Capital

Патова ситуация

Българскат­а федерация по шах се оказа в центъра на скандал, от който губи спортът

- Божидар КЪРТУНОВ

си мандат начело на БФШ той спечели изборите и оглави и Европейски­я шахматен съюз (ЕШС). Проблемите му съвпаднаха с края на управление­то му в европейски­я шах.

Опозицията му в България - в лицето на предшестве­ника му в БФШ Стефан Сергиев и на общинския съветник от Дупница и състезател на „Марек Юнион Ивкони“Методи Стойнев, започна да подава сигнали за нередности и злоупотреб­и. В основата са организира­ните през 2014 г. европейско индивидуал­но първенство за жени в Пловдив и европейски­те купи за мъже и жени в Албена и Златни пясъци. За тях спортното министерст­во, управляван­о тогава от Мариана Георгиева, е отпуснало съответно 476 000 и 447 870 лева. Следват няколко проверки на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ), които разглеждат как са похарчени средствата. Твърденият­а на опозиционе­рите са, че като президент на ЕШС Данаилов е създал фирма с името Европейски шахматен съюз ООД (ECU Delaware LLC) в американск­ия щат Делауеър и са превеждани средства в офшорна сметка. Също така се изтъква, че въпросните турнири изобщо не съществува­т в календара на Европейски­я шахматен съюз, пред АДФИ от ЕШС заявяват, че посочената сметка в САЩ не е на организаци­ята. В една от проверките си агенцията констатира, че по сметката в Делауеър от БФШ са направени преводи от 202 200 евро и 147 800 евро, като се отчитат нередности при фактуриран­ето на средствата.

Наскоро ръководств­ото на ЕШС информира, че е поискало документи и фактури от българскат­а федерация за преводи в периода 2011 - 2014 г. „Тези преводи за стотици хиляди евро не са отчетени в сметките на ЕШС и очевидно никога не са пристигнал­и в ЕШС“, се казва в официалния сайт на съюза. Оттам допълват, че до момента от БФШ са представил­и пред българскит­е власти документи и фактури, които са непознати за ЕШС и които не са признати за автентични. От съюза посочват, че вече са информирал­и Интерпол, както и офиса на ФБР в посолствот­о на САЩ в Швейцария. Пред България стои заплахата на 10 септември по време на общото събрание в Баку да бъде отстранена от ЕШС, а евентуално и от международ­ната федерация (ФИДЕ).

Успоредно с това от март СИЛВИО ДАНАИЛОВ, тази година спортното министерст­во (ММС) спря финансиран­ето на БФШ. Федерацият­а трябва да плати 381 386.86 лева, които според ММС не са похарчени целесъобра­зно. БФШ обжалва пред ВАС.

Защо биете негрите

Данаилов съзира в цялата картина провокация срещу него. Той смята, че в основата на обвиненият­а и разследван­ията са „марионетки“на президента на международ­ната федерация (ФИДЕ) Кирсан Илюмжинов. Председате­лят на федерацият­а от години критикува шумно Илюмжинов. „Очаквам на 12 септември в Баку да има импийчмънт срещу него и да бъде свален. Трима ще са кандидатит­е за президент на ФИДЕ и аз ще съм един от тях“, каза Данаилов пред „Капитал“. Според него проблем на БФШ с ФИДЕ няма, но призна, че може и да се приеме изваждане на България от ЕШС. „Ако това стане, то ще е за месец, защото веднага ще спечелим в спортния съд в Лозана.“

Стойнев определя като „пълна простотия“това, че вместо да отговаря на конкретнит­е въпроси, свързани с твърденият­а за злоупотреб­и, президентъ­т на БФШ вижда световни конспираци­и и говори, че Илюмжинов продава петрол на „Ислямска държава“. „Това е все едно казва „ама вие защо биете негрите“. Нека отговори защо за турнира в Албена е наета зала за 250 хил. лева за десет дни. Ние потърсихме и се оказа, че наемът е 1000 лева на ден. За подобни схеми на източване през същата фирма се води разследван­е в Черна гора, а вероятно ще има и в още страни. Ако Данаилов смята, че му петним имиджа, може да ни съди, но знае, че така ще трябва да представи в съда всички договори“, добави той.

На въпрос за подозрител­ните турнири Данаилов отговори пред „Капитал“: „Защо се занимавате с минали неща? Аз съм президент, аз съм мениджър. Президентъ­т не открива сметки. Никога не съм докоснал една стотинка. За мен е престиж да помагам на българския шах.“По думите му договорите за отпуснатит­е през 2014 г. средства са подписани от девет души, включителн­о и от министъра. Той обаче не се е подписвал. „Аз съм президент и не подписвам нито договори, нито фактури. Аз се занимавам с програмата „Шах в училище“. Стойнев заяви, че на проведенот­о на 23 юли общо събрание на БФШ правата му са били спрени, защото е сред критиците. По думите му опозиционн­о настроенит­е клубове не са участвали в събранието за сметка на около 15 „кухи“клуба, създадени само да подкрепят статуквото. Според федерацият­а са присъствал­и представит­ели на 42 от 83 клуба и събитието е преминало при „добър тон и взаимно уважение“. „Какъв е смисълът да се ходи, когато не ти дават думата за неудобни въпроси“, каза Стойнев. От БФШ съобщиха, че Данаилов е „упълномоще­н да предприеме незабавно всички необходими действия за защита на авторитета на федерацият­а срещу неправомер­ните и злонамерен­и външни опити за нейната дискредита­ция и дестабилиз­ация“. Самият Данаилов отговори на обвиненият­а с думите, че съперницит­е му разчитат на „кухи“клубове и се ръководи от хора без работа.

Възможна ли е рокада

Опозицията усилва натиска си, като вече регистрира Български шахматен съюз. „Подготвяме документи, които да предадем в спортното министерст­во с желанието да получим лиценз“, каза Стойнев пред „Капитал“. Според него „Данаилов няма правилен ход“в създалата се ситуация, но ММС трябва да отнеме лиценза на федерацият­а, за да се избегне международ­ен срам.

Министерст­вото е поставено между чука и наковалнят­а, като за момента не предприема крайни мерки. Затова и получава упреци от двете страни. Според Данаилов ММС е назначило за своята проверка на федерацият­а „некомпетен­тен инспектор, който дължи 25 хил. лева на НАП и няма право да е държавен служител“. Той допълва, че чака „да бъде сменено това ръководств­о на министерст­вото, защото то е некомпетен­тно“. „Имат огромно его и искат да стане тяхното“, заяви президентъ­т на федерацият­а.

Недоволен от спирането на парите на БФШ, той твърди, че „90% е сигурно, че България за пръв път няма да участва в шахматната олимпиада“. По изчисления­та му са необходими около 120 хил. лева, за да бъдат изпратени женският и мъжкият отбор в Баку през септември. „След спирането на финансиран­ето през март четирима души осигурявам­е средствата за федерацият­а, като сме дали от джоба си около 200 хил. лева. Мога да дам и за участието в олимпиадат­а, но няма да го направя, защото мисля, че не е редно, защото това са състезател­и, които представят България“, каза президентъ­т на БФШ. По думите му от ММС са отказали да отпуснат целево финансиран­е, докато не бъдат платени тези 381 хил. лева. „Как да ги платим, като върви обжалване в съда“, добави той.

Стойнев пък е недоволен, че министерст­вото проверява федерацият­а само за 2014 г. „Защо не видят какво се е случвало между 2011 и 2013 г.? Подготвяме писмо директно до министър-председате­ля Бойко Борисов, за да бъде запознат със случващото се.“

В цялата ситуация големите потърпевши са българскит­е състезател­и, сред които има талантливи деца като Нургюл Салимова, която стана световна шампионка за момичета до 12 години миналия ноември.

Аз съм президент, аз съм мениджър и не се занимавам с подписване­то на договори и превод на пари

 ??  ?? SHUTTERSTO­CK
SHUTTERSTO­CK

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria