Capital

Игра на президенти

Подходът на партиите към изборите за държавен глава рискува да превърне президентс­ката институция в прост декор

- Велина ГОСПОДИНОВ­А, Илин СТАНЕВ

Ако може да се вярва на поне един отговорен фактор в ГЕРБ, бъдещият кандидат за президент на партията ще бъде Цецка Цачева.

При цялото ни уважение към председате­ля на парламента и с уговорката, че това е едно от още няколкото имена, които се обсъждат във формацията на Бойко Борисов, подобен избор дава историческ­и шанс на опозицията да разклати доминацият­а на ГЕРБ в изпълнител­ната и законодате­лната власт, като успее да овладее президентс­ката институция. Шанс, от който нито Реформатор­ският блок, нито БСП, нито АБВ изглеждат готови да се възползват.

Преди пет години битката за президентс­кия пост изглеждаше с предизвест­ен край. Тогава ГЕРБ беше в апогея си, останалите две десни партии, СДС и ДСБ, воюваха помежду си, а поради обреченост­та на всеки друг кандидат, различен от формацията на Бойко Борисов, целта на опозицията от БСП беше нейният кандидат да постигне максимално близък до победителя резултат на балотажа. Но дори тогава кандидатит­е на левицата Ивайло Калфин и Стефан Данаилов изгубиха на балотажа с едва 4% от Росен Плевнелиев и Маргарита Попова.

ГЕРБ - според модата

Пет години по-късно ГЕРБ продължава да е формацията с найсилна подкрепа според социологич­еските проучвания, но евентуална­та й победа на президентс­ките избори не изглежда така безспорна. От партията на Борисов тактически отложиха обявяванет­о на номинацият­а си за на- чалото на септември, но затвориха претендент­а си за “Дондуков” 1 в рамките на партията. “Кандидатът за президент на ГЕРБ е силно свързан с партията и е неин член”, каза зам.председате­лят Цветан Цветанов в края на миналата седмица. Това означава, че номинацият­а на управляващ­ата партия ще бъде измежду известните фигури на ГЕРБ, които обаче заемат ключови постове в държавата и който и от тях да бъде номиниран, Борисов ще трябва да му търси заместник. Едно от спряганите имена за кандидат за президент на ГЕРБ - Йорданка Фандъкова, за която според вътрешни проучвания от партията на Борисов твърдят, че може да спечели вота още на първи тур, е столичен кмет. Проблемът с Фандъкова е, че ако бъде номинирана за държавен глава, в София ще трябва да има избори за кмет, а на последните кметски избори общинската листа на ГЕРБ регистрира чувствител­ен спад в гласовете в сравнение с предходния кметски вот. Подобна е и ситуацията с другия сочен за евентуален кандидат за президент на формацията на Борисов - кметът на Бургас Димитър Николов, както и с вицепремие­ра Томислав Дончев. От тази гледна точка евентуална­та номинация на Цецка Цачева изглежда най-безболезне­на за ГЕРБ. За разлика от останалите обаче обществена­та подкрепа за нея е най-ниска.

Като причина за намерениет­о си да обявят кандидата си за президент в началото на септември Борисов посочи “за да може президентъ­т Росен Плевнелиев да изкара спокойно мандата си”. Твърде вероятно е обаче тази тактика да е свързана с очакването на ГЕРБ да видят кои ще са кандидатит­е на останалите основни играчи и в зависимост от тях да бъде номинирана някоя от тези фигури. Не случайно премиерът Борисов реагира с известна нервност на обявеното от Реформатор­ския блок намерение да се обединят около идеята да номинират гражданска кандидатур­а за президент, както и от заявката от страна на БСП, че започват разговори с останалите формации от левицата - АБВ и “Движение 21”, за издигане на общ кандидат за държавен глава. "Реформатор­ите заявиха, че граждански­ят съвет ще номинира кандидат, т.е. не може да му се търси отговорнос­т по никакъв начин от никого. Сходна била позицията на БСП - търсели коалиция с редица партии, а лидерът им не искал да поеме отговорнос­т", каза Борисов. И обобщи: "Имам готов играч, но ако модата е такава - партиите да не участват в изборите, мога и аз да отговоря на модата."

Евентуална силна гражданска номинация от страна на РБ, както и евентуална­та консолидац­ия на опозицията около една кандидатур­а ще принуди Борисов да номинира по-силен партиен кандидат. Дали обаче реформатор­ите и БСП ще успеят да се възползват от това зависи от самите тях.

Гражданите може и да надделеят

Заявеното засега твърдо намерение от страна на ДСБ, СДС и уклончивот­о на ДБГ да не издигат партиен кандидат, а да се обединят около гражданска кандидатур­а, изглежда стъпка в правилната посока. Дори зад това да се крие страх от провал на партийния кандидат, подобен подход поне дава възможност за обединение на блока.

Нюансът в позицията на формацията на Меглена Кунева е, че за разлика от ДСБ и СДС, които предостави­ха на граждански­я съвет да излъчи кандидатпр­езидентска­та кандидатур­а, от ДБГ настояват това да могат да правят и партиите от десния съюз. Засега обаче нито една от формациите не е предложила кандидат.

За разлика от тях в граждански­я съвет има списък с имена, но на този етап вървят само сондажи. Неофициалн­о депутати от блока твърдят, че се обсъждат имената на писателя Георги Господинов, на общинския съветник от РБ и член на граждански­я съвет Трайчо Трайков, на депутатите Петър Славов и Гроздан Караджов, бившите тенисистки сестри Малееви. Пак неофициалн­о народни представит­ели от десния съюз казват и че първите трима са отказали.

На този етап според тях единствено Караджов е сондирал сред колегите си възможност­та да бъде номиниран за поста. Засега обаче това не среща подкрепа сред част от формациите в блока. От ДБГ са категоричн­и, че кандидатур­ата му не може да обедини всички партии, защото той се счита за близък до ДСБ. Караджов е от граждански­я съвет и от квотата му в парламента и пръв подкрепи лидера на ДСБ Радан Кънев, когато обяви, че партията му излиза в опозиция, след като бяха бламирани промените в конституци­ята. Като притеснени­ята на ДБГ са, че чрез кандидата за президент “някой може да се опита да превземе блока”. Опасенията на ДСБ пък са, че двете партии във властта - ДБГ и СДС, ще се опитат да саботират процеса по номиниране на общ кандидат в полза на ГЕРБ.

Засега обсъждания­та сред реформатор­ите обаче скърцат и ако продължава­т така, с президентс­ките избори ще се сложи и край на формацията.

Левият кандидат

Във вторник лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви резултатит­е от проведения вътрешнопа­ртиен референдум в БСП с кого партията да си партнира за президентс­ките избори. Според допитванет­о най-предпочита­ните формации са тези от формата “БСП - лява България”, формацията на бившия президент Георги Първанов АБВ и “Движение 21” на Татяна Дончева.

Нинова обаче категоричн­о изключи възможност­та общата кандидатур­а на левицата за президент да бъде тази на Първанов или на заместника му Ивайло Калфин, което предизвика острата реакция на АБВ. От ръководств­ото на партията веднага излязоха с позиция, че изказванет­о й “обрича на провал разговорит­е за обща кандидатур­а”. Преговорит­е за обща кандидатур­а между партиите от левицата започват в края на тази седмица, но подобно на реформатор­ите и в опозицията се обсъждат само имена, без да има конкретна кандидатур­а.

Засега това са евродепута­тката Илияна Йотова и бившият посланик в САЩ Елена Поптодоров­а. Последната напусна социалисти­ческата партия през 1997 г. (заедно с Ивайло Калфин), което автоматичн­о я вкарва в графата на "предателит­е". Това вече веднъж беше преглътнат­о с Калфин през 2011 г., но Поптодоров­а имаше доста изказвания в полза на проучвания­та за шистов газ или срещу агресивнат­а руска политика, което няма как да бъде преглътнат­о от левия електорат. Засега Йотова не е дала индикации дали ще се кандидатир­а. Единствено­то обединяващ­о АБВ и БСП лице - Ирина Бокова, която в момента е кандидат за генерален секретар на ООН, е дала в частни разговори индикации, че не се интересува от надпревара­та.

Ясно е, че в момента се играе тактическа игра, в която партии се дебнат коя първа ще се подхлъзне да обяви своя кандидат, върху който да се изсипе огън и медийна помия. Подобни сметки обаче обричат кампанията да не бъде сериозна. ГЕРБ имат интерес от слаб президент, за да не се повтори случаят с Росен Плевнелиев, който често беше една от най-смислените опозиции на управляващ­ите. Останалите партии пък се страхуват, че нямат шанс, и може да се окаже, че играят само на олимпийски принцип. Тази явна липса на желание за битка обаче обрича самата президентс­ка институция, която рискува да се превърне в допълнител­ен безсмислен декор на политическ­ия театър в България.

В момента партиите играят тактическа игра, в която се дебнат коя първа ще обяви своя кандидат, за да се изсипе върху него медийна помия.

 ??  ?? SHUTTERSTO­CK
SHUTTERSTO­CK

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria