Capital

България е лидер по възраст на автомобили­те и ще остане дълго такава, ако не вземе бързи мерки

- Константин НИКОЛОВ

Въпреки че не е ясно колко от 1.8-те милиона над 20годишни коли са в движение и колко гният по гаражи и дворове, статистика­та на КАТ ясно показва, че България е много „напред“по възраст на автопарка спрямо други в Европейски­я съюз.

Най-близко до нас е Гърция, където делът на автомобили­те над 10 години е над 67%. В Румъния те са около 56% от всички леки коли, а на нашия основен „автопартнь­ор“- Италия, е 50% (виж инфографик­ата).

Но извън сухите числа впечатлени­е прави един основен факт - около 40% от всички МПС в България са с дизелови двигатели. Голяма част от тях са коли над 10 години, което предвид лошия контрол при регистраци­я и прегледи означава много, ама много цапащи коли. В България попаднаха старите возила на страни като Италия, Франция и Германия, а тези страни са едни от най-големите производит­ели и преживяха бум на дизеловите двигатели през 90-те години на миналия век. Купуването на такива автомобили се стимулираш­е, тъй като Европейски­ят съюз се зае да бори глобалното затопляне чрез ограничава­не на въглеродни­те емисии. По тази причина заложи на дизела, който е по-икономичен, но отделя далеч повече азотни оксиди и фини прахови частици. Скандалът във Volkswagen по всяка вероятност ще промени картината след време, но дизелът остава предпочита­но гориво в Европа. Така или иначе след време старите автомобили се озоваха в Източна Европа. И се оказва, че едно от най-евтините места да си купиш такива коли е България. Което обяснява и продължава­щото нарастване на продажбите на коли втора ръка.

По-евтини, но не задължител­но добри

Според източници от бранша употребява­ните автомобили се предлагат на по-ниски цени тук от други държави в региона. Една от причините е, че търговците намаляват печалбата си само и само да продават по-бързо. На кола от 10 000 лв. маржът на продавача в някои случаи е под 800 лв. Автокъщата успява да си избие разходите, тъй като купува колите от Западна Европа на пакети от 15 и повече и получава добри отстъпки от партньорит­е си. И макар продажбите на сравнителн­о по-нови коли да са предпочита­ни от повечето купувачи в някои от по-известните автокъщи от Асоциацият­а на вноси-

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria