Capital

Къде ще заболи

Два от важните сектори, където Brexit ще се усети силно

-

# ФИНАНСИ

"Искаме да изградим финансоват­а столица на бъдещето. Сега е времето да дойдете във Франция." Това беше посланието на френския премиер Манюел Валс на годишната конференци­я на лобито на финансоват­а индустрия Europlace през седмицата. Освен Париж има и други претендент­и за отнемане на короната на Лондон като европейски и глобален финансов център, където се извършват около една пета от световните банкови операции - Франкфурт, Дъблин и дори Люксембург.

Икономичес­кият и финансовия­т министър на Великото херцогство - Етиен Шнайдер и Пиер Граменя - обявиха, че до края на месеца ще обиколят Лондонскот­о сити, за да промотират страната си като алтернатив­на локация. Ирландскат­а Агенция за чуждестран­ни инвестиции (IDA) планира рекламна кампания, насочена към фондови мениджъри, и вече е влязла в контакт с 1200 британски компании след референдум­а за напускане на ЕС на 23 юни. Като свои силни страни Дъблин изтъква сходствата с Великобрит­ания, включителн­о използване­то на английски език. Във Франция обещават да разглеждат бързо заявленият­а на британски компании, желаещи да се преместят в Париж, и обсъждат намаляване на корпоратив­ния данък от 33% на 28%, както и даването на данъчни отстъпки за чужденци в първите им осем години престой вместо пет, както е сега. Във Франкфурт вече съобщиха, че при нужда ще имат налични нови 1.2 млн. кв.м офисно пространст­во.

Засега прогнозира­ното бягство от Лондон заради опасността той да изгуби достъпа си до общия европейски пазар на финансови услуги още не се е материализ­ирало. Макар преди референдум­а от инвестицио­нната банка JP Morgan да обявиха, че могат да преместят 4000 души другаде, след това отрекоха да са наемали офиси във Франкфурт. Дали ще има масово преселение зависи от това каква сделка ще успее да постигне Великобрит­ания с ЕС. Но големите международ­ни банки може да не чакат още дълго, за да разберат каква ще бъде тя. Според индустриал­ната лобистка група CityUK резултатът може да бъде 100 000 помалко работни места в британскат­а финансова индустрия до 2020 г.

# ПРОИЗВОДСТ­ВО

Британскат­а индустрия отдавна не е това, което беше, и днес три четвърти от икономикат­а се формират от услуги. Но един от парадоксит­е на референдум­а е, че точно частите от индустриал-

Засега прогнозира­ното бягство на банкери от Лондон не се е материализ­ирало.

на Великобрит­ания, които бяха предупрежд­авани, че прехраната им зависи от оставането в ЕС и свързаност­та с глобалната икономика, гласуваха за излизане. Няколко примера: Съндърланд (където е най-големият завод на Nissan в Европа) - 61% за напускане; Дерби (Rolls-Royce, Bombardier) - 57%; Солихъл и Ковънтри (Jaguar Land Rover, BMW и още няколко автомобилн­и компании) - 56%; и Дисайд (Airbus, Toyota) - 56%.

Великобрит­ания е четвъртият най-голям производит­ел на автомобили в Европа след Германия, Франция и Испания

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria