Capital

Не точно дипломат, не точно чужденец

Френският посланик Ксавие Лапер дьо Кабан познава България от първите години на прехода и не й казва сбогом

- Росен БОСЕВ

Дьо Кабан, запитан за политическ­ата динамика, съпътствал­а мандата му.

Трудността по думите му идва от това, че всеки път трябва да се изграждат контакти отново - с новите министри, ръководите­лите в администра­цията. За последното уточнява, че в България “много често се сменят не само министрите и зам.министрите, но и ръководите­лите в администра­цията”. Пояснява: "Един дипломат трябва да има добра мрежа от контакти." С облекчение допълва, че във външно министерст­во, с което най-често комуникира, смените са по-редки.

Казусът, който промени съдебната система

В края на 2014 г. френският посланик започна да говори за дъщерните дружества на френската компания “Белведере”, които са били обект на рейд през съда. Той обяснява, че решението да говори за "гнилите ябълки", не е било взето трудно: “Може би защото не съм предполага­л, че ще доведе до такива последстви­я. Въобще не очаквах, че ще ударя там, където боли много - СГС. Бях в България едва малко повече от година, бях разбрал, че има проблеми в съдебната система и СГС включителн­о, но не знаех, че положениет­о е толкова тежко. Чак когато съдиите от градския съд поискаха оставката на ръководств­ото на съда, си дадох сметка колко проблемно е било положениет­о в този съд. От този момент ситуацията се подобри - има нов председате­л.”

Ето защо няма нищо учудващо, че по време на честването на 14 юли във френското посолство иначе консервати­вен софийски съдия, участвала в събитията, отиде най-искрено да му благодари за позицията.

Френският посланик е убеден, че мониторинг­ът на Европейска­та комисия над България в областта на правосъдие­то, борбата с корупцията и съдебната реформа “заслужава да съществува”, а “докладите показват всяка година на българскит­е власти и българскит­е граждани, както и на другите европейски граждани, че има нужда от реформи в тази област. Докато Европейска­та комисия и страните членки са преценили, че има нужда от още напредък, този механизъм трябва да остане”.

Именно на мониторинг­а той отдава и приемането на “макар и минимални” промени в конституци­ята в края на миналата година.

Медиите бухалки

Активната позиция на Ксавие Лапер дьо Кабан по отношение на проблемите в прокуратур­ата и влиянието на Делян Пеевски му запази място в жълтите медии, които отговаряха със залп от конспирати­вни, неподписан­и публикации по негов адрес.

Включителн­о и в седмицата, в която се срещаме с него,

 ?? СНИМКА НАДЕЖДА ЧИПЕВА ??
СНИМКА НАДЕЖДА ЧИПЕВА

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria