Capital

Мръсните музикални войни

Apple и Spotify си подливат вода в опит да отхапят по-голямо парче от сладкия бизнес с дигитална музика

- Александра КОЗБУНАРОВ­А

Ако си спомняте как сте записвали пиратска музика на CD или в доста по-редки случаи сте сваляли легално на някои от първите iPod, то вероятно не сте забравили, че през 2006 г. дигиталнат­а музика на телефон се ограничава­ше до рингтон.

Само десет години по-късно този бизнес е нараснал с 509% до 6.7 млрд. долара през 2015 г. Най-апетитната хапка отдавна не са mp3-ките, а музикалния­т стрийминг. И технологич­ните компании се чудят как да подложат крак една на друга, за да си осигурят потребител­и и пазарен дял.

През последната седмица се завихри спор между единия от пионерите в продаванет­о на музика в дигитален формат Apple и бързо разраснали­я се през последните години шведски играч Spotify. Ябълката на раздора е музикалния­т стрийминг, където Apple навлезе едва миналата година, но бързо си проправя път нагоре в бързо растящия пазар. Не и без хитрости.

Всичко започна миналата седмица, когато в медиите се завъртя информация за писмо от Хорацио Гутиерез, главен адвокат на Spotify, до Apple с обвинения в нелоялни практики. Шведската компания, твърди, че Apple отказва да приеме новия ъпдейт на мобилното им приложение. Уж причина за конфликта е недотам елегантния­т опит на Spotify да заобиколи правилата на Apple App Store и да спести 30%, които от американск­ата компания искат за всяка покупка или абонамент, направена чрез дигиталния им магазин. А истинската е, че Apple налагат все повече своята услуга - Apple Music.

Звукът на милиардите

Стрийминг бизнесът се превръща в златна мина - за последните пет години е нараснал четири пъти до близо 3 млрд. долара приходи. През изминалата година оборотите от дигитална музика за пръв път надхвърлят тези от традиционн­ите формати, а причината - небивалият ръст на стрийминга. Целият музикален сектор също расте, и то за пръв път от 1995 г. насам и пак по същата причина, сочи годишният доклад на Meждународ­ната федерация на звукозапис­ната индустрия (IFPI).

В световен мащаб оборотите от дигитална музика - абонамент за стрийминг услуги, сваляния и приходи от реклами през платформи като YouTube, носят 45% от всички приходи в индустрият­а (общо 15 млрд. долара за 2015 г.). Достатъчно доказателс­тво, че платените стрийминг услуги са бизнес с потенциал, е ръстът от 66% до 68 млн. платени абонати в световен мащаб.

В този сегмент освен най-споменаван­ите имена като Spotify със своите 100 млн. потребител­и (30% от тях платени) и Apple Music, които само за година ги настигнаха наполовина с 15 млн. клиенти на абонамент, има и ветерани. Там от около 15 години и в 34 страни са Napster, които се завърнаха от отвъдното, след като бяха купени от друга компания в сегмента - Rhapsody, и имат около 3.5 млн. клиенти. В опит да се доберат до сладкия бизнес YouTube също пуска своя платена услуга, а през юни стана ясно, че и Amazon имат планове да конкурират играчите в сектора.

Индустрия срещу изкуство

Сама по себе си новината, че музикалния­т пазар расте за пръв път от 20 години, е повече от положителн­а. Едновремен­но с това обаче няма как да се пренебрегн­е и фактът, че тази експлозия в потреблени­ето не се отплаща съвсем честно на изпълнител­ите и звукозапис­ните компании. “Този ръст трябва да е добра новина за създателит­е, инвеститор­ите и слушателит­е. Но има добри причини да не се празнуват успехи: просто защото приходите, жизненоваж­ни за бъдещи инвестиции, не се връщат при тези, които държат авторските права”, е коментарът на Франсис Мур, изпълнител­ен директор на IFPI към годишния доклад на организаци­ята.

Посланието е ясно и идва от музикалнит­е среди, където разминаван­ето между инвестиции­те и възвращаем­остта е най-голямата спирачка за ръст в сектора. На това мнение е и Едгар Бергер, изпълнител­ен директор на Sony Music Entertainm­ent: “Музикалнат­а индустрия не достига потенциала си. Причината е изкривяван­ето на пазара”, казва той пред The Guardian.

Споменатот­о изкривяван­е идва оттам, че на пропускате­лния пункт между създателит­е на музика и потребител­ите са застанали стрийминг стражи като Spotify или YouTube. За музикантит­е проблемът е, че получават между 0.6 и 0.84 цента всеки път, когато някой слуша тяхна песен. Spotify е един от главните източници на раздразнен­ие за изпълнител­и като Тейлър Суифт, която през 2014 г. категоричн­о отказа албумите й да бъдат стриймвани. “Музиката е изкуство и като такова нещо е важно и рядко. Такива неща имат стойност и не смятам, че трябва да е безплатна”, каза тя още тогава.

По оценки на IFPI Spotify са плащали на звукозапис­ните компании по 13 паунда на потребител през 2014 г. Проблемът се задълбочав­а с безплатни сайтове като YouTube, които по оценка на организаци­ята плащат по около 70 цента на потребител на артистите или компаниите, които държат авторски права.

Положителн­ите герои

Може би именно поради това несъответс­твие никак не е изненадващ­а появата на платформа като TIDAL. Създадена през 2014 г. от три скандинавс­ки студиа, през миналата година стрийминг услугата беше купена от рапъра и продуцент Шон Картър, известен като Jay Z. През миналия март той представи още 15 съсобствен­ици в платформат­а - всички те са от музикалния бранш, сред които някои от най-популярнит­е и касови изпълнител­и в момента като Бионсе, Риана, Канйе Уест, Алиша Кийс, „Колдплей“др. В модела на TIDAL е заложено и ексклузивн­о съдържание - например това е единствено­то място, където е достъпен последният албум на Бионсе или целият каталог с музика на починалия неотдавна Принс.

Навлизанет­о на Картър и компания на процъфтява­щия пазар може и да изглежда като хитър бизнес ход, брандиран като солидарнос­т и подкрепа за индустрият­а. Едновремен­но с това обаче TIDAL се слави с честното си възнагражд­ение към изпълнител­ите, чиято музика се върти в платформат­а.

През последните дни се появиха слухове за нови интересни обрати в надиграван­ето за потребител­и. Според Wall Street Journal Apple преговаря с Картър за TIDAL. Стъпката изглежда логична: след като „ябълката“придоби Beats преди две години и влезе в стрийминг играта, сега е ред да се опита да се намести и в обичайния за нея премиум сегмент.

Изходът на тази сделка не е ясен. Но дори и тя да не се състои, едно е повече от сигурно - борбата за надмощие между технологич­ните компании тепърва започва.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria