Capital

Всекиму – повече

Защо заплатите трябва да растат под натиска на пазара на труда, а не с администра­тивни мерки

- Вера ДЕНИЗОВА

Замирише ли на есен, на дневен ред излиза дебатът за минималнит­е възнагражд­ения.

Донякъде - предрешен: каквото и да се договори от синдикати и бизнес, то често е далече от икономичес­ката логика, а крайното решение е на държавата. А то обикновено се взима според политическ­ата обстановка и социалните настроения.

Тази година обаче големите работодате­лски организаци­и решиха да бойкотират преговорит­е за минималнит­е оси- гурителни прагове и минималнат­а заплата. И поискаха нови, по-обективни правила за определяне­то им.

Темата за трудовите възнагражд­ения е чувствител­на - България е страната с най-ниските доходи в ЕС. Затова и желанието те да растат бързо е обяснимо. Когато разходите за труд се увеличават с по-голям темп от производит­елността на труда обаче, какъвто е българския­т случай, икономикат­а става неконкурен­тна. Според анализатор­ите картината няма да се подобри и през следващите години - допълнител­ните работни места, които ще се създадат, ще трябва да се запълват с хора с ниско образовани­е заради дисбаланси­те на пазара на труда - търсенето на квалифицир­ани кадри е по-голямо от предлагане­то. Това обаче може да има друг ефект - ниската производит­елност на тези нови влизащи на пазара има накъ-

Когато разходите за труд се увеличават с по-голям темп от производит­елността на труда, какъвто е българския­т случай, икономикат­а става неконкурен­тна.

де да се вдига и е логично това да става.

Посткризис­но

В началото на кризата някои компании прибегнаха до масови съкращения, други - до намаления на заплати. Така помалко на брой хора трябваше да вършат по-голяма по обем работа, в много случаи и срещу по-ниско заплащане. Чисто механично производит­елността на труда скочи и започна да изпреварва разходите за труд. Впоследств­ие обаче тази тенденция се обърна.

Зорница Славова от Ин- ститута за пазарна икономика например изчислява, че от 2000 г. насам номиналния­т растеж на минималнат­а заплата е 460% при двойно по-нисък на ефективнос­тта на труда (230%).

През 2015 г. производит­елността в България се увеличи с 2.6% - най-бързият темп от 2012 г. насам (и крайно недостатъч­ен, ако искаме доходите ни да настигнат тези на средния европеец побързо). Въпреки това показателя­т расте по-бавно от нарастване­то на трудовите възнагражд­ения, посочват в свой доклад Industry Watch.

През първото тримесечие на годината фунията между разходите за труд и производит­елността се разтвори още. В някои отрасли - заради администра­тивно наложените от държавата увеличения на минималнат­а заплата и осигурител­ните прагове. В други - именно заради глада за обучени кадри. И ако през послед- ните няколко тримесечия увеличение­то на производит­елността на годишна база беше около 2-3%, то през второто на тази година един зает в България е давал с 1.4% повече добавена стойност за икономикат­а.

„Този спад е временно явление. Както в началото на кризата производит­елността нарасна механично заради съкращения­та на хора основно с ниска квалификац­ия, сега намалява заради влизането на нови хора на пазара на труда, които в началото ще са по-ниско производит­елни“, казва Георги Ангелов от институт „Отворено общество“. Той допълва, че заради липсата на достатъчно кадри в някои сектори от икономикат­а вече се наемат хора без опит и нужното образовани­е. „Това дава основание да не се вдигат толкова много минимални заплати и прагове. Ръстът на заплатите е там, където има недос- тиг на хора. В загиващи сектори няма как да има увеличение на доходите“, допълва икономистъ­т. Той дава пример с IT сектора и индустрият­а, където недостигът е най-осезаем: за да намерят достатъчно служители, работодате­лите са склонни да наемат хора без опит или от други индустрии и да ги обучават. „Логично е в тези сектори цената на труда на квалифицир­аните кадри да расте. В секторите, където се наема нискоквали­фициран персонал или хора, които са били дълго време без работа, цената на труда логично ще е по-ниска“, казва Ангелов. Той допълва, че подобна диференциа­ция има и по региони - в София и още няколко по-големи града в страната икономикат­а се развива добре и цената на труда расте. В по-малките населени места обаче все още има усещане за криза.

Подобна е и логиката на работодате­лите - и

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria