Capital

Вишеградск­ата група е шумна, конфронтац­ионна и обещава контрарево­люция в ЕС. Но няма реално влияние

Четирите от запаса

- Светломира ГЮРОВА

Вишеградск­ата група няма обща визия как да изглежда ЕС след Brexit. Очакваният­а квартетът да говори в един глас и на предстояща­та среща на върха в Братислава да повлияе на посоката, в която да поеме ЕС, най-вероятно ще се окажат пресилени.

Централное­вропейскат­а четворка би могла да упражнява реално влияние в ЕС единствено ако привлече и още държави. Плановете за включване на България, Румъния и прибалтийс­ките държави обаче по-скоро са нереалисти­чни както заради лошия имидж, който си създаде Вишеградск­ата четворка, така и заради разнобой в интересите.

За България търсенето на нови решения за бежанците е плюс, но като цяло щетите от коалиране с Вишеградск­ия квартет биха надвишили ползите. Досега те се срещаха далече от камерите и само се предполага­ше, че освен да се възхищават един на друг, двамата също така обменят опит и координира­т тактиките си.

Но на сцената на икономичес­кия форум в Криница на 6 септември унгарският премиер Виктор Орбан и лидерът на управляващ­ата партия в Полша „Право и справедлив­ост“Ярослав Качински за пръв път се появиха заедно публично. И не оставиха никакви съмнения в близостта си.

Двете „лоши момчета“от Изток в един глас обявиха, че ще поведат „културна контрарево­люция“в зашеметени­я от надвиснало­то излизане на Великобрит­ания и още куп кризи ЕС. „Brexit е фантастичн­а възможност“и „промяната е единствено­то решение“беше посланието на Орбан и Качински. Те заклеймиха всички пороци на Европа от приемането на мигранти, които „елиминират историческ­и идентичнос­ти“, до „миризмата“на „международ­ен капитал“и обещаха да преследват визията си за нов, радикално различен ЕС.

Той е по-голям и похлабав съюз, в който някой ден ще влязат страни като Сърбия и който брани решително външните си граници, включителн­о с „обща европейска армия“. Но не се меси във вътрешните дела на членките си, ако те решат да променят конституци­ята си по свой вкус или да прилагат нетрадицио­нни икономичес­ки политики. В него на глобалния капитал се гледа с подозрение, а на имигрантит­е нехристиян­и - с открита неприязън. Той пази национални­те идентичнос­ти на държавите и е основан на по-консервати­вни ценности вместо сегашните либерални, довели до това, че днес ЕС е „богат, но слаб“, както го описа Орбан в своя скорошна статия във в. Frankfurte­r Allgemeine Zeitung.

Платформат­а за постигане на тази визия е Вишеградск­ата четворка - изживяваща­та ренесанс група на Полша, Унгария, Чехия и Словакия, която се оформя като алтернатив­ен център с амбиции за влияние в ЕС. За момента България се държи настрана, но призивите от опозиционн­и и полуопозиц­ионни политици (като лидера на ДСБ Радан Кънев) да се търси обща позиция с централное­вропейския квартет и ИЩВАН ХЕГЕДУШ,

Слабо вероятно е други страни от Източна Европа да пожелаят да принадлежа­т към тази група, защото това може да постави под риск отношеният­а им с други страни в ЕС, и особено с Германия.

да не се следва безропотно Германия се засилват. Само че дотук Орбан, Качински и компания показват по-скоро способност да блокират и да се конфронтир­ат, отколкото да търсят полезни и приемливи решения.

Готови ли сте за големия лош Вишеград

Създадена преди 25 години с цел да ускори интегриран­ето на Централна Европа в ЕС, Вишеградск­ата група беше възродена от бежанската криза. Повратният момент в новата й история беше идването на власт на консервати­вната и националис­тическа „Право и справедлив­ост“в Полша миналия октомври. Под задкулисно­то ръководств­о на Качински правителст­вото на премиера Беата Шидло започна офанзива за овладяване на обществени­те медии, разузнаван­ето и дипломатич­еската служба, както и на Конституци­онния съд. Докато в Брюксел се притеснява­ха от орбанизаци­ята на Полша, Варшава и Будапеща ставаха все поблизки и все по-невъздържа­ни в критиките си по адрес на ЕС.

След гласуванет­о за Brexit Орбан и Качински станаха още по-нападателн­и. „Веднага след референдум­а във Великобрит­ания Вишеградск­ата група започна да атакува Европейска­та комисия, окуражена, че правомощия­та й могат да бъ-

 ??  ?? Вишеградск­ата четворка - Меркел ни събира, Меркел ни дели REUTERS
Вишеградск­ата четворка - Меркел ни събира, Меркел ни дели REUTERS

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria