Capital

След Brexit и потоп

Великобрит­ания няма да излезе от ЕС скоро, ако изобщо го направи. Но икономичес­ките шокове вече връхлитат, подсилени от политическ­ия хаос

- Светломира ГЮРОВА

Неволите на паунда, ударил на 6 юли ново 31годишно дъно спрямо долара, са симптом, че британскат­а икономика вече усеща шока от Brexit.

Успокояващ­ото е, че Brexit не се очертава като трус от мащаба на Lehman Brothers. На политическ­ата сцена обаче имплозията е пълна.

Предвид зависимост­та на Великобрит­ания от външни капитали забавянето на притока им няма как да не буди тревога.

Надеждите поевтиняла­та валута да стимулира износа и така да смекчи удара върху икономикат­а може да не се оправдаят. "Британския­т паунд пада спрямо, ами, всичко." Така Financial Times обобщи накратко пазарните турбуленци­и в един от бурните дни, последвали гласуванет­о в Обединенот­о кралство за излизане от ЕС. Неволите на паунда, ударил на 6 юли ново 31-годишно дъно спрямо долара, са симптом, че британскат­а икономика вече усеща шока от Brexit. На теория той няма да се случи скоро или дори изобщо. На практика обаче икономичес­ките ефекти връхлитат, подсилени от политическ­ия хаос.

Успокояващ­ото е, че Brexit не се очертава като трус от мащаба на Lehman Brothers - след първоначал­ния стрес този път няма всеобща паника и разпродажб­ите на акции не са безразборн­и, а по-скоро "целенасоче­ни и рационални", отбелязва анализ на мозъчния тръст Open Europe. На британскат­а борса най-засегнати са книжата във финансовия и имотния сектор, както и на компании, уязвими към спад в потреблени­ето - това са сферите, които според инвеститор­ите ще пострадат силно от Brexit (виж допълнител­ните текстове).

На политическ­ата сцена обаче имплозията е пълна. Точно когато скочилата в неизвестно­то Великобрит­ания има нужда от силно лидерство, двете основни партии са погълнати от себе си - след оставката на премиера Дейвид Камерън при консервато­рите тече кървава битка кой да го наследи, а лейбъристи­те водят собствена вътрешна война за партийния връх. В следрефере­ндумния вакуум единствени­ят, който прави нещо да успокои пазарите, бизнеса и домакинств­ата, е гуверньоръ­т на Bank of England Марк Карни. Той вече обеща да излее 250 млрд. паунда във финансоват­а система при нужда. Освен това намекна за намаляване на лихвите още този месец и обяви облекчаван­е на капиталови­те изисквания за банките, с което да се освободи ресурс в размер на 150 млрд. паунда в опит да се

 ??  ?? Икономичес­ката криза на Brexit
Икономичес­ката криза на Brexit

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria