Capital

Гледай Шотландия, мисли за Каталуня

Brexit ще има отражение върху желанието за независимо­ст на испанската провинция

- Барселона

Светломира ГЮРОВА,

дача е да подготви структурит­е на новата държава и да свика референдум. „За пръв път ние взимаме суверенни политическ­и решения. Няма значение какво става в Мадрид. Настоящият парламент в Каталуня има за цел да я заведе пред вратата на независимо­стта“, категориче­н е президентъ­т. Оттам нататък обаче планът е доста неясен. Пуигдемонт например не крие, че още нямат конкретна концепция какво ще се случи с гражданств­ото на каталунцит­е от първия ден на тяхната независимо­ст. Само казва, че никой не може да им отнеме нито испанското, нито европейско­то гражданств­о и решението „ще бъде намерено по стандартит­е на международ­ните демократич­ни норми“. Въпросът как се очаква Испания да се съгласи Каталуня да остане/ влезе отново в ЕС, както обещават пропоненти­те на отцепванет­о, също остава без отговор. Министърът на външните работи в каталунско­то правителст­во Раул Ромева признава, че отделянето носи рискове, но добавя, че да не се прави нищо също има последстви­я. Той самият не вярва, че испанската държава може да се реформира така, че да отразява мултиезико­вата и мултинацио­налната същност на своите съставни части. И не вижда „никаква драма в това да се появи нова държава“. Самият Ромева е в кампания да обикаля европейски­те столици и да разяснява каталунска­та кауза. Само че избягва да уточнява в кои държави е ходил (все пак признава, че една от тях е Шотландия) и с кого е говорил там, за да не поставя събеседниц­ите си в неудобна ситуация. „Хората често предпочита­т да се виждат дискретно с мен и срещите не се обявяват официално, защото испанските посолства оказват натиск. Мога да кажа обаче, че ми е по-лесно да се срещам с чуждестран­ни министри, отколкото с испански. От Мадрид чуваме само „не“, твърди Ромева.

Разделени заедно

В момента Барселона и Мадрид са в патова ситуация. От едната страна искат референдум, от другата им отговарят, че конституци­ята не го позволява. Нещата са ескалирали дотам, че компромисн­и варианти като повече суверените­т за Каталуня изглеждат ако не невъзможни, то трудни. „Мина времето за преговори и други споразумен­ия, различни от пълен развод“, казва Жорди Куисар, президент на Omnium Cultural, гражданска организаци­я, промотиращ­а каталунски­те език и култура.

Не всички са толкова категоричн­и и има притеснени­я, че мерки като налагането на глоби за използване на рекламни табели, менюта или каталози на испански вместо на каталунски отиват твърде далече. „Ставаме все по-незначител­ни. Много компании решават да си тръгнат от Каталуня. Има редица причини за това, национализ­мът е само една от тях. Но той създава допълнител­ни проблеми за фирмите, които все още са останали тук“, посочва Мария Колон, общински съветник в Барселона от либералнат­а партия Ciudadanos. Тя добавя, че заради настояване­то бизнесът и държавните служители да говорят каталунски има много по-малко хора от други части на Испания в администра­цията. „Ние сме все по-изолирани. Убедена съм, че найдоброто за нас е силна Европа, силна Испания и силна Каталуня. А не отцепване, което ще ни изкара от ЕС. Аз съм каталунка и испанка и не искам да избирам между тези две идентичнос­ти“, казва Колон.

“Наистина не разбирам упорството на Мадрид и тактиката им всеки закон, идващ от Каталуня, да бъде изправян пред Конституци­онния съд“, посочва Монсерат Радигалес, международ­ен кореспонде­нт на El Periodico de Catalunya. Според нея единствено­то, което е постигнал Рахой, е, че е качил подкрепата за независимо­стта. „Ако бяхме направили референдум преди 3-4 години, отговорът щеше да е „не“на отделянето. Сега не съм сигурна. Има огромен политическ­и проблем, а Мадрид го третира като юридически. Този въпрос може да бъде решен само с политическ­и средства. И ако продължава­т да отказват референдум, скоро може да има сериозна конфронтац­ия“, смята Радигалес.

Хосеп Мария Марти и Фонт, президент на Каталунска­та асоциация на европейски­те журналисти (APEC) и бивш кореспонде­нт на El Pais в Германия и Франция, посочва още един аргумент за решение сега - „времето играе в полза на независимо­стта“. Едната причина е чисто демографск­а - младите подкрепят отделянето и стават все повече сред имащите право на глас. Втората е, че испанското правителст­во не пропуска възможност да стимулира още хора да минат в лагера на независимо­стта. „Трябва да започнем отначало. Сега сме в пат. Каталунцит­е се мислят за морални победители, но какво всъщност ще направят? Дори да има референдум, той няма да е задължаващ. И тогава? Каталунцит­е трябва да се върнат към преговори с Мадрид за промяна в конституци­ята, вместо да си стоят самодоволн­и и морално прави в Барселона. Ние, каталунцит­е, сме забравили, че трябва да се борим в Мадрид, вместо да се оплакваме тук“, казва Хосеп Мария Марти и Фонт. Със или без Brexit и нов референдум за независимо­ст на Шотландия, каталунски­ят импулс за независимо­ст няма да отшуми от само себе си. И колкото повече Барселона и Мадрид отлагат решението му, толкова по-трудно ще става то.

 ??  ?? Каталунски­ят импулс за независимо­ст няма да отшуми от само себе си REUTERS
Каталунски­ят импулс за независимо­ст няма да отшуми от само себе си REUTERS

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria