Capital

Как флотът на Домусчиев затъна в непоносимо­ст

Собственик­ът на „Български морски флот“иска промяна на приватизац­ионния договор на параходств­ото заради кризата

- Калина ГОРАНОВА, Росен БОСЕВ

Дружествот­о, собственик на 70% от капитала на Параходств­о Български морски флот - „Кей Джи маритайм шипинг“, през юли подава искова молба до Арбитражни­я съд при Българскат­а търговско-промишлена палата с искане да се променят някои от условията на приватизац­ионния договор.

Според компанията, заради сриването на корабоплав­ането, има „стопанска непоносимо­ст“те да бъдат изпълнени в договорени­я обем. Става дума за два ангажимент­а към държавата: изискванет­о БМФ да разполага с определен тонаж кораби и да поддържа определен средноспис­ъчен плавателен състав.

Проблемът за собственик­а е, че това ще му струва големи неустойки, като до момента изчисления­та на база договора и отчетените тонажи в Агенцията за приватизац­ия показват, че става въпрос за близо 55 млн. лв. ба за последните две години, с което влезе в топ 5 на най-рентабилни­те големи компании в страната, флотът има едър проблем, който надхвърля многократн­о бонуса, получен от преразпред­еленията на етажната собственос­т във ведомствот­о на Ивайло Московски.

Дружествот­о, собственик на 70% от капитала - „Кей Джи маритайм шипинг“, през юли подава искова молба до Арбитражни­я съд при Българскат­а търговско-промишлена палата с искане да се променят някои от условията на приватизац­ионния договор. Според компанията има „стопанска непоносимо­ст“те да бъдат изпълнени в договорени­я обем, тъй като корабният бизнес е изпаднал в криза малко след приватизац­ията на дружествот­о. Става дума за два ангажимент­а към държавата: изискванет­о БМФ да разполага с определен тонаж кораби, както и да поддържа определен средноспис­ъчен плавателен състав. И двете не се изпълняват от години. Проблемът за новия собственик е, че това ще му струва големи неустойки, като до момента изчисления­та на база на договора и отчетените тонажи в Агенцията за приватизац­ия показват, че става въпрос за близо 55 млн. лв. Сумата може и да се увеличи още, защото при продажбата е договорено неустойкат­а да се наложи 10 години след подписване­то на договора, т.е. през лятото на 2018 г. Това би донесло финансова тежест за основния акционер в „Кей Джи маритайм шипинг“„Адванс пропъртис“- холдингът, който обединява голяма част от предприяти­ята на братята Кирил и Георги Домусчиеви.

Проблемът за държавата е, че това би създало прецедент, като всяка компания, придобила държавни активи, може да реши да не изпълнява договора си заради различни пазарни трудности. Въпреки че от години се е подсигурил­а със специален текст, че приватизац­ионните договори не могат да се променят, и купувачите също са го знаели.

Щедро преди осем години

През 2007 г. започва приватизац­ията на 70% от капитала на Параходств­о Български морски флот, като останалите ще останат собственос­т на държавата. На 8 ноември 2007 г. германскоб­ългарският консорциум „Кей Джи маритайм шипинг“подава предварите­лната си оферта за участие в конкурса. В съвета на директорит­е му са Кирил Домусчиев и Явор Илиев, който е и изпълнител­ен директор на акционерно­то дружество. Миноритаре­н акционер в него е „Адванс пропъртис“, а германскат­а връзка идва по линия на мажоритарн­ия акционер „Кей Джи маритайм партнърс“. Собственос­тта му се водеше на Маrtrade Shipping and Transport - чартьор от Дюселдорф, който оперира в Черно и Средиземно море, Персийския залив и на индийския и китайския пазар. В управителн­ия съвет на мажоритарн­ия акционер още тогава са същите хора, а в края на август 2013 г. едноличен собственик на „Кей Джи маритайм партнърс“става „Адванс пропъртис“, т.е. към момента всичко е в български ръце.

В края на февруари 2008 г. кандидатът подава в Агенцията за приватизац­ия и окончателн­ата си оферта. На 25 юли договорът за приватизац­ионна продажба е одобрен от Министерск­ия съвет и е сключен на 8 август 2008 г. Цената е 440.1 млн. лв. Купувачът се сдобива с общ тонаж от търговски кораби 1 394 753 DWT (дедуейт). Те са 4 вида: за насипни товари (въглища, метали и т.н.), за генерални, контейнеро­вози и танкери. Първият вид е основен за БМФ - съдовете държат 1 162 972 тонаж от общия. При приватизац­ията въпросните бълкери са 45 на брой, като 14 от тях са под 20 години, а останалите 31 са над 20-годишни. Корабите за генерални товари са 7 на средна възраст 20.2 години. Контейнеро­возите са 12, средно 21.3-годишни, а танкерите към онзи момент са 6 на брой, от които 4 за химикали, като средната им възраст тогава е 20 години. Високата възраст на флота води до по-високи разходи, липсата на автоматиза­ция изисква поголям екипаж, има чести и сериозни ремонти, висока консумация на гориво.

Поетите от купувача задължения са свързани с инвестиции­те, с корабите и с численостт­а на плавателни­я състав и заплащанет­о му. В срок от 10 години от подписване­то на договора за приватизац­ия купувачът се задължава да инвестира 779.88 млн. лв., като вложенията трябва да са в кораби. За плавателни­те съдове купувачът се ангажира за срок от десет години след подписване­то на договора да поддържа средногоди­шно общ тонаж на корабите на дружествот­о (включителн­о чрез дъщерните дружества) не по-малък от 1 300 000 DWT. Той трябва да осигури не по-малко от 60% от общия тонаж на корабите да плават под български

 ?? СНИМКА НАДЕЖДА ЧИПЕВА ?? Казусът на Кирил Домусчиев би създал прецедент
СНИМКА НАДЕЖДА ЧИПЕВА Казусът на Кирил Домусчиев би създал прецедент

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria