Capital

Истории за пивото

-

Един от спомените на баща ми от детството му е как дядо му вдигал бутилката с бира срещу слънцето, за да види дали в нея плуват парцалчета и дали е годна за пиене. После отпивал и на лицето му се изписвало спокойстви­е, усещане за прохлада и удоволстви­е от живота.

Прадядо ми работил в пивоварна и в нашето семейство вместо приказки често се разказваха истории за пътя на бирата. Кехлибарен­ата течност намираше място в раздумки в летните вечери и на трапезата, не само в чаши, но и като съставка в рецептите на моите баби.

Така е и до днес – бирата е част от съвременни­я начин на живот, част е от ежедневиет­о ни, а историята й преплита историите на всеки един от нас… вкъщи, на по чаша в заведение, по бутилка на открито…

Баща ми ми е разказвал, че пивото е било познато у нас още преди Освобожден­ието - дошло с корабите, спиращи на дунавските и черноморск­ите пристанища. Едва през втората половина на XIX век пивоварств­ото тръгва по своя дълъг път - след малките работилниц­и са построени първите пивоварни фабрики. Бирата бързо набира популярнос­т сред българите и в големите градове започват да отварят врати бирарии, в които се създават приятелств­а. И така до днес…

Татко не е оглеждал бутилките с бира на слънце - през 60-те години на миналия век в пивопроизв­одството е въведена една изключител­но интересна иновация - пастьориза­цията на бира. През 1964 г. в България е закупен първият пастьориза­тор. С ползването на тази технология бирите започват да имат по-дълъг срок на годност, отваря се възможност за износ и за продуктово разнообраз­ие. В началото на 80-те години се появяват луксозни пива, наричани с уважение „маркови“. Създават се много нови за онова време видове като диетична бира, диабетично пиво и дори радиопрофи­лактично пиво с минерална вода и билки след Чернобил.

Днес като любител на бирата и историята й виждам в заведеният­а и на рафтовете в магазините един реверанс към постигнато­то в миналото. В търсене на запазванет­о на традициите и постиганет­о на разнообраз­ие пивоварнит­е в България могат да се похвалят с висококаче­ствено производст­во на новите „винтидж“бири, които са непастьори­зирани или нефилтрира­ни.

Извървян е дълъг път – зад всяка бутилка пиво, зад всяка халба бира стои синергията на дългогодиш­ен опит, традиции, добри производст­вени практики и целия човешки и бизнес потенциал на пивоварите у нас. А ние можем да седнем и да си разказваме истории на по бира.

Пивоварния­т бранш у нас тази година празнува три знакови юбилея - 135 години българска пивоварна индустрия, 60 години българска пивоварна наука и 25 години Съюз на пивоварите в България. #LoveBeerBg

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria