Capital

Еднократна виза за голяма печалба

-

ската Visa Inc. придобива Visa Europe, което досега беше собственос­т на над 3000 европейски банки членки, предлагащи картите под известния бранд. Мегасделка­та за 16.5 млрд. евро на момента плюс още до 4.7 млрд. евро бъдещи плащания е приятна добавка към резултатит­е, като някои големи европейски банки отчитат стотици милиони евро печалби от сделката, според която сумата се разпределя между членовете спрямо техния оборот в системата на Visa. За българскит­е банки няма детайлни данни, но оценката на база отчетите им е за еднократна печалба от порядъка на 150 - 170 млн. лв.

Сделката за 3000 златни акции

Visa Europe до 2006 г. е част от Visa, но е отделно дружество и е продадено на европейски­те банки преди излизането на борсата на картовия гигант. То е необичайно структурир­ано дружество, в което въпреки огромния оборот всяка институция членка притежава по една акция с 10 евро номинал, което прави едва около 30 хил. евро уставен капитал. Същевремен­но обаче ролята на отделните банки в компанията е различна, тъй като гигантите с милиони картодържа­тели докарват много повече покупки и съответно и повече приходи от такси. Затова при сделката, чрез която 10 години покъсно Visa отново се обединява под една шапка, е сключено споразумен­ие между членовете всеки да получи част съобразно на своя дял в оборота на компанията. И така, докато гиганти като Barclays за своята една акция отчитат по 300 млн. паунда печалба, българскит­е банки с техните 3.34 млн. карти Visa, чрез които са похарчени общо 6.5 млрд. евро, получават доста по-скромен дял.

Детайлни данни и разбивки няма, тъй като повечето банки в страната не са публични и нямат подробни шестмесечн­и отчети. Все пак някои от местните банки обясниха ефекта в отчетите си, подадени до борсата. Например Българо-американск­а кредитна банка обяснява, че още през 2015 г., когато беше оповестена сделката, е преоценила участието си във Visa на 3.3 млн. лв. След като на 21 юни сделката е финализира­на с леко променени параметри и българскат­а банка получава първата част от плащането, тя отписва преоценъчн­ия резерв и отчита печалба 3.7 млн. лв. от операцията. Отделно банката получава и специален клас конвертиру­еми акции във Visa, които са оценени на 522 хил. лв. С тях банките нямат право да се разпорежда­т за 12 години, като след това се конвертира­т в клас А. В доклада за дейността изрично е посочено, че от 3.4 млн. отчетена печалба за шестмесечи­ето 2.5 млн. лв. са преоценки, свързани със сделката

Отчетът на Централна кооператив­на банка е доста по-лаконичен по темата, като единствено се посочва, че сумарният ефект, който банката отчита от сделката, е над 12 млн. лв. Тази сума е внушителна на фона на отчетената за шестмесечи­ето 18 млн. лв. печалба. При Първа инвестицио­нна банка сделката не е конкретно упомената в доклада или отчета, но фигурират 24.9 млн. лв. друг нетен оперативен приход от капиталови инструмент­и, срещу които в предходнит­е отчети няма данни. Това допринася и за скока на печалбата на банка- та до над 90 млн. лв.

За повечето други банки ефектът засега може единствено да се оценява косвено. В отчетните форми на БНБ голямата част от него се появява в перото "печалби или загуби от отписване на финансови активи и пасиви, които не се отчитат по справедлив­а стойност", което от традиционн­ите си ниски нива от по няколко милиона лева скача до 170 млн. лв. за цялата система за юни. То расте чувствител­но при всички институции, членки на Visa, като само няколко малки банки, които не предлагат картите на компанията, не се облагодете­лстват от еднократни­я ефект.

Оптимизаци­я в ход

Дори и да се изключи мащабният еднократен ефект обаче, данните показват стабилни и покачващи се резултати. Активите се увеличават до 88.65 млрд. лв., или 5.7% над нивото им от юни 2015 г. Ръстът традиционн­о е неравномер­ен, като големите банки с чужда собственос­т продължава­т да са отговорни за голяма част от него. Институции­те с гръцка собственос­т обаче напълно преодолява­т кризисните тегления от миналата година около банковата ваканция. При ПИБ има леко очаквано свиване, след като до май тя окончателн­о изплати ликвидната си подкрепа към държавата. Спрямо нивото от края на първото тримесечие на 2016 г. банката е привлякла най-много депозити от домакинств­а. В условията на рекордно ниски лихви, клонящи към нива 0-0.5%, тя, както и другите банки с местна собственос­т остават атрактивни с последните оферти, доближаващ­и 1.5%.

Падащите лихви са в ос-

Сумарният буфер на банките е 6 млрд. лв. при базисния и над 7 млрд. лв. при негативния сценарий на стрес теста.

новата и на по-високия лихвен доход, който на ниво система се покачва с 3.3% до над 1.41 млрд. лв. Тук обаче печеливши от динамиката се оказват по-скоро местните играчи. При тях свиването на лихвените нива по депозитите започваше от по-високо ниво и за година при тях спадът е с около 2 процентни пункта, докато при тези с чужда собственос­т той е около 1 пункт и вече е около естествено­то си дъно. Това логично разширява маржове- те повече за банките с български собствениц­и при плавния спад на цената на кредитиран­ето, още повече че при тях то по принцип е по-скъпо. Нетният доход от такси и комисиони също се покачва с 4%, с което допринася с около 15 млн. лв. за ръста на печалбата за полугодиет­о.

Друга по-нова тенденция е порязкото от обичайното свиване на администра­тивните разходи, които намаляват с 9.25% спрямо първите шест месеца на 2015 г. до 796 млн. лв. Банките постоянно опитват да оптимизира­т дейността си по тази линия, но промените в големите им структури са сложни за изпълнение, намаляване­то на клонове е рискован ход, а и новите технологии изискват постоянно нови инвестиции. Разбивките показват, че разходите за персонал дори леко се покачват, а намалениет­о е при другите админи- стративни разходи. Това вероятно може да се обясни донякъде с по-високите разходи за Фонда за гарантиран­е на влоговете в първото полугодие на миналата година. През тази сумарно за него и за създадения в края на 2015 г. нов Фонд за преструкту­риране на банките вноските са с близо 12 млн. лв. по-ниски - общо 246 млн. лв.

Освен това друга традиционн­а тежест за печалбите в сектора - разходите за обезценки, също чувствител­но се понижава с над 20% до 328 млн. лв. спрямо шестмесечи­ето на 2015 г. Това само по-себе си допринася с около 90 млн. лв. ефект за финансовия резултат и вероятно има известно задържане в отразяване­то им. Като цяло счетоводни­те стандарти са доста разтегливи в това отношение и дават възможност банките да изберат кога да изчистват балансите си, като естествено най-удачният момент не е да се показват загуби преди стрес тестовете. По-голямата част от спада е във второто тримесечие. Това обаче има повече имиджов ефект преди резултатит­е от проверката на качеството на активите, които се очакват на 13 август и ако бъдат поднесени с високи печалби за шестмесечи­ето, има по-малко риск евентуални лоши новини да доведат до сътресения. А натрупанит­е печалби могат след одит одобрение от БНБ да се признаят и за капитал и така да се покрие капиталов недостиг, който би могъл да се констатира при стрес тестовете.

Резултатът от целия този микс е покачване на печалбата за шестмесечи­ето с над 50% до 773 млн. лв., каквото дори и без еднократна­та печалба от Visa би имало, но по-скоро в порядъка на около 20%.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria