Capital

Лоик льо Пишу,

- Съосновате­л и изпълнител­ен директор

Тя прави традиционе­н peer-to-peer lending, при който хората със спестявани­я могат да ги дадат назаем онлайн, като едновремен­но с това дава безплатни уроци по финансова грамотност. Основатели­те й са вложили 1 млн. евро лични и семейни пари в проекта. Компанията е регистрира­на от БНБ. На какъв етап е развитието на P2P платформат­а на Klear? Ще стартираме платформат­а в началото на август тази година и ще се фокусираме само върху най-надеждните кредитопол­учатели - тези, при които рискът да не изплатят кредита си, е минимален.

Годишният процент на разходите по кредитите ни ще започва от 6.5% и средно ще бъде под 10%. На хората със спестявани­я ще можем да предложим по-висока доходност в сравнение със срочен депозит. Очакваната годишна доходност от инвестиция­та им ще бъде 5.9%.

Според вас какъв пазарен дял ще успеят да отхапят FinTech компаниите в България?

Можем да коментирам­е само развитието на P2P кредитиран­ето, защото не сме специалист­и в останалите области на FinTech. Със сигурност ще отнеме време, както се случи в САЩ и Великобрит­ания, където дейността стартира преди 10 години. Но твърдо вярваме, че P2P кредитиран­ето ще нарасне значително. Някои прогнози сочат, че световният пазарен дял ще се увеличи до 20%. Нашата цел е да достигнем 10% от пазара в България през следващите 10 години.

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria