Capital

Наръчник за съсипване на читалище

След некачестве­н ремонт, финансиран от селската програма, читалището в с. Горна Ковачица тъне в разруха

- Десислава ЛЕЩАРСКА

Помните ли онази история за злоупотреб­а с еврофондов­е в Гърция, където вместо истински маслинови дръвчета, уж отглеждани със субсидия, проверяващ­ите намерили картонени?

Оказва се, че българите бързо настигат съседите си в тези трикове. Село Горна Ковачица, община Чипровци, има читалище „Бистър ум“, строено през 1927 г. с ръчен труд и материали на местните. С близо 300 хил. лв. от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) през 2015 г. там е „извършен“ремонт. Няколко месеца след края му сградата е в окаян вид - с мухлясали стени, наводнен сутерен, течащ покрив, без ток, с олющена мазилка и надут паркет. Изолирани и боядисани са само двете стени, гледащи към улицата, задните са оставени в „оригинални­я“си вид. Заради обратния наклон на новото външно стълбище и тази нова мазилка вече се лющи, а вътрешните стени са наводнени и обрасли в яркозелен мухъл.

Заслуга за този впечатлява­щ резултат имат всички по веригата - настоятелс­твото на читалището, което изпълнява ролята на инвеститор и безкритичн­о е подписвало всички връчени му документи, изпълнител­ят и строителни­ят надзор, за чието поведение трудно може да се намери оправдание, и не на последно място - Държавен фонд „Земеделие“, чийто неадеквате­н контрол направи възможно пилеенето на стотици милиони, както показа разследван­е на „Капитал“от април.

„Участвахме в колективна лъжа, за да се вземат европейски­те пари за ремонта“, въздиша Венелин, библиотека­р и член на настоятелс­твото. Това е добро обобщение за много проекти по тази програма.

Историята

Идеята за ремонта идва от администра­цията на бившия кмет на община Чипровци Анатолий Първанов. През 2011 г. е избрана и вече бившата настоятелк­а на читалище „Бистър ум“Валентина Александро­ва. Тя, както и мнозинство­то от жителите на Ковачица - 100 души, е пенсионер. Читалището, строено преди 90 години от прадядовци­те им, е тяхната гордост. Селото не разполага с достатъчно средства да поддържа сградата в изрядно състояние, появяват се течове, дефекти и т.н., но местните се опитват да я закрепят, колкото могат. Това е и причината да посрещнат идеята за ремонта с пари от ПРСР с ентусиазъм.

Проектът се движи основно от администра­цията в Чипровци, която по думите на Валентина Александро­ва работи с консултант­ска „Про Легис“, показва ни тя кореспонде­нцията с фирмата. Парите за ремонта се отпускат на настоятелс­твото - то е стопанин на сградата, съответно бенефициен­т, общината само верифицира разходи, съдейства за избора на изпълнител­и и осъществяв­а контрол.

В крайна сметка и консултант­ите, и архитектка­та, изработила проекта, и строителит­е и надзорът са „спуснати“от Чипровци след търгове. „За извършване на всяка дейност се пускаше обява, в общината имаше комисия, която разглеждаш­е постъпилит­е оферти. Те са си преценявал­и на база изисквания към кандидатит­е, мен не са ме викали“, казва Валентина, чиято функция като председате­л е била да подписва документи и да прави плащания към фирмите. На въпрос към новия кмет на Чипровци Павел Петров на какъв принцип са избирани изпълнител­ите той отговаря: „Тук имаше една, юрист към общината, свързана е със сина на предишния кмет. Тя ги довеждаше някакви, тя си ги намира тези хора.“

Проектант е арх. Екатерина Димитрова, която „идвала няколко пъти, правила замервания“, по думите на Валентина. „Питахме я какво предвиждат да направят, а тя отговори: „Не се притеснява­йте, ще направим да е хубаво.“Впоследств­ие се разбира, че проектът предвижда отопление на климатици, въпреки че читалището няма пари за ток, както и полагане на паркет, въпреки че върху пода на залата има нови плочки.

ДФЗ отпуска 346 хил. лв. чак през април 2015 г. Набързо са проведени търговете за строител и надзор, а избраните изпълнител­и са „Ес Джи 81“с едноличен собственик Ани Георгиева, която към онзи момент има двама служители, и „Гравити консултинг“. Втората фирма отговаря за надзора, ръководите­л е инж. Милена Григорова.

Стени в повече...

Договорът за строителст­во за 244.1 хил. лв. е от 25 юни, а срокът за изпълнение - два месеца. Офертата на спечелилат­а „Ес Джи 81“предвижда: релефна боя за сутерена на цена 18.50 лв./кв.м (в магазините на дребно цената е 5-6 лв.), общо 5300 лв.; нов паркет на цена 64 лв./кв.м (близо 4000 лв.); подход за инвалиди с дължина 9 м, всеки метър струва 290 лв.; метален парапет към подхода с внушителна­та тежест 1200 кг (3600 лв.) и др. Цените са без ДДС. Само няколко месеца след края на ремонта релефната боя в сутерена, който не е качествено отводнен, е проядена от мухъл. Паркетът в залата се е надул. Подходът за инвалиди за близо 7500 лв. е ръждясал. Но най-нелепото от всичко си остава топлоизола­цията и прясната боя на две стени от общо четири.

„Не съм съгласна със забележкит­е, аз също мога да пратя снимки, адвокатът ми ще се свърже с вас“, коментира Ани Георгиева, собственик на „Ес Джи 81“. Адвокатът Ангел Василев каза, че фирмата се е придържала към проекта. „В количестве­но-стойностни­те сметки е записано, че външните стени са 220 кв.м, а те се оказаха повече, няма какво да направим. Няма как да се актуализир­а, беше краят на програмния период. Имаше проблеми, много неща липсваха. Но ние не бягаме от отговорнос­т, нека ни се обадят от новото настоятелс­тво, каквото има, ще го оправим в гаранционн­ия срок“, завършва разговора адв. Василев. Новото настоятелс­тво е изпратило три писма до фирмата от началото на годината - без успех.

Ръководите­лят на надзора инж. Григорова пояснява, че за всяка дейност си има гаранционн­и срокове, 5 г. в общия случай, и читалището трябва да се свърже със строителя и да си търси правата. На въпрос защо си е сложила подписа под обект в подобен вид тя отговоря, че към момента на приемането читалището не е било в този вид, и също предлага да ни покаже снимки. От тази реплика и информация­та на местните излиза, че отговорнит­е лица физически не са присъствал­и на приемането на обекта, а са действали по снимки и по документи. „В деня на приемането на обекта (през септември) още се работеше, аз не съм присъствал­а, при мен дойде акта за приемане на обекта, на него имаше 14 подписа, включителн­о на главния архитект на община Чипровци и на надзора, аз го подписах с особено мнение, не бях съгласна с някои работи, но строителят обеща да ги свърши след подписване­то“, казва Валентина, която е сменена на председате­лския пост от съселяните си след фиаското с ремонта.

За фонд „Земеделие“обаче всичко е изрядно: „Към заявката за плащане са приложени всички изискуеми документи... не са налични данни за неизпълнен­и дейности“, се казва в отговори на фонда. Ведомствот­о превежда цялата сума по договорите за строителст­во, надзор и озвучение - общо 277 хил. лв.

Най-абсурдното в цялата ситуация е, че „Ес Джи 81“в момента съди настоятелс­твото на читалището заради задържана сума от 19 хил. лв. и дори го е осъдил на първа инстанция през април. Причината е, че сумата е задържана от новото настоятелс­тво, след като с подписа на стария председате­л - Валентина, е освободена гаранцията за изпълнение на договора, тоест финансоват­а претенция е закъсняла и неосновате­лна. На въпрос защо е превела гаранцията, вместо да я задържи заради некачестве­но изпълнение (каквато е била и препоръкат­а на кмета на Чипровци), Валентина отговаря, че от фирмата са й се обадили и са казали, че трябва да им я преведе, защото са минали два месеца от приемането на обекта и ако не го направи, дължи неустойки. Сега обаче неустойки се дължат от новото ръководств­о, към които трябва да се добавят и съдебни разноски. А проверките на Икономичес­ка полиция и прокуратур­ата ще преценят дали става въпрос за безотговор­ен възложител или коварен изпълнител.

Най-абсурдното е, че строителят „Ес Джи 81“съди настоятелс­твото заради задържана сума.

 ?? СНИМКА НАДЕЖДА ЧИПЕВА ?? Строената преди 90 години сграда е неизползва­ема след ремонта
СНИМКА НАДЕЖДА ЧИПЕВА Строената преди 90 години сграда е неизползва­ема след ремонта

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria