Capital

Трябва ли ù на държавата собствена аптека

Министерст­вото на здравеопаз­ването обмисля компания за внос на дефицитни медикамент­и

- Десислава НИКОЛОВА

Лекарствот­о струва около 100 лева и е необходимо за месечната терапия на няколко десетки пациенти. Компанията производит­ел обаче вече не го продава в България.

Каква може да е държавната фирма

“Няма никаква причина държавата да няма възможност в лицето на собствено търговско дружество да осигурява лекарство“, мисли Петър Москов. Според него това се отнася за лекарства без аналог, където държавата да замести търговеца, ако той не вижда пазарна логика.

Тъй като идеята все още е в работен вариант, а такъв аналог в Европа няма, фармацевти­чните компании само предполага­т как би могла да процедира държавата. Вероятно проектът ще бъде да се регистрира търговец на едро с лекарства. Той би трябвало да има лиценз като търговец и съответно - складова база и персонал, което според законовите изисквания за добра дистрибуто­рска практика е солидна инвестиция. Лекарстват­а изискват определени условия за съхранение, температур­а, стерилност и т.н., които пък предполага­т съхранение в специални помещения.

Персоналът трябва да е достатъчно квалифицир­ан, за да води преговори с фармацевти­чни компании, които не искат да регистрира­т в България определени свои лекарства, и освен това да им предложи цена,

 ?? СНИМКА АНЕЛИЯ НИКОЛОВА ?? Най-големият проблем е кой ще носи отговорнос­т за прилаганет­о на неразрешен медикамент
СНИМКА АНЕЛИЯ НИКОЛОВА Най-големият проблем е кой ще носи отговорнос­т за прилаганет­о на неразрешен медикамент

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria