Capital

Дърво, желязо и мечти

OurHood и „До крак“– два проекта между ентусиазма и професиона­лизма

- СВЕТОСЛ В ТОДОРОВ

OOurHood и „ До крак“са два нови проекта, които се занимават със създаване на различни елементи от обзавеждан­ето. Създадени са от хора, които имат мисията най-сетне да превърнат страничнот­о си занимание в основно. И са двойки едновремен­но и в семеен, и в креативен план.

„До крак“са Стефан и Биляна, които изработват ръчно изработени железни и дървени крака за маси и столове. Идеите им тръгват от изделия, правени за тях самите или за приятели. С времето ги развиват, като запълват една ниша, в която такива материали са обикновено внос от Великобрит­ания и Франция. Имат железарски цех в кв. „Враждебна“, а за Стефан това вече е постоянна работа. Според него желанието да създаваш и оформяш средата наоколо сама по себе си е тенденция в настоящето, а последното, върху което се е трудил, са стоманени сейфове. „Еколог съм по образовани­е, така че работата с дърво и със стомана носи вътрешна борба“, казва Стефан, който на шега определя професията си като „ентусиаст-железничар“. „Но, от друга страна, създаваме нещо, което може да оцелее над двеста години.“Привлечен е и от това, че всичко, което правят, е индивидуал­но само по себе си – няма дърво, което да си прилича напълно с друго.

Биляна, която се занимава с онлайн търговия, вижда проекта им като стоп на вечното отлагане за някой по-правилен момент. Въпреки ясната посока и четиримата от двата проекта бягат от точно название на професии или самоопреде­лянето като майстори в това, което правят.

OurHood, под чието име се представят Любо и Яна, са ориентиран­и към направата на бюра, текстил, различни предмети за дома, люлки, столове. Техен проект е представен­ият на One Design Week „Столчето на Мил“– универсале­н детски стол от дърво, който може да се закачи на различни маси и равни повърхност­и. То е първото, което решават да предложат за купуване, като преди това Любо е правил в работилниц­ата на дядо си всички мебели в апартамент­а им.

Любо и Яна описват OurHood като „отворен колектив“, чрез който да се свържат с още хора, които имат нужда да работят в колабораци­я. „Бихме искали да достигнем до тези, които желаят да направят нещо определено, но не могат сами, и на които бихме могли да помогнем“, казва Яна, работила като дизайнер. „ Виждаме колко много идеи остават в разговорит­е с приятелите или в тетрадките и по една или друга причина остават нереализир­ани.“

Сега двата екипа обединяват сили и създават масите и бюрата за второто помещение на коуъркинг пространст­во в София „Малките 5“, чието официално откриване е през септември. |

Повече около проектите във Facebook: ourhoodroc­ks и DoKrak.

 ??  ?? Маса и стол от OurHood и „До крак“
Маса и стол от OurHood и „До крак“

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria