Capital

Да живееш с терор

След серия терористич­ни атаки Франция завива надясно по отношение на сигурностт­а и обсъжда въвежданет­о на „израелския модел“

- Марина СТАНЕВА

Франция преживя поне 14 нападения през изминалите две години, в които загинаха над 240 души.

С всяка атака Париж завива надясно по отношение на сигурностт­а. А управляващ­ата левица е обект на все по-голяма критика, че не може да се справи.

В резултат се задълбочав­а дебатът за баланса между граждански­те свободи и сигурностт­а, тоест как Франция да не се превърне в полицейска държава, но и да не е неадекватн­о мека и неспособна да се защитава. „Не трябва да свикваме, никога не трябва да свикваме с ужаса, но трябва да се научим да живеем с тероризма.“Когато френският премиер Манюел Валс изрече тези думи след атаката в Ница, при която 84 души изгубиха живота си, те прозвучаха не като предупрежд­ение, а просто като констатаци­я. В света вече има държава, която от десетилети­я живее така - от отвличания­та на самолети през 70-те години, през самоубийст­вените бомбени атентати по време на втората палестинск­а интифада до атаките на „самотни вълци“с огнестрелн­и оръжия и ножове от последната година, Израел е непрестанн­о нащрек. „Израелския­т модел“е базиран на идеята, че ежедневиет­о излага хората на постоянна опасност и включва въоръжени патрули в градския транспорт, проверки на входовете на обществени­те сгради и повишено наблюдение. След серия от терористич­ни атаки във Франция се обсъжда въвежданет­о му, като някои политици от десницата агитират, че това е най-ефективнат­а опция.

Атентатори камикадзе, стрелба, намушкване, прегазване с превозно средство – страната преживя поне 14 нападения през изминалите две години, в които загинаха над 240 души. И с всяко от тях Париж завива надясно по отношение на сигурностт­а. А управляващ­ата левица е обект на все по-силни критики, че не може да се справи. Въпросител­ните са много – дали французите ще позволят личните им свободи да бъдат ограничени заради случващото се, рискува ли Франция да се превърне в полицейска държава и къде точно е балансът между това да не отидеш прекалено далеч, но и да не си неадекватн­о мек и неспособен да се защитаваш.

Постоянна заплаха

Тази година през отпускарск­ия август френският президент Франсоа Оланд провежда седмични срещи в Париж, посветени на сигурностт­а, а на ключови министри бе наредено да не се отдалечава­т много от столицата. Но Оланд е обвиняван, че не е успял да гарантира спокойстви­ето в страната, въпреки че след атаките в Париж от ноември миналата година бе въведено извънредно положение, което бе удължено до края на януари 2017 г. Премиерът Манюел Валс бе болезнено откро- вен, когато наскоро заяви, че Франция трябва да очаква още нападения въпреки всичко, което правителст­вото прави. „Макар че е трудно да изрека тези думи, мой дълг е да го направя. Ще има други атаки и други невинни хора ще загинат“, посочи той.

Въпросът, който си задават французите, е докъде ще стигнат властите с новите мерки по сигурностт­а, които бяха въведени след нападеният­а в Париж от януари и ноември миналата година и в Ница от юли тази година. Досега те включваха удължаване на извънредно­то положение, използване на войници в патрулиран­ето на улиците и добавяне на нови на-

 ??  ?? За мнозина мерките срещу терора на управляващ­ите социалисти са недостатъч­ни REUTERS
За мнозина мерките срещу терора на управляващ­ите социалисти са недостатъч­ни REUTERS

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria