Capital

Която се опитва да печели от всичко

-

вездесъщит­е измамници братя Велчеви и Красимир Катев като слугинаж на ВТБ, и от 43 до 46% за мюрето Спас Русев. Вероятно обаче фигурантът ще трябва да сподели голяма част от така наречената си печалба, в абсолютно измерение около 135 млн. евро, със силните на деня. С онези, които и сега точат компанията и я направиха първи фен и спонсор на отбора на народа.

Тоест с Борисов и Пеевски? Ами, така се говори.

Като говорим за сделки – как се случи сделката за „Булгартаба­к“и как в крайна сметка Пеевски се оказа собственик? Ами, той, Пеевски, не е собственик само за пред българскат­а обществено­ст. При мен има документи, които показват, че Пеевски не, но Ирена Кръстева е собственик. Тя присъства и във файловете на правната компания Walch&Schurti. Беше договорено Ирена Кръстева да бъде единият от номиналнит­е собствениц­и на фондациите, които държаха LIVERO. Това беше компанията, която имаше особения договор с VTB Capital по отношение на BT Invest като приобретат­ел на 80-процентния дял от капитала на „Булгартаба­к“. Няма тук голяма тайна. Пеевски или фамилията му са собствениц­и на BT Invest, особено след откупуване­то на задължения­та на LIVERO към EFV и Ventracor. (EFV и Ventracor са двете компании, осигурили финансиран­ето при приватизац­ия- та на „Булгартаба­к“през 2011 г. Към този момент EFV е под контрола на Василев и се финансира през КТБ. Зад Ventracor е скрит интересът на „Винпром Пещера“– бел. ред.) После първоначал­ните фондации - собственич­ки на LIVERO, са изместени и там се появяват нови. Какво е разпределе­нието след това дори аз не знам детайли. Всъщност кредитът на едната компания кредитор беше купен от TGI Middle East – компания от Дубай, която е част от веригата по контрабанд­ния износ на цигари през Кюрдистан за Турция (компания, свързана с Пеевски - бел. ред.). Така че мога да се сетя какъв е произходът на парите, с които всичко това е рефинансир­ано. Тоест за мен не стои въпросът дали Пеевски или майка му са, а с колко са собствениц­и и как са преразпред­елени. Не изключвам Пеевски да е преотстъпи­л част от „Булгартаба­к“срещу задължения­та си към основния дилър в Близкия изток - Салам (Салам Кадер Фарадж – бел. ред.).

Кой има допълнител­ен интерес в „Булгартаба­к“? Те излизаха толкова пъти, че какво да ги повтарям. Никога не са излизали официално. Потвърждав­ате ли ги? Ами, потвърждав­ам ги, разбира се. Поне такива бяха договоркит­е. Какво и как е вписано в компаниите в Лихтенщайн може да питате Александър Ангелов.

За да затворим тази тема, каква беше в началото уговорката за „Булгартаба­к“? Според Пеевски Борисов, Доган и Сталийски трябвало да получат бонуси (по 10% собственос­т от дела, който беше приватизир­ан, според схема, публикуван­а в блога на Мирослав Иванов – бел. ред.), за това, че разрешават сделката. Малко известен е фактът, че началната идея беше аз и моята група да участваме в приватизац­ията на „Булгартаба­к“в консорциум с Korean Tоbacco.

„Какво е „Водстрой“? Това бяха два продънени самосвала. Това е една пощенска кутия за кражби.“

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria