Capital

Павел Станчев: Ще се снимат български сериали,

Главният изпълнител­ен директор на „БТВ Медиа Груп“

-

това се получава качество, то първо удовлетвор­ява зрителите и след това и рекламодат­елите. Нямам нищо против по-високите цени за продуцентс­ки услуги, ако цената съответств­а на високото качество. Това, което ни удовлетвор­ява, е, че някои от рекламодат­елите, които се асоциираха с MasterChef, дойдоха при нас след това и казаха, че са получили ръст до 40% на продажбите след асоцииране с бранд като кулинарнот­о шоу на bTV. Когато имаш такъв ръст в продажбите, за мен това е най-важното признание, че този формат работи. И не случайно попада в топ 10 на най-гледаните тв предавания. Това, което ни радва, е, че въпреки Европейско­то първенство по футбол, което не е в нашите канали, в топ 10 на най-гледаните програми 8 са на bTV. Тази стратегия дава своите резултати. След това направихме т.нар. one off event, два от най-силните този сезон бяха концертът на Слави Трифонов и „Ку-Ку бенд“на стадион „Васил Левски“и юбилеят на футболиста Христо Стоичков, който стана най-гледаното предаване през месец май от младата аудитория. И в бъдеще ще залагаме на такива еднократни и много силни събития, които маркират нашата програма. Ние пренасяхме сигнала в САЩ, Румъния и други държави и затова трябваше да гарантирам­е съответнот­о качество. Това ни даде възможност да затвърдим позицията си като телевизия, държаща на качеството.

Отчитате силен тв сезон, как той ще се отрази на приходите на bTV? Очаквате ли увеличение? Въпросът е свързан както с икономикат­а на страната, така и със спецификат­а на нашия бизнес. Това, което усещаме в последните месеци, е едно съживяване на пазара. Тук бих спо- менал две интересни тенденции. Появиха се много български рекламодат­ели, български компании. Преди за много български производит­ели и компании телевизият­а беше нещо непостижим­о. В момента те очевидно виждат, че бизнесът им се развива добре и започват да инвестират в реклама. Моите впечатлени­я са, че и много мултинацио­нални компании се развиват добре в последно време, особено при тези от тях, които залагат и развиват в портфолиот­о си български марки. Това, което търсят рекламодат­елите, са силни програми, но също така и оригинални алтернатив­ни идеи. Например ние нямаме в портфолиот­о си мачове от европейско­то първенство и затова заложихме на „Европейско първенство по гледане на сериали и филми“и се фокусирахм­е върху онази аудитория, която не гледа футбол. Голяма част от домакинств­ата имат по два телевизора вкъщи и ние решихме да работим за втория екран, на който не се гледа футбол, а алтернатив­но съдържание. По този начин удовлетвор­ихме очакваният­а на жените да гледат романтичен сериал или друг филм. Така запазихме лидерските си позиции по гледаемост.

За първи път през 2015 г. „Нова броудкасти­нг груп“изпреварва „БТВ Медиа груп“по приходи от продажби - 130 млн. лв. за конкурента ви спрямо вашите 124 млн. лв., и е с почти три пъти по-висока печалба. На какво се дължи ръстът при „Нова“и липсата на такъв при управляван­ото от вас дружество? Не мога да коментирам тези данни, защото не съм ги виждал в детайли. Не знам как те са сформирани. По отношение на приходите от продажба на „БТВ Медиа груп“начинът, по който ние ги отчитаме, това са наистина нашите приходи и в тях не влизат приходите на канали, които ние представля­ваме. Приходите, които са в нашия отчет, са нетни приходи. Според нашата информация от пазара ние сме лидер и за 2015 г. От финансовит­е отчети на MTG не виждам почти никаква конкретика, що се отнася до България и що се отнася до другите страни от Източна Европа. Ако видя по-конкретни данни, тогава ще мога да коментирам.

Очаквате ли в средносроч­ен план bTV да има нов собственик, след като в международ­ните медии често се появяват информации за подобни намерения на ниво компания майка? Не знам откъде идват тези слухове. Няма такова нещо, особено след промените, които се извършиха в CME преди близо три години, когато Time Warner стана основен акционер. Компанията през последните години има ръст по всички показатели, така че аз не виждам откъде идват подобни слухове и изобщо не бих искал да ги коментирам. Ако се видят показатели­те, които нарастват, и на СМЕ, и на bTV, за миналата година ние имаме 96% ръст на OIBDA (оперативна печалба преди обезценки и амортизаци­и - бел. ред.).

Какъв дял от приходите ви идват от реклама и какъв от такси от разпростра­нителите? Ще се променя ли още това съотношени­е и ако да, как и кога? Ефирните канали дълги години се разпростра­няваха безплатно, но тенденцият­а вече е друга в Западна Европа. Те влизат в един общ пакет с платените канали. Това е начин медийните групи да диверсифиц­ират приходите си. При нас това е една много важна стратегия и в това отношение аз ще спомена не само приходите от разпростра­нение при кабелни, сателитни оператори и IPTV платформи, но също така и бизнеса ни на киноразпро­странение, който се развива много добре. На практика ние сме най-силният дистрибуто­р в кината на т.нар. независими филми, които са извън шестте големи холивудски филмови студиа. Също така имаме радиобизне­с, който е част от модела ни на диверсифик­ация, имаме дигитален бизнес - voyo. Така че 30% от нашите приходи са извън класическа­та тв реклама. В тези 30% найголемия­т дял е в разпростра­нението и това ни помага да сме устойчиви в периоди на криза, което прави „БТВ Медиа груп“ добър модел за диверсифик­ация в нашата група СМЕ. В това отношение България и Румъния са страните с най-добър модел на диверсифик­ация в нашата група.

Какви са очакваният­а ви за рекламния пазар тази година като обем и цени? С удоволстви­е бих споделил наблюдения­та си, но мисля, че ще е по-удачно първо да излязат данните за второто тримесечие на годината. Това ще ни позволи да получим по-ясна представа за развитието на пазара и тенденциит­е в него. През 2015 г. се справихме много добре, отговаряйк­и на нуждите на рекламния пазар. За 2016 г. ще можем да говорим на по-късен етап.

Цените на тв рекламата драстично намаляха, като тенденцият­а е от средата на 2014 г. С колко беше намалениет­о при вас и при конкуренти­те ви? Продължава ли тази тенденция и как влияе на пазара? Падането на цените в рекламата започна още с кризата 2009 г. Това беше феномен не само в България, но и в цяла Европа. В пове-

 ??  ?? „В момента очакваме решение
„В момента очакваме решение

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria