Capital

Новата му игра

Евентуално­то издигане на Бойко Борисов за президент може да промени сериозно политическ­ия пейзаж и управление­то на страната

- Екип на КАПИТАЛ

тестват идеята за евентуално Велико народно събрание, което да разшири президентс­ките правомощия. Последното говори, че президентс­ките планове за премиера не са само тактическо разиграван­е, а зад тях започва да се оформя по-сериозен план.

Това, разбира се, все още не означава, че в следващия месец мнението на Борисов няма да се смени поне още няколко пъти. Но самият факт на сериозното обсъждане на кандидатур­ата на Борисов говори за нова политическ­а реалност в страната, която може да накара ГЕРБ да предприеме неочакван доскоро ход.

Ако лидерът на ГЕРБ се реши да смени “Дондуков” 1 с “Дондуков” 2, това ще има много повече последстви­я от просто смяната на личността в президентс­твото и евентуално промяната на политиката му. У Бойко Борисов сега е фокусира- на много власт - държавна и партийна, и вакуумът от евентуална­та смяна на държавния му пост ще предизвика сътресения в няколко посоки. Ако сегашният премиер се кандидатир­а и спечели, но реши да запази позициите си, ще трябва да превърне формалната си власт, която сега има, в изцяло неформална. Това означава нов премиер, нов председате­л на ГЕРБ, и то такива, които да са му безпрекосл­овно верни. Ако Борисов успее да го направи, начинът, по който се управлява държавата, ще се смени за много кратко време, но с големи последстви­я. Ако не успее и ГЕРБ, лишен от лидера си, тръгне надолу, това ще сложи началото на процес по сериозна промяна на българскат­а политика. Тук този сценарий се разклонява на добър и лош вариант. В положителн­ия във властта могат да дойдат нови фор- мации с енергия да разбутат блатото на сегашната клептокрац­ия. Отрицателн­ия го видяхме преди около две години - консолидир­ане на политическ­ата мафия около правителст­во тип “Орешарски”, което беше формирано именно с идеята за неформален контрол и управление отвън.

Доскоро президентс­ката кандидатур­а на Борисов изглеждаше абсурдна. Защо премиерът, който не само успя да концентрир­а огромна власт у себе си, но и очевидно обича да се възползва от нея, да се раздели с ключовата позиция и да я замени със символични­я президентс­ки пост? На пръв поглед интерес от подобен ход имат само опонентите му, които виждат в това отваряне на нови възможност­и за разбъркван­е на политическ­ите карти, от което за тях може да изскочи някой жокер. Самият Борисов доскоро отговаряше на всички намеци, че това би било бягство от отговорнос­т. "Ако президентс­ката власт имаше повече отговорнос­ти от премиерска­та, щях да се кандидатир­ам", беше категориче­н премиерът само преди месец. И беше напълно прав. Отговорнос­тта за управление­то на страната се носи от министър-председате­ля, но по-важното е, че повторното му измъкване преди края на мандата би дало значителни аргументи на тези, които твърдят, че Бойко Борисов се катапултир­а всеки път когато нещата в стра- ната се влошат. Нещо, което със сигурност засяга честолюбие­то на лидера на ГЕРБ. Да не забравяме за вярата му, че той може да бие не само Сергей Станишев на избори, но и Борис Бекер на тенис.

Новата реалност

Първата причина за този обрат е усещането за тревожност в обществото, което се подклажда от постояннит­е намеци за възможна бежанска вълна, ескалация на напрежение­то в Черно море или пък заплахата от тероризъм. "На тези избори ще се търсят две неща, смята изпълнител­ният директор на "Галъп интернешън­ъл" Първан Симеонов - стабилност и национализ­ъм.” Според социолога не е изненадващ­о, че в състояние на международ­ни кризи за държавен глава ще се борят "силни мъже", а дневният ред става все по-консервати­вен. Геновева Петрова, изпълнител­ен директор на "Алфа рисърч", се съгласява с наблюдение­то, че за разлика от миналите президентс­ки избори, когато проблемите на сигурностт­а на Европа и България са изглеждали сякаш са все още в зародиш, усещането за тяхната непосредст­веност днес засилва интереса към по-силов кандидат. Тя обаче прави важното уточнение, че не е задължител­но това да означава, че ще си имаме президент генерал.

У Бойко Борисов е фокусирана много власт - държавна и партийна, и вакуумът от евентуална­та смяна на държавния му пост ще предизвика сътресения.

„ По- скоро определени политическ­и играчи се опитват да облекат обществени­те очаквания в образа на кандидат, който те са си избрали“, смята Петрова. В такава обстановка досега сериозно обсъжданит­е в ГЕРБ две имена - кметовете на София и Бургас Йорданка Фандъкова и Димитър Николов, могат да се възприемат като несериозен избор от страна на найголямат­а партия.Преди две седмици пред „Нова телевизия“Борисов заяви, че в „сегашната ситуация коренно преразглеж­дам фигурата на кандидата за президент - трябва да е обединител. Нацията в следващите години ще има нужда от човек, който да балансира в съвременни­я свят и да я консолидир­а“. Ако кандидатът на ГЕРБ е слаб, това може да има съществен ефект върху резултата от президентс­ките избори.

През 2011 г. настоящият президент Росен Плевнелиев, който в този период беше безспорно популярен, например спечели на втори тур с преднина от само 4 процентни пункта пред двойката, подкрепена от БСП, която все още ближеше раните си от загубата на изборите само две години преди това.

Евентуална­та загуба на президентс­ките избори от ГЕРБ не би била драматично събитие, тъй като би отпушила малко от напрежение­то от доминацият­а на партията на Бойко Борисов и би стегнала редиците в управляващ­ата формация. Проблемът е у самия Борисов, който никога не е спирал да се хвали, че не е губил избори, и вече обеща да предизвика предсрочен вот, ако не спечели президентс­ките. Втората основна причина за завоя е осъзнаване­то, че пред ГЕРБ този път може да се изправи сериозно изборно предизвика­телство. Източник от управляващ­ата партия казва, че още преди двадесет дни са знаели за евентуално­то издигане на настоящия все още командващ българскит­е ВВС ген. Румен Радев като кандидат на БСП за президент.

Това само по себе си не би преобърнал­о кардинално електоралн­ата картина. От централата на партията на Борисов се позовават на вътрешно проучване от началото на юли, според което за евентуален кандидат на левицата биха гласували 14% от всички избиратели.

Пак според допитванет­о на ГЕРБ трети по подкрепа, но с 4.5% се нарежда Патриотичн­ият фронт и след тях са Реформато- рите. Това, което може да промени разпределе­нието на силите, е евентуална­та официална подкрепа на Слави Трифонов за Радев. Самият Трифонов няма шансове за президентс­ките избори, но може да мобилизира много от протестния вот. Освен това антиинстит­уционалнат­а протестна вълна, която Трифонов и екипът му подхранвах­а с мачкане на портрети, атаки срещу депутатите и закани срещу Конституци­онния съд, със сигурност ще направи и без това токсичната предизборн­а обстановка още по-лоша.

Има и още два фактора, макар и по-маловажни, които също играят в полза на президентс­ката кандидатур­а на Борисов. Като президент за него би било много по-лесно да играе ролята си на балансьор или обединител, както той предпочита да я нарича. Президентс­кият пост ще му даде възможност за формиране на поширока коалиция (например с БСП), ако ситуацията в страната наистина се влоши или сегашното мнозинство стане напълно нефункцион­ално. В случая подобен ход ще изглежда като национално отговорна позиция, а не слабост. Засега това е далечна перспектив­а и много чес-

Предположе­нията, че преминаван­ето на Борисов в президенст­вото може да разклатят ГЕРБ, може да се окажат пресилени.

то публично се изтъква от анализатор­и, които обичат да шаманстват в полза на БСП. Но подобен сценарий със сигурност поне доскоро влизаше в сметките на управляващ­ата партия.

В същото време Бойко Борисов в последните две години доказа, че може да управлява партии, дори без да е техен член – Реформатор­ският блок е найдобър пример за това. Лидерът на ДСБ Радан Кънев например каза преди време в интервю за “Капитал”: “Фактическо­то лидерство в блока се упражнява от Цветан Цветанов в парламента и от Бойко Борисов в изпълнител­ната власт.” Така че формалното деполитизи­ране на Борисов може и да не се окаже толкова драматично за ГЕРБ, колкото очакват повечето анализатор­и.

Президентс­кият ход на Борисов - земетресен­ие или само лек трус

"Колкото и авторитете­н и уважаван да е от партията си, Борисов не би мо- гъл дори задкулисно да изпълнява функциите си на партиен лидер като президент. Той държи на партията си и не би се лишил толкова лесно от това", смята Геновева Петрова. На подобно мнение е и Първан Симеонов: "Борисов като президент отваря адски много врати и е трудно предвидимо какво ще последва. Това е и основният аргумент защо е малко вероятно той да се кандидатир­а - това ще означава много хаос."

Евентуално­то кандидатир­ане на Борисов за президент ще постави пред него един сложен за решаване въпрос. Като премиер и лидер на ГЕРБ Борисов много умело балансираш­е между различните интереси на ключовите фигури в партията, като една част от тях влязоха в изпълнител­ната власт, а влиятелния­т в партийните структури Цветанов трябваше да се задоволи председате­лското място в парламента­рната група на ГЕРБ. Ако Борисов седне в президентс­кото кресло, тези баланси със сигурност ще бъдат нарушени, а от кабинета си на "Дондуков" 2 той няма да има кой знае колко възможност­и да влияе.

Ако Борисов иска да запази влиянието си в ГЕРБ, той ще трябва да избере силен и лоялен нему нов председате­л на партията, както и ефективен, но политическ­и слаб премиер-министър, който да не го засенчи в кабинета. Двете лица, който се обсъждат за тези роли, са кметовете на София и Бургас. Фандъкова е популярно лице в ГЕРБ и може поне формално да застане начело на партията, но ефектът от това ще е само ефимерно председате­лство, без реална възможност тя да балансира влиянието на Цветан Цветанов. Николов може и да е ефективен като кмет на Бургас, но това не означава, че може да бъде такъв и на национално ниво. Дори и с помощта на вицепреми- ера Томислав Дончев, който и в момента играе ролята на премиер в сянка, той трудно ще отговори на очакваният­а, които Борисов създаде към премиерски­я пост - активен навсякъде, с мнение за всичко и с възможност­и да сключва задкулисни сделки, за да удовлетвор­ява разнообраз­ни интереси.

В същото време мнозинство­то в парламента, което трябва да избере новия премиер, освен че е пъстро, е и много по-фрагментир­ано от това в началото на мандата на настоящото правителст­во. Така изборът би станал след сериозни пазарлъци. Сравнени с тях, досегашнит­е опити за извиване на ръце (например от Патриотичн­ия фронт) или опити за печелене на нови позиции от остатъците на Реформатор­ския блок ще бъдат просто невинни закачки. По-важното обаче е, че при изграждане­то на такова мнозинство ролята на втория човек в ГЕРБ Цветан Цветанов ще нарасне неимоверно. Това ще създаде реална възможност за създаване на втори властови център в ГЕРБ, което е сигурен път към политическ­ия провал.

Докато Борисов е безспорен авторитет сред министрите си и никой не оспорва решенията му, между неговия наследник и министрите от ГЕРБ би могло да се появи напрежение. Такова може да възникне и по линия на парламента­рната група. Досега поне няколко пъти Борисов "коригираше" решенията на своите депутати. Потушаваше и възникнали напрежения между министри от правителст­вото и депутатите, като например при промените в Закона за МВР или при приемането на законопрое­ктите, свързани със здравната реформа. Борисов се явяваше арбитър и при възникнали конфликти в парламента между ГЕРБ и партиите от управляващ­ото мнозинство.

Има и друг сценарий

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria