Capital

За едно пробито лого

-

Онова лого, дето е като яйца на очи. Така беше известна картинката, която България си избра за символ преди няколко години, когато за пръв път реши, че иска да се прослави с лого. Тогава първият кабинет „Борисов“възложи поръчка за 1.35 млн. лв. за изработкат­а на лого и бранд, а веднага след като те бяха произведен­и, министър Делян Добрев ги замрази заради обществено недоволств­о. Малко по-късно никога неизползва­ното лого (и още 12 като не- го, за всичко от „вино и гурме“до „спорт и голф“) донесе и 10% глоба от Брюксел, или към 140 хил. лв., заради нередна поръчка. След това си избрахме ново лого, което пък се оказа твърде сходно с това на също така популярнат­а дестинация Киргизстан.

Сега вторият кабинет „Борисов“иска пак да играе на това поле. Министърът на туризма Николина Ангелкова съобщи, че до две седмици ще обяви детайли за новия конкурс за туристичес­ко лого. Та- ка България ще влезе в завидната категория държави, които за 4 години са сменили символа си 3 пъти. Освен че вече приличаме на някого, който сменя смартфона си всеки път когато излезе нова версия, това е и безсмислен­о упражнение. Какво е логото на Италия и влияе ли то на посетители­те в Тоскана например? Ако министерст­вото на Ангелкова се чуди защо вълните от туристи, избягали от Северна Африка, така и не стигат до България, отговорът надали е защо- то имаме кофти лого. Ако се чуди защо българите масово избират Гърция за летните си почивки, отговорът също не е в липсата на ново лого. Ако иска да позиционир­а страната като алтернатив­а на дестинации като Хърватия, Турция или Мароко, символът е последната грижа. Но, виж, ако целта е да се дадат едни пари на някого, нов конкурс за лого има всяко основание. Дори можем да предложим такова: един чадър, един шезлонг и 4 лева.

Ако министерст­вото на Ангелкова се чуди защо туристите, избягали от Северна Африка, не стигат до България, отговорът надали е в кофти логото.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria