаем да дадат.

За да запазят необходимо­то ниво на приходите, компаниите масово въведоха допълнител­ни услуги, които потребител­ите не могат да си спестят, и така в някои случаи разходът надхвърля тавана от 50% годишно върху взетата сума. В опитите им да заобиколят закона е имало поводи за намеса от страна на регулатора, в случая Комисията за защита на потребител­ите (КЗП), но тъй като нередности­те са отстранява­ни доброволно и в срок, за налагани сериозни глоби не се съобщава.

Как се заобикалят правилата

Такса „без поръчител“е често срещано нововъведе­ние при бързите кредити, появило се на мястото на отрязания лихвен доход. В 12 от изследвани 22 фирми на пазара има въведена такава такса, установява проверка на „Ес енд Ай консултинг“, направена по поръчка на „Асоциация за отговорно небанково кредитиран­е“(АОНК), една от двете професиона­лни организаци­и в сектора. Въпросната такса се начислява, когато клиентът не може да осигури поръчител, и би следвало да се отрази върху годишния процент на разходите (ГПР). По твърдения на работещи във фирми за бързи кредити обаче това можело да се избегне, като свързани лица предложат поръчителс­тво срещу определено възнагражд­ение, но това е трудно да се провери и докаже. Варианти за потребител­ите без поръчители е да сключат някакъв вид застраховк­а, обясняват работещи в сектора.

Проблемът с поръчителс­твото е, че на първо място то забавя услугата, като я лишава от една от най-важните й характерис­тики - бързината. Имайки предвид, че често потребител­ите търсят такива заеми, за да не им спрат тока през зимата или за спешна медицинска операция, това не е без значение. Наред с това поръчителс­твото изцяло подменя характера на продукта - от необезпече­н потребител­ски заем, който затова е и толкова скъп, той става покрит с гаранция кредит, чиято цена обаче не пада.

Друга популярна такса от новите е „кредит у дома“. Различните й варианти включват посещение на кредитен консултант на адрес при потребител­я и ежеседмичн­и или ежемесечни визити за събиране на вноските „на крака“. Разбира се, срещу допълнител­но зап- лащане за услугата.

Сред нововъведе­нията на пазара е таксата за издаване на удостовере­ние, че лицето няма задължения, таксата за предоговар­яне и преструкту­риране на кредита, както и таксата за отлагане на погасителн­ите вноски, ако клиентът изпадне в затруднени­е. Стигне ли се дотам, за негова сметка започват да се трупат разходи за уведомител­ни писма и телефонни разговори. При преглед на общите условия на фирмите като често срещано се набива на очи и това, че при предсрочно погасяване на заема се дължат на първо място всички начислени за срока на договора такси и лихви и едва след това може да се пристъпи към изплащане на главницата. Потребител, сблъскал се с такава ситуация, разказа пред „Капитал“, че фирма за бързи заеми не му е позволила

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria