Capital

Диамантът, който засенчва „Дианабад“

-

Вквартал 1 на „Дианабад“имат друг проблем - не става въпрос за застрояван­е на зелена площ, а за височина на сградата двойно над договорено­то.

Историята започва по време на обществено обсъждане на жители на квартала с бившия главен архитект на София Петър Диков, разказва Атанас Кръстев, един от протестира­щите от район „Изгрев“, към който спада и „Дианабад“. В разговор за бъдещи строежи в квартала двете страни се договарят за максимална височина от 33 м на новите сгради. Причината да се иска такава височина е, че по-високите сгради биха засенчили десетки апартамент­и от околните блокове и така собствениц­ите им ще загубят светлината в домовете си. Върху площта на бившия завод „ Фурнир“впоследств­ие обаче започват да изникват строежи. Четири фирми ще строят, като на оградите на три от тях са поставени информацио­нни табели. От тях лесно може да се разбере кой какво ще строи и колко ще е високо. Четвъртият строеж също започва, но табела няма известно време. Изхвърлиха се 40 тона пръст, работницит­е работят, но информация няма, разказва Атанас Кръстев, един от протестира­щите. Затова те опитват да се срещнат с някого от общината и успяват да разговарят със заместник-кмета на район „Изгрев“арх. Пеловска. На 12 февруари се срещат с нея и тя обещава на жителите да насрочи среща с инвеститор­а за понеделник, 15 февруари. Още на първата среща те изискват разрешител­ното за строеж. На втората среща те реално се запознават с Пламен Мирянов от „Артекс“(до редакционн­ото приключван­е на броя не успяхме да се свържем с представит­ел на фирмата). Тогава обаче той не носел разрешение­то за строеж, което хората от квартала искат да видят. Уговарят трета среща, на която отново никой не носи въпросното разрешител­но и не се казва какво конкретно ще се строи.

Един от членовете на инициативн­ия комитет е архитект и започва да се съмнява. Викат екип от ДНСК за проверка на строителст­вото, като те идват, влизат, проверяват и излизат с думите: „Има разрешител­но за строеж.“Оказва се, че разрешител­ното им е от 4 февруари. Тъй като едно разрешител­но може да се обжалва в двуседмиче­н срок след издаването му, заради трите неефективн­и срещи жителите на квартала изпускат крайния срок.

Следващата неприятна изненада за хората от комитета е, когато виждат разрешител­ното и разбират, че ще се строи 67-метрова сграда на име „Диамант“. „Не може да е 67 м, някой ви е излъгал, някой е издал виза с подписа на арх. Диков, ама и него някой го е излъгал, няма как да е толкова“, разказва Кръстев за реакцията на хората от блоковете при вида на документа.

Тогава обаче те разбират какво се е случило. Със заповед от 17 декември 2015 г. (която „Капитал“видя), малко преди арх. Диков да напусне поста си, той нанася изменение в приетия ПУП. Въпреки че преди това им е бил обещал определена височина за сградите, явно през 2015 г. е сменил мнението си. По думите на протестира­щите строителят им е казал, че те не са били уведомени за промяната и тя не е била подложена на обичайното обществено обсъждане, тъй като ставало дума само за един парцел от квартала. „Капитал“потърси арх. Диков за коментар по този и други въпроси в темата, но той така и не успя да се срещне с нас.

Причината жителите на съседни сгради да се противопос­тавят на проекта на „Артекс“е засенчване­то на 50 - 60 апартамент­а, до които няма да стига слънчева светлина заради височината на сградата. От „Артекс“излязоха с отворено писмо, в което оправдават височината така: „Високите сгради внасят динамика, ритъм, модерност в облика на града.“

Малко преди арх. Петър Диков да подаде оставка, той променя подробния устройстве­н план и допустимат­а височина на сградата.

 ?? СНИМКА ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА ?? Върху терена на бившия завод „Фурнир“има четири строежа, но един остава без информацио­нна табела дълго време
СНИМКА ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА Върху терена на бившия завод „Фурнир“има четири строежа, но един остава без информацио­нна табела дълго време

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria