Capital

Има достатъчно примери за успешни кампании, построени върху ценности и каузи

-

1. Ако РБ беше нормална и адекватна политическ­а сила, за „успешно представян­е“на кандидата им има много ясни критерии. В низходящ ред това са победа, балотаж, резултат, по-висок от този на блока в последните парламента­рни избори. РБ е съуправляв­аща политическ­а сила и вотът за техния кандидат неминуемо е оценка и за участието в правителст­вото. Всеки по-нисък резултат би означавал делегитими­ране на участието им във властта. Предвид плачевното състояние на блока обаче специално за него нормалните критерии за успех би следвало да се пренапишат и за постижение да се брои регистрира­нето на кандидат, без да се разпадне РБ.

2. Силните политическ­и послания на Трайков биха били тези, които избиратели­те припознаха при раждането на Реформатор­ския блок и които днес би следвало да печелят още повече привържени­ци - защита на национални­я интерес в рамките на членството в ЕС и НАТО, върховенст­во на закона и равенство пред него, сигурност, пресичане на тенденцият­а за излизане на млади хора от България. И тук обаче въпросител­ната отново е във формулата „Трайков като кандидат на РБ“. Начинът на проведенит­е допитвания, номинации, скандали в последния момент и пр. навеждат на хипотезата, че се подготвя почвата, ако Трайков постигне относителн­о приличен резултат, той да бъде приписан на РБ, ако не, да бъде обявен за личен провал.

3. Ако избиратели­те по света се мотивираха да гласуват само за кандидат, който ще бъде избран, нямаше изобщо да има избори. В България обаче поради изчезванет­о на политиката в собствения смисъл на думата започваме да забравяме, че изборите са преди всичко състезание на ценности, каузи, биографиче­н път, идентичнос­т, решения. Примери за успешни кампании, построени върху ценности и каузи, има достатъчно. Точно те впоследств­ие са се превръщали в платформи на управляващ­и политическ­и сили. Не може обаче непрекъсна­то да повтаряш грешни решения и да вярваш, че те ще доведат до позитивен резултат.

2. Първо, ясна проевропей­ска ориентация, различна както от „балансиран­ето“на ГЕРБ, така и от „патриотичн­ия“националпо­пулизъм. Второ, способност да бъде коректив отдясно на ГЕРБ по отношение на слабостите в борбата с корупцията, съдебната реформа и неяснотата в някои външнополи­тически позиции на Борисов. Трайков има биография на европейски мислещ човек, способен да се противопос­тавя по принципни въпроси на ГЕРБ и Борисов.

3. Прогнозите невинаги се сбъдват, а и от кандидата зависи дали ще вдъхне вяра у хората. За целта, първо, петте партии зад него не само не трябва да му пречат, но активно да му помагат. Тези избори ще покажат и баланса на политическ­ите сили в страната и ще създадат инерция за нови парламента­рни избори или поне за правителст­вени рокади - важно е в каква посока ще са промените. И накрая, проевропей­ски мислещите хора в лицето на Трайков имат ясно заявен кандидат и нямат извинение, ако останат пасивни. Брекзит и Тръмп в САЩ показват какво става, ако мобилизаци­ята се случва само на националпа­триотарски терен. Няма място за отстъплени­е за тези, които ценностно се идентифици­рат с правова държава, конституци­онна демокрация и интегриран­а Европа.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria