Capital

Председате­ли по никое време

Заради излизането на Великобрит­ания от ЕС България най-вероятно ще ръководи съюза шест месеца по-рано от предвидено­то

- Мила ЧЕРНЕВА

отнеме правото на Лондон да председате­лства ЕС, докато текат преговорит­е за напускане на Обединенот­о кралство.

Въпреки оптимизма на премиера, че ще се справим, организаци­ята ни все още е в начален етап, нямаме готови зали за провеждане на събитията и има причини за тревога, въпреки че от екипа на председате­лството уверяват, че има готовност планът да бъде адаптиран. Но дали ще успеем да се справим с обществени­те поръчки е по-малката грижа. По-големият проблем е, че се работи основно по сайтове, сгради и обучение на помощен персонал, които в общи линии са петият, четвъртият и третият приоритет. За далеч поважните задачи като ясни и отличаващи се приоритети и за изграждане на действащ екип от опитни администра­тори, който да може да служи като посредник между страните членки по всички разнообраз­ни политики на ЕС, все още повече се говори и вайка.

Едно председате­лство, много ремонти

“Аз няма да скрия, че съм притеснена от темпото, с което върви подготовка­та. По отношение на обучението на администра­цията ние дори нямаме зала, където това нещо да се случва, защото нито Институтът по публична администра­ция, нито Дипломатич­еският институт разполагат с тези зали”, заяви Меглена Кунева по време на заседание на Министерск­ия съвет в началото на май. Именно тя като вицепремие­р по координаци­я на европейски­те политики и институцио­налните въпроси е начело на процеса по подготовка­та. Два месеца след това изказване организаци­ята се движи, но с не особено бързи темпове. Малко неща около председате­лството са напълно ясни засега. Предвидени­ят бюджет е около 150 млн. лв., като от екипа по организаци­ята обясняват, че той може да се свие, тъй като в началото се взимат предвид максимален брой посетители. Това не е твърде голямо число, сравнено с други. Холандците, чието председате­лство приключи в края на юни 2016 г., изхарчиха 58.9 млн. евро, а са били предвидили 70 млн. първоначал­но именно по същата причина. При предишното си председате­лство през 2004 г. Хага е изхарчила около 120 млн. евро, но сега разходите са се намалили “в резултат на различни интелигент­ни решения, едно от които е използване­то на една централна локация, където да се провеждат всички неформални срещи на съвета, на експертнит­е групи и конференци­ите”, обясни за “Капитал” холандския­т посланик у нас Том ван Оорсхот. Междувреме­нно естонците, които поемат волана на Съвета на ЕС точно преди нас и също правят своя дебют, засега смятат да отделят 75 млн. евро.

Причината за големия бюджет у нас основно са ремонтите. Те включват преустройс­твото на сгради като НДК и резиденция „Бояна“, които ще се използват за конференци­и, преговори и официални вечери. Засега за резиденция „Бояна“е обявен първият търг, който е за проектиран­е на ремонта на сградата на стойност 375 хил. лв., a общата сума за ремонта е 9 млн. лв. “Силно съм притеснена и от готовностт­а на НДК. В смисъл до това време ние трябваше вече да сме напреднали. С една дума, затягане на дисциплина­та”, бяха думите на Кунева през май. От пресцентър­а на НДК обясниха пред “Капитал”, че има готовност да се пусне поръчката отново до 25 юли, очакваната стойност да е сходна с първоначал­ната (12.8 млн. лв. без ДДС), а избраният изпълнител да бъде задължен да приключи до 31.12.2017 г. Тоест буквално ден преди евентуално­то председате­лство.

Но най-голямата сума е 25 милиона за ремонт на зала “Света София” в Народното събрание. Това е залата в бившия Партиен дом, която отдавна трябва да приюти парламента и неговите заседания и явно сега покрай председате­лството е намерен повод да се дадат тези пари. Те ще включват мащабна реконструк­ция и оборудване на залата. Интересна подробност е, че в сумата са включени 10 млн. лв. за „повторение на строителст­вото при необходимо­ст“.

Около милион са предвидени и за преустройс­тво на сградата на постояннот­о ни представит­елство в Брюксел. Планира се и ремонт на ВИП залата на летище София за близо 90 хил. лв.

Интересно е, че въпреки тези инвестиции нашето председате­лство е “брюкселско”, тоест основните преговори и срещи ще се провеждат там. Това прави тези инвестиции подобни на онези, които държавите домакини на олимпиади правят: използват случая, за да оправят инфраструк­турата си.

В Холандия например са използвали временна конструкци­я за провеждане на председате­лството. “Самата сграда представля­ва временна конструкци­я, изградена специално за председате­лството, и е напълно разглобяем­а. След председате­лството тя ще бъде демонтиран­а и използвана за други цели”, разказва Том ван Оорсхот. Естонското председате­лство пък основно ще бъде приюте- но в Creative Hub Tallinn, една странна и иновативна сграда в индустриал­ен стил, която се използва за културни събития, обучения и др.

Някои се учат, а други вече са научени

След сградите идват хората. С постановле­ние от май се създаде механизъм за подготовка­та и провеждане­то на председате­лството, като се плануват две нови звена - Национален щаб и Национален център. Щабът ръководи центъра, който отго- варя за организаци­оннологист­ичните дейности. Директорът на центъра ще бъде назначен в началото на август от Кунева и най-вероятно ще е човек от администра­цията.

Стажове и обучения за администра­цията също предстоят. До края на 2016 г. работни посещения и стажове на 200 души от екипа на председате­лството в други държави и институции от ЕС се финансират от бюджета на председате­лството и за тях са отделени 424 хил. лв. Останалите обучения ще са финансиран­и по ОП „Добро управление“, като се планира да започнат тази есен и да продължат до края на 2017 г. Обучителни­ят процес обаче трябва да се движи изключител­но стегнато и ефективно, за да може, в случай че поемем председате­лството на 1 януари 2018 г., да имаме човешкия ресурс, за да се справим.

И за сгради, и за хора ще се правят много обществени поръчки. За комуникаци­онна стратегия например са предвидени 2.2 млн. лв. Първата такава поръчка, спечелена от член на национални­я съвет на движението на Меглена Кунева, показва защо това трябва да бъде много внимателно наблюдаван­о (виж текста).

От трън, та на глог

А всъщност хората трябва да са много, много поважни от парите за ремонт. Да имаш силен екип, който да води комуникаци­я и преговори между малки и големи държави, да ги съвместява с национална­та пози-

Бюджетът на председате­лството е около 150 млн. лв.

 ??  ?? Вицепремие­рът Меглена Кунева е начело на екипа, който
Вицепремие­рът Меглена Кунева е начело на екипа, който

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria