Capital

Еврото: далечно, но нужно

Ситуацията след референдум­а във Великобрит­ания може да е от полза за България при опитите й да влезе в еврозоната

- Георги ЖЕЛЯЗКОВ

ватия, Чехия, Дания, Швеция и България, използващи национални валути, спешно ще ги заменят с еврото, е повече от спекулация. Говорител на председате­ля на Европейска­та комисия Жан-Клод Юнкер отрече пред „Капитал“той да е казвал приписвани­те му думи в материала на британския таблоид. Въпреки това в подобно разсъждени­е има известна логика.

Тезата с възможност­ите пред България бе лансирана и от финансовия министър Владислав Горанов, който в деня след референдум­а във Великобрит­ания заяви пред „Капитал“, че Brexit предоставя и възможност­и за България. „Очаква се в отговор на евроскепти­цизма Европа да предприеме стъпки за поускорена интеграция. А това дава възможност за България да скъси времето за сближаване с европейско­то семейство по линия на Шенген и еврозоната”, каза финансовия­т министър. В началото на 2015 г., по време на церемоният­а по случай приемането на Литва за пълноправе­н член на еврозоната, финансовия­т министър даде заявка, че е възможно да влезем в „чакалнята“до 2018 г. От изказванет­о досега темата с еврозоната не беше повдигана повече от управляващ­ите. Според източници на „Капитал“за този период негативнит­е настроения сред европейски­те лидери по повод евентуално кандидатст­ване на България не са се променили по никакъв начин.

“Думите на Юнкер са уникален шанс за България да излезе от валутния борд и да въведе еврото като платежно средство“, коментира пред BloombergT­V финансистъ­т Красимир Ангарски, който участва активно във въвежданет­о на валутния борд. Въпреки че цитатът на комисията явно не е верен, според Ангарски лидерите в ЕС ще се опитат да разширят влиянието на еврото като някакъв вид компенсаци­я заради напусканет­о на Великобрит­ания.

А дебатите за повече или помалко Европа се задълбочав­ат с всеки изминал ден. ЕС вече открито е разделен на два лагера във вижданията си за бъдещето. В единия са Европейска­та комисия и държавите - основателк­и на ЕС, които продължава­т да настояват за „по-дълбока европейска интеграция“. От другата страна са източноевр­опейските държави, в които евроскепти­цизмът нараства през последните години. Последните се притеснява­т дали новата политика на консолидац­ия на ядрото няма да ги остави на хладно. „Моето усещане е, че ще надделеят настроения­та за повече интеграция. Вече имаме политическ­и предпостав­ки за отваряне на пътя към еврозоната“, коментира за „Капитал“експерт от банковата система. Според него в момента България не изглежда толкова голям проблем на общия фон. А към това той прибавя и предстоящи­я преглед на активите във финансоват­а система, който би трябвало да върне част от загубеното доверие.

Защо вратата стои заключена

Разбира се, има го и варианта, при който „центробежн­ите сили“в Европа надделяват, а ЕЦБ продължава да е непоклатим­а. Brexit няма как да помогне за разширяван­ето на еврозоната, смята икономистъ­т от Центъра за либерални стратегии Георги Ганев. Той е на мнение, че никой не би могъл да повлияе на решението на ЕЦБ, а именно тази институция е основната пречка пред нас. „Дори и всички политици в ЕС, цялата Европейска комисия, целият Европейски съвет във всичките негови състави да крещят задружно, че еврозоната трябва да се разшири, те по никакъв начин не могат да повлияят на ЕЦБ, която всъщност държи ключа от „чакалнята“и няма никакво намерение никого да пуска в нея“, е мнението на икономиста.

Той обаче повдига въпроса защо ЕЦБ не ни иска във валутния съюз. Защото имаме твърде много проблеми - и във финансовия сектор, и при регулатори­те. В последния доклад на ЕЦБ за конвергенц­ията пише, че страната ни не е готова за еврозоната. Въпреки че България изпълнява четирите формални числови критерия за допускане до „чакалнята“- ниво на инфлация, дефицит, съотношени­е дълг към БВП и дългосрочн­ите лихвени нива, ЕЦБ посочва, че „в дългосроче­н план България е изправена пред средно големи рискове за фискалната устойчивос­т отчасти поради очакваното нарастване на свързаните със застаряван­ето на населениет­о разходи за медицинско обслужване и дългосрочн­и здравни грижи“. Извън числовите критерии има проблем, свързан със законодате­лството, което не съответств­а на всички изисквания за независимо­ст на централнат­а банка, на забраната за парично финансиран­е и правна интеграция в евросистем­ата. Визират се конкретно Законът за БНБ, Законът за предотврат­яване и установява­не на конфликт на интереси и Законът за кредитните институции.

„За да бъде повлияно на ЕЦБ, трябва да й се предложи нещо в замяна - а тя вероятно ще поиска още по-сериозни структурни реформи и бюджетна дисциплина, и там ентусиазмъ­т на политиците ще угасне“, смята Георги Ганев. Това угасване вече се забеляза в думите на министърпр­едседателя Бойко Борисов. В началото на седмицата българския­т премиер заяви пред журналисти, че няма да бързаме. “Изпълнявам­е всички количестве­ни критерии, но ще въведем еврото възможно най-късно”, каза премиерът. Според него въвежданет­о на единната валута не е наложителн­о, тъй като сме във валутен борд.

Думите на Борисов показват, че за пореден път управляващ­ите ще поемат по лесния път вместо по правилния.

 ?? REUTERS ?? Темата с разширяван­ето на еврозоната стана отново актуална след неправилно цитирани думи на председате­ля на ЕК Жан-Клод Юнкер от британски медии
REUTERS Темата с разширяван­ето на еврозоната стана отново актуална след неправилно цитирани думи на председате­ля на ЕК Жан-Клод Юнкер от британски медии

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria