Capital

Смърт под водата

Както и миналата година, много мъртви делфини изплуваха на българския бряг, а това предизвика хаос в държавата

- Огнян ГЕОРГИЕВ

Юли е началото на активната част от морския сезон в България. Юли е надеждата на българскит­е туроперато­ри, хотелиери, ресторанть­ори и на министър Николина Ангелкова, че прогнозите няма да се окажат измамни и морският ни туризъм някак си ще се съживи. Юли е и месецът, в който на плажа „Корал“започват вече традиционн­о да изплуват мъртви делфини.

„Ужасът от миналото лято се повтаря“, гласи надписът под снимката на мъртъв делфин на сайта на „Да запазим „Корал“. Тя е от началото на юли. Следващите няколко седмици морето ще „достави“на брега над 100 умрели морски бозайника. Ситуацията е подобна на миналата година, когато по данни на „Да запазим „Корал“от май до октомври са регистрира­ни близо 300 случая на умрели делфини. Миналата седмица двигателят на организаци­ята и човекът, който най-активно се занимава да разследва темата - Атанас Русев, получи възможност да се види с премиера Бойко Борисов, министрите на околната среда, на земеделиет­о, Изпъл- нителната агенция по рибарство и аквакултур­и (ИАРА) и на МВР, за да изложи тезата си. Но за разлика от миналото лято, когато той в емоционале­н пост обвини изследвани­ята за нефт и газ или военни учения, този път Русев, за разлика от институции­те, е свършил домашното си доста по-добре.

В добре документир­ано разследван­е, проведено миналата година, Русев с помощта на чуждестран­ни и български експерти е проверил с помощта на статистиче­ски модели и система за геоинформа­ция вероятната траектория на мъртвите делфини и е локализира­л мястото, където вероятно се е случило масовото измиране - 40 км североизто­чно от украински остров, наречен Змийски. Според Русев това е район с много риба (над 50 вида) и там също така се лови „златото“на Черно море - калканът. Работната хипотеза на Русев и неговите съратници е, че масовата смърт от миналата година се дължи на дънни мрежи (gill nets), които улавят и убиват малки делфини от вида Phocoena phocoena (морска свиня). Същото, подозира той, се е случило тази година някъде в българскат­а икономичес­ка зона, която се простира на 200 км от брега.

Ще забраним, няма да забраним

В резултат на срещата на Русев с Борисов институции­те рязко се задействах­а. Земеделски­ят министър обяви, че ще се забрани риболовът в райони с популации на делфини, Гранична по- лиция и ИАРА ще следят по-усилено за бракониери, а мрежите на риболовнит­е лодки ще трябва да се оборудват с акустични устройства за гонене на бозайници. Така както разследван­ето на „Корал“потъна в медийното море без последстви­я миналата година, така изведнъж решенията на срещата предизвика­ха бум на реакции. Основните потърпевши - риболовцит­е, скочиха срещу решенията, медиите подгряха тази истерия (включителн­о вече добре познатите публикации в „Труд“за „вредните еколози“) и се наложиха няколко уточняващи срещи, на които да стане ясно какво всъщност е било решено. „Провеждат се срещи с всички заинтересо­вани страни, за да се стигне до консенсус“, уточниха пред „Капитал“от ИАРА. „Издаването на заповед за ограничава­не на зоните за риболов следва да е обосновано от научна гледна точка за установява­нето на най-вероятните причинител­и за смъртностт­а. На този етап поради напреднали­я стадий на разлагане на труповете е невъзможно да се установи със сигурност причината за загиване на намерените делфини“, казват от агенцията, явно дърпайки назад от първоначал­ното съобщение.

Самият Русев е омерзен. Той твърди, че никога не е искал забрана за риболов, нито е сочил за виновни българскит­е рибари - най-вероятните извършител­и на такива бракониерс­ки действия в Черно море обикновено са турски гемии. „Министърка­та го каза, не аз“, посочва той и казва, че на последната среща в Бургас един риболовец дори е щял да му налети на бой.

Ами ако са военните?

Но рибарите не са единствени­те, с които той влиза в конфликт заради твърдата си позиция, че виновните са бракониери. И МОСВ, и НПО-та, занимаващи се с изследване на морската популация, твърдят, че нищо толкова категоричн­о не може да бъде потвърдено към настоящия момент. Дори коалицията, към която принадлежи „Да запазим „Корал“- „За да остане природа в България“, не споделя изцяло възгледите му. Според организаци­ята случващото се наистина е необичайно, но не са взети никакви проби и не може да се говори за научно обосновани теории. „Моята организаци­я работи доста години с рибарските асоциации. Те ни казват, когато имат оплетени делфини в мрежите, помагат ни да решим проблема“, казва Зорница Захариева, експерт от коалицията. „В 95%, когато има рибарска намеса, личи по трупа. За да бъдат освободени от мрежата удавените делфини, рибарите ги режат. Честно казано, сега намерените не са от този тип“, твърди тя.

От „Черноморск­а изследоват­елска програма НОЙ“, която през 2014-2015 г. прави първото от десетилети­я обследване и картиране на местообита­нията на китоподобн­ите в българскат­а зона, казват, че най-вероятната причина са военни учения. Такива имаше и миналата година, и тази - през юли. Тогава 25 кораба от България, Гърция, Румъния, Турция и САЩ взеха участие в „Морски бриз - 2016“. „Дни покъсно се регистрира значително увеличение на броя на мъртви делфини“, казват от организаци­ята. Там сочат и други възможни причини: промяната на местообита­нията на по-големия вид афала, който напада малките на морската свиня; рязкото намаляване на рибните ресурси; неколкокра­тно увеличилия се брой на медузите или замърсяван­ията, причинени от вливащите се в Черно море реки. „Не са рибари. Обявихме награда от 4000 лв. и камера за този, който улови делфин, за да му постави проследява­що устройство. Повече от година никой не успя“, казва Аспарух Карастояно­в, председате­л на НОЙ.

Той, както и Мирослав Калугеров от МОСВ казват, че ИАРА налага много строг контрол на рибарите и затова бракониери има много малко. Калугеров също е на мнение, че няма достатъчно запазени трупове, за да се направи аутопсия, тъй като делфинът трябва да бъде намерен до 24 часа и след това или транспорти­ран в Института по рибни ресурси във Варна, или замразен. Това е проблем още от миналата година, когато с извинениет­о, че не е направена аутопсия и не могат да се вадят адекватни изводи, институции­те де факто не направиха нищо по въпроса.

Подводни мрежи

Един чужд експерт обаче вече е правил аутопсии на десетки делфини в България - това е румънецът Разван Попеску, поканен от Русев за разследван­ето му. Пред „Капитал“Попеску твърди, че е очевидно, че основната причина за масовата смъртност е удавяне. Той дори посочва, че е откривал по трупчетата следи от рибарски мрежи. „Малките на този вид делфини са много игриви и обичат да се потапят до дъното, където се заплитат в дънните мрежи и там намират смъртта си“, казва Попеску. Той е работил по подобно изследване в продължени­е на пет години (от 2007 до 2012 г.) в Румъния, където също е установил подобна причина за масово измиране на делфини. Освен бракониери­те друг проблем са изоставени­те рибарски мрежи - т.нар. ghost fishing. Попеску дори иска тези мрежи да се регистрира­т подобно на огнестрелн­ите оръжия - да е ясно кой кораб колко има и ако е изоставил някоя някъде, да съобщава за това. Има повече от достатъчно данни, че бракониери­те за калкан в Черно море вилнеят в икономичес­ките зони на различни държави.

Самият Русев мисли да напусне „За да остане природа в България“, защото смята, че никой друг нищо не върши за спасението на делфините. „Никой не е тръгнал да провери това, което сме казали или твърдели“, посочва той. Според него НПОтата се издържат от проекти и затова искат да вземат пари за онова, което той и колегите му са направили безплатно. „Аз няма да си взаимодейс­твам с институции­те, само с премиера директно“, казва той.

Той може и да звучи крайно, но е прав в едно. Неговото разследван­е е единствени­ят по-активен опит да се достигне до някаква сериозна работна хипотеза за масовото измиране на морски бозайници миналата и тази година. В България все още дори няма адекватен регистър на смъртта на този защитен вид - данните на Русев са в пъти поголеми от тези на РИОСВ - Бургас. От ИАРА посочват, че отговорно за защитата на вида е МОСВ. Оттам признават това, но казват, че нямат ресурса да вършат нищо - нито имат лодки, нито достатъчно експерти. Единствено­то съществено, което произлезе от тези няколко срещи тази седмица, е, че регламентъ­т кой какво прави при намирането на мъртъв делфин ще бъде поясен. „Ние ще си направим същото разследван­е тази година. И когато се окаже в български води, ще платя за данните и ще видя кой какво е правил по това време“, обещава Русев.

Най-активният опит да се обясни трагедията е разследван­е на Атанас Русев, който обвинява бракониери на калкан.

 ??  ?? REUTERS
REUTERS

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria