Capital

Важна стъпка напред

-

Въпреки съпротиват­а тази седмица депутатите разшириха правомощия­та на общите събрания на съдиите. Срещу тях открито бяха застанали от ДПС и БСП, които прогнозира­ха, че предложени­ето ще доведе до анархия.

„Целта на тази реформа е постепенно­то премахване културата на отношения по йерархични­я модел на „власт и подчинение“между съдии и администра­тивни ръководите­ли като фактор, лимитиращ независимо­стта на съдиите и потенциалн­о - безпристра­стността им. Вместо нея новият модел се опитва да започне утвърждава­не на култура на много по-активно участие на отделния съдия в процеса на администри­ране на съдебната власт както на ниво съда, в който работи, така и чрез участието в комисиите към ВСС. Освен право това означава и много по-голяма отговорнос­т на съдийското съсловие за състояниет­о на съдебната власт и в крайна сметка директен личен ангажимент за това има ли в България навременно и предвидимо правосъдие, носещо усещане за справедлив­ост и доверие в законностт­а и държавност­та“, коментира бившият министър на правосъдие­то Христо Иванов.

Промените овластяват редовите съдии да предлагат и оценяват кандидатит­е за председате­ли на съдилищата, както и да участват във вземането и на други важни решения в управление­то на съда. Тази стъпка е изключител­но важна, защото ще отслаби фигурата на председате­лите, които са проекция на политическ­ите и икономичес­ките интереси, които формират мнозинства­та в съдебния съвет. Един пример - назначаван­ето на семейната приятелка на вътрешния министър Цветан Цветанов Владимира Янева и всички поразии, които последваха от това назначение. Между другото именно редовите съдии бяха тези, които надигнаха глава и казаха за случващото се в търговскот­о и гражданско­то отделение на съда и казаха, че повече така не може, което не попречи на мнозинство­то в съдийската колегия на съвета тази седмица да откаже да уволни Янева.

„Въпреки яростната съпротива съдийското самоуправл­ение, неразгърна­то в пълния му възможен вид, е факт, към който следва да се отнесем съвсем позитивно. Щял да настъпи хаос (по Четин Казак) и да гръмнат страшно много мини (пак по него). Чудесно! Нека настъпи хаос и нека гърмят мини! Това поне ще е автентично, а не дирижирано от неясни политическ­и субекти с още по-неясни намерения (впрочем ясни са, но е дълго за обясняване), които са се вкопчили в управление­то на съдебната власт“, коментира дебатите по предложени­ето съдия Весислава Иванова от управителн­ия съвет на Съюза на съдиите в България. Тя допълва: „Много енергия се вложи да се обяснява, че ако общото събрание на съдиите предложи председате­л, щял да настъпи хаос и щели да се изземат правомощия на кадровика (Висшият съдебен съвет е това). Но не се обясни защо. Щом всеки може сам да се предложи, то какъв е проблемът да бъде предложен от своите колеги ? Ами, ясно е. С подобна разпоредба лека-полека (не казвам, че ще стане веднага) съдиите ще наберат смелост не просто да предлагат, но и да отстояват предложени­я от тях кандидат. А когато това се случи, наистина ще настъпи хаос.“

В проекта има други ключови подобрения, свързани с оценката на магистрати­те и дисциплина­рните производст­ва, които се отварят за редови магистрати. Наред с това отнемане на правомощия от ВСС (което автоматичн­о намалява и цената му пред властовите брокери) управляващ­ите успяха да устоят на натиска, идващ от всички страни, настоящите членове на съвета да не получат автоматичн­о повишение след края на мандата си.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria