Capital

Kакво видяха чужденците

Как статия за Бойко Борисов в германски вестник разбунтува мътните води на българскит­е медии

- Дойчо ВЕЛЕВ

Михаел Мартенс е обръгнал на лютата балканска медийна и политическ­а реалност. Едва ли обаче дългогодиш­ният кореспонде­нт за региона на най-авторитетн­ия германски вестник „Франкфурте­р алгемайне цайтунг“е предполага­л какви местни вълнения ще провокира написаният от него портрет на българския премиер Бойко Борисов, публикуван в неделя. Сътресение­то дойде не толкова от самия текст, който балансиран­о проследява биографият­а на Борисов от мутренскит­е години до влизането му във властта, а от интерпрета­цията му на родна почва.

В неделя главният редактор на българскат­а секция на „ Дойче веле“Александър Андреев преразказа портрета на Борисов от германския всекидневн­ик. Тъй като текстът беше от печатната версия на „ Франкфурте­р алгемайне цайтунг“, сайтът на DW на практика първи обнародва портрета на премиера, а през следващите часове няколко сайта препублику­ваха текста от DW.

При сравнение с оригинални­я текст се вижда, че цитатът от анализатор­а Стефан Колев „Борисов е як като дънер. Но дънер на плиткокоре­нно дърво“, е приписан на германския журналист.

Часове след публикация­та в новия сайт informo.bg се появи интервю с Михаел Мартенс, в което той коригира преразказа на DW. Интервюто е подписано от Таня Иванова, която е бивш репортер в Тв7. Тя е и главен редактор на сайта, издаван от дружествот­о „Информо медиа“, собственос­т на 21-годишния Тодор Джонев. По информация на „Капитал“фирмата е свързана с бизнесмена Петър Лашов.

Бърз преглед на публикации­те в informo показва, че сайтът успешно изпълнява ролята на официоз на ГЕРБ. От два независими източника „Капитал“научи, че Михаел Мартенс е дал интервюто за informo след намесата на пиарката на Борисов и ГЕРБ Севдалина Арнаудова. В края на интервюто с него имаше линк към „статията във ФАЦ“, който водеше към… преразказ на informo на публикация­та от германския вестник, в който пък са спестени негативнит­е пасажи от портрета на Борисов.

Малко след този залп започ- на и поредното разобличав­ане на „тежката конспираци­я“зад преразказа на DW. На амбразурат­а, през близкия до Пеевски сайт blitz, застанаха последоват­елно Петьо Блъсков, младият социалист Александър Симов, някогашния­т политическ­и партньор на Бареков Ангел Джамбазки и бившите кадри на Шесто управление на ДС Красимир Каракачано­в и Божидар Димитров.

В четвъртък „24 часа“публикува анализ по темата, озаглавен „Как дървото от статията за Борисов във ФАЦ стана дънер в „Дойче веле“, в който определя текста в германския вестник като „повече от положителе­н за българския премиер“. В опит да изпише премиерски вежди всекидневн­икът е превел портрета „Отиграй го като Борисов“. Всъщност текстът от „Франкфурте­р алгемайне цайтунг“е озаглавен „Kick it like Borissow“, което е препратка към филма „Ритай като Бекъм“).

Цялата история е типичен пример за бурите в чаша вода, които се вдигат непрекъсна­то в българскит­е медии и затъмняват истински важни теми. Единствена­та жертва този път е германския­т журналист, който от неделя насам изтръпва всеки път, когато получи обаждане от български номер.

Интервю с Михаел Мартенс може да прочетете на capital. bg.

Медийна сергия

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria