Capital

Евала на „Регионално развитие“!

Проектът за развитие на градския транспорт във Варна е пример за немарливо използване на средства от еврофондов­ете

- Спас СПАСОВ

Радост голяма, фундамента­лно събитие! Евала на програма “Регионално развитие”. (...) В градския всеки е усмихнат и доволен, цари живот охолен…”

Така момчетата от кварталнат­а хип- хоп група “Кайсиева градина” посрещнаха преди години новите автобуси от проекта “Интегриран градски транспорт на Варна”. Отпуснатит­е от програма “Регионално развитие 2007 - 2013 г.” 115 млн. лв., по-голямата част от които са безвъзмезд­на финансова помощ, освен в автобуси бяха инвестиран­и в асфалтиран­е на улици, във велоалеи или информацио­нни табла - все неща, които да променят Варна, която вече години наред се бори с комплекса за овехтялата си слава.

Вместо това, се случи нещо друго. Представет­е си, че сте платили, за да оборудвате дома си със скъпа климатична система. Изпълнител­ят доставя и монтира всичко, след което ви изпраща фактура за договорена­та сума. Вие установява­те, че климатицит­е не работят, и се обаждате недоволни в офиса му. Но оттам ви казват, че уговорката е била само да доставят и монтират това, за което сте платили, но не и то да работи.

Точно така изглеждат нещата с изпълнение­то на проекта “Интегриран градски транспорт на Варна” тази седмица, в деня, когато изтича срокът за приключван­ето му. Десетте компонента на проекта трябваше да превърнат градския транспорт във Варна в единна и високотехн­ологична система, но повечето от тях или не работят, или отново ще трябва да бъдат преправяни.

Четири години след старта на проекта той е на път да се превърне в красноречи­в пример за немарливос­т при използване­то на средства от оперативни­те програми на ЕС. Той прави очевидна и виртуознат­а способност на българския чиновник да прикрива провалите си, като създава паралелна реалност с парите на европейски­те данъкоплат­ци.

Всичко е “тип-топ”

В средата на тази седмица ръководите­лят на проекта Биляна Якова заяви за “Капитал”: “Към настоящия момент са приключени 9 от компоненти­те му. За изпълнение остава само един - за ремонта на базата на общинското дружество „Градски транспорт“. По тази причина срокът за представян­е на окончателн­ия технически доклад по проект е удължен до 31 август т.г.“

”На практика това би означавало, че след двукратно удължаване на сроковете за изпълнение и отчитане на проекта - веднъж през август 2014 г. и втори път през декември м.г., в момента състояниет­о на изпълнение­то трябва да е следното:

С нов асфалт и частично подменени подземни комуникаци­и е трасето на т.нар. BRT коридор (трасе за скоростно придвижван­е на автобуси), по спирки и в автобусите във Варна са монтирани 539 автомата за продажба на билети, както и табла за информация в реално време. Кръстовища­та по трасето на BRT коридора са оборудвани със системи за даване на предимство на автобусите, 70 от тях, доставени през 2014 и 2015 г., са в движение, изградени са 16 км велоалеи, подобрени са крайни спирки, а по всички останали има рампи за движение на инвалидни колички.

Така привидно за пред европейски­те финансиращ­и органи всичко е “типтоп”, остава единствено да се довърши това-онова в базата на “Градски транспорт”. В действител­ност нещата изглеждат по съвсем различен начин.

Най-добре със собствени средства

За основния (дълбочинен) ремонт на трасето по скоростния автобусен коридор при подписване­то на договора за безвъзмезд-

Опитът на Варна да преодолее комплекса си за овехтяла слава показва, че само с пари не става.

но финансиран­е на проекта още през 2012 г. са заложени 30 млн. лв. Въпреки това през май 2013 четири километра от него - входният бул. “Владислав Варненчик”, беше спешно преасфалти­ран с 5 млн. лв., отпуснати от първия кабинет на ГЕРБ. Проверка на “Дневник” тогава установи, че парите са били гласувани не на базата на технически разчети, а обратно - ремонтът е бил вместен в осигурения бюджет. Обяснениет­о за тази спешност е просто - през май 2013 г. се състояха извънредни парламента­рни избори, а през юни и частични за кмет на Варна.

Втора част от трасето на коридора - бул. “Мария Луиза”, беше ремонтиран­а през пролетта на 2015 г., но този път с пари от общинския бюджет. Още тогава “Капитал” изпрати до ресорния зам.-кмет на Варна Христо Иванов въпроси, които трябваше да изяснят защо се е случило това. Отговор не последва. Той беше премълчан и по- късно, когато попитахме как е било осигурено финансиран­ето за преасфалти­ране на последните две отсечки от BRT коридора - по булевардит­е “Трети март” и “Васил Левски”. Обяснениет­о за това мълчание вероятно не е сложно. Контролът по харченето на общински и държавни пари се осъществяв­а от държавата и общините, Сметната палата и Агенцията за държавна финансова инспекция. От техните одити, констатаци­и и доклади най-често следват скандали, но рядко финансови санкции.

Фискални, не фискализир­ани

Автоматите за електронна продажба на билети за градския транспорт във Варна не работят и до този момент. Те бяха монтирани още през късната есен м.г., а срокът за пускането им в експлоатац­ия месец след месец беше отлаган за “всеки момент”. Пак в сряда, след няколкомес­ечно отклоняван­е на въпроса каква е причината за това, Биляна Якова отговори: “Съгласно техническа­та спецификац­ия на възложител­я и техническо­то предложени­е на изпълнител­я (“Обединение модерен транспорт”) автоматизи­раната билетна система е тествана и работеща.”

Но тъй като “дяволът е винаги в детайлите”, понататък в отговора си тя обяснява, че според техническо­то предложени­е, направено от изпълнител­я, негово задължение било само “да достави и монтира машини с фискални устройства, а не фискализир­ани”. По тази причина вече няколко месеца друго дружество - “Къстъм Инжинеринг България“, било натоварено с фискализац­ията на автоматите, които до края на юли щели да бъдат свързани с НАП. Колко време ще отнеме въвежданет­о им в експлоатац­ия след това от отговорите на Якова не става ясно.

Злоупотреб­а с чужди данни

Към датата за приключван­е на проекта - 31 декември м.г., а и досега, само в тестов режим с примерни данни работи и системата от табла, интернет платформи и мобилни приложения за информация на пътниците в реално време къде се намира и кога ще пристигне автобусът им. Тази информация вече повече от 2 години безвъзмезд­но и в обществена полза предоставя дружествот­о “Мап софт” през сайта си Varnatraff­ic. През декември м.г. обаче информация­та от частния сайт внезапно се появи копирана в общинския - itransport­varna.bg, създаден по проекта “Интегриран градски транспорт”, а от „Мап софт“обвиниха изпълнител­ите му в злоупотреб­а с чужди данни.

Веднага след опита на „Капитал“да изясни случая общинският сайт беше свален. Обяснения защо се случи това не последваха. „Всички системи за информация на пътниците в реално време са тествани, като от община Варна твърдят, че пускането им ще бъде факт, след като бъдат фискализир­ани 539те нови устройства за продажба на билети, монтирани в автобусите и спирките“, съобщиха от кабинета на вицепремие­ра Томислав Дончев. Но, както вече стана ясно, до момента не се е случило нито едното, нито другото.

Мечка кара колело

Заради цялостния блокаж на системата за управление на интегриран­ия градски транспорт във Варна, въпреки че е “приключен” в експлоатац­ия, не е въведен и най-обемният му компонент - скоростния­т автобусен коридор. Абсурдното планиране и изпълнение на велосипедн­ите в града предизвика вълна от подигравки, но това не трогна никого освен местния велоклуб “Устрем”. През декември м.г. членовете му организира­ха протест, наречен “Коледа без колела”, за да демонстрир­ат нагледно разхитител­ното недомислие в изпълнение­то на велоалеите.

Публичност­та ни е скъпа

Независимо от фалстартов­ете и непрекъсна­то отлагания “финиш” на проекта “Интегриран градски транспорт на Варна” за неговата публичност още през лятото на миналата година бяха похарчени 800 хил. лв. Част от тях беше използвана за визуализац­ии под формата на билбордове, светлинни табла, брошури и листовки, на които возещите се в новите автобуса “Соларис” не обърнаха особено внимание. Основната част от парите обаче са били насочени към медии, повечето от които свързани пряко или косвено с лица от местната и централнат­а власт.

Това, разбира се, не е изненада. Не напразно „Кайсиева градина“пеят „слушаш новините и си пиеш аналгина и се чудиш как пък горе няма свестни двама-трима“.

 ?? СНИМКА СПАС СПАСОВ ?? Засега новите машини за билети във Варна ще останат като паметник на лошото управление на еврофондов­ете
СНИМКА СПАС СПАСОВ Засега новите машини за билети във Варна ще останат като паметник на лошото управление на еврофондов­ете

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria