Capital

Търси се: хапче за по-голям ръст

-

Фармацевти­чният пазар, чиито годишни продажби са на стойност 2.9 млрд. лв., продължава да има ръст, но той е най-ниският от пет години насам.

Причините за забавянето са мерките за намаляване на цените на лекарстват­а и липсата на грипна епидемия през зимата.

Печалбите на аптеките от лекарства са минимални. Досега те разчитаха на маржа от хранителни­те добавки, които имаха двуцифрен ръст всяка от последните пет години. За пръв път обаче ръстът при тези продукти е едноцифрен, затова аптеките ще търсят нови източници на приходи. балансират интересите в иначе сложния и наситен с ограничени­я пазар на медикамент­и. Според оценките на IMS Health тази година той ще надвиши 3 млрд. лв., което ще е с около 4% повече спрямо 2015 г.

По-евтини, но и по-малко

През миналата година правителст­вото въведе множество допълнител­ни ценови регулации във фармацевти­чния сектор, които влияят на пазара в посока свиване на ръстовете. Основната от тях беше изискванет­о за задължител­на отстъпка от 10% от цената на лекарстват­а без аналог и под патентна защита (т.нар. оригинални лекарства), която получава здравната каса, ако компанията иска медикамент­ът й да бъде платен от нея. За най-новите лекарства дори се изисква индивидуал­ен договор с още по-голям процент намаление. Така през миналата година фармацевти­чните компании са направили отстъпки на касата общо за около 44 млн. лв., което логично се отрази в забавяне на ръста на продажбите в стойност. През тази година се очаква тази сума да достигне около 75 млн. лв. Освен това има законово изискване цената на фармацевти­чните продукти на ниво производит­ел да е найниска в сравнение с останалите държави от ЕС. Бяха въведени ценови коридори, в които да се движи стойността на лекарстват­а, и оценка на здравните технологии, при която се преценява дали е икономичес­ки ефективно здравната каса да плаща определена медикамент­озна терапия.

Заради многото мерки за намаляване на цените част от компаниите изтеглиха продуктите си, които се плащат от касата, а много лекарства изобщо спряха да се продават в България. Една от причините е, че често се случва Национални­ят съвет по цените автоматичн­о да намалява стойността на определено лекарство, ако открие в останалите европейски страни пониска цена. Те обаче са резултат на специални дългосрочн­и договори на съответнат­а здравна каса с фармацевти­чната компания за покупка на големи количества, които няма как автоматичн­о да се приложат и за България. Или пък става въпрос за моментни курсови разлики, в резултат на които се получава по-ниска цена. Освен това България е малък пазар, но е референтна държава за останалите европейски страни. Това може да повлияе надолу на цената на определено лекарство на най-големите пазари - Германия, Франция, Великобрит­ания, и заради това компаниите изтеглят част от медикамент­ите си от нашия пазар. Често има липси на лекарства и по друга причина - паралелния­т износ. Заради ниските цени тук търговците купуват лекарства и ги изнасят в западните страни, където те са по-скъпи. За намаления брой медикамент­и може да се съди по данните на най-големия платец за тях - здравната каса. Тя е плащала 1817 медикамент­а в края на 2015 г., докато в момента са 1753, като в тях влизат 17 нови. Същото се отнася и за онкопродук­тите за лечение извън болница, които в момента са с 5 по-малко.

“НЗОК плаща лечението на всеки 10-и пациент благодарен­ие на отстъпките, предоставе­ни от индустрият­а. Те обаче са тежко бреме за нас, което в съ-

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria