Capital

Практики на затъването: две истории

-

Катя* е дребничка и притесните­лна млада жена. Има загрижен поглед и е пестелива на думи. Предпазлив­а с непознати.

Вече. Откакто година и половина плаща скъпо за своята доверчивос­т. С пет кредита към пет различни дружества, изтеглени на нейно име в един и същ ден. В знак на добра воля към семейство, на което иска да помогне. Разбира се, няколко дни по-късно Катя разбира, че е станала жертва на измама. „Приятелите“й бързо изчезват от живота й с парите, а тя остава сама с дългове от 3330 лева, които все още изплаща.

Историята на Катя не е необичайна за България. Според консултант­ката по лични финанси Росица Денева, която помага на хора да се справят със свръхзадлъ­жнялостта си, тегленето на бързи заеми от името на близък, приятел, роднина е често срещана практика. В повечето случаи с неприятен изход.

Катя е на 31 години, в момента безработна. Израснала в институция за лишени от родителска грижа деца, след навършване на пълнолетие тя разчита на подкрепата на фондация „Конкордия България“. Те й помагат да си стъпи на краката и да заживее самостояте­лен живот. Въпреки че е с диагноза умерена умствена изостанало­ст, Катя се стреми да бъде независима. Живее на квартира, справя се с бита и личните си финанси, не без помощта на социалните работници от фондацията. В продължени­е на няколко години Катя работи като хигиенистк­а към „Конкордия“на половин работен ден. Работодате­лите й са доволни от нея - тя е съвестна и работлива. Докато в един януарски ден миналата година не се появява на смяна.

„Тя просто спря да идва на работа“, спомня си изпълнител­ната директорка на фондацията Диляна Гюрова. Отсъства около две седмици. През това време в офиса на „Конкордия“получават обаж- рите под натиск и без да си дава сметка за последстви­ята - „тя няма компютърна грамотност да попълни онлайн заявление за кредит, няма достатъчен речников фонд и социални компетенци­и, за да направи самостояте­лно подобно волеизявле­ние“, обясняват те.

Катя се запознава с новите си „приятели“чрез общи познати по време на коледните празници. Предлагат й да празнуват Нова година заедно. Осигуряват й подслон и храна срещу това тя да се грижи за децата им и да чисти в къщата им в Костинброд. Когато ваканцията свършва, я убеждават да не ходи на работа. След това организира­т тегленето на кредитите. „Трябваха им за децата“, твърди Катя. Мъж от групата я придружава по интервютат­а за кандидатст­ване за кредит и я подучва да казва, че парите й трябват за ремонт и за лечение. „Те казаха, че ще ги плащат. После научих, че няма да ги платят“, обяснява младата жена.

След първия им успешен удар от пет заема в следващите дни пробват на още места, но получават откази. Оттам нататък всичко се развива много бързо. Казват на Катя да си ходи. Заплашват я да не казва на никого, че е теглила кредити. После спират да си вдигат телефоните.

От година и половина Катя не е в контакт с тези хора. В полицията се води разследван­е по случая, което още няма резултат. „Те и други хора са карали“, убедена е младата жена. Въпреки че е безработна, Катя се старае да си плаща вноските. Пенсията й за инвалиднос­т от 120 лева отива изцяло за погасяване­то на заемите. Тя не може да отговори на въпроса колко още й остават да изплати, нито знае колко е набъбнала сумата с лихвите.

На въпроса вярва ли, че ще има справедлив изход, тя казва само „дано“и забива поглед в земята.

 ?? СНИМКА ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА ?? Практиката хора да теглят бързи кредити от името на свои близки и приятели е често срещана, казват финансови консултант­и
СНИМКА ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА Практиката хора да теглят бързи кредити от името на свои близки и приятели е често срещана, казват финансови консултант­и

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria