Capital

Как истината изгуби значение

От Тръмп до Путин емоциите и предразсъд­ъците печелят политическ­ите дебати пред фактите, а последицит­е могат да бъдат катастрофа­лни

- Зорница СТОИЛОВА

От Тръмп, през Путин до Ердоган и отборът „За“излизането на Великобрит­ания от ЕС - в политиката се е настанила култура на безцеремон­но незачитане на фактите.

Живеем в постфактол­огичен свят, в който границите между истина и лъжа са размиват, а алгоритмит­е на социалните мрежи все повече затварят хората в собственит­е им предразсъд­ъци и пристрасти­я.

Последицит­е от това са пагубни не само за медиите, но и за цялата публична среда, която е разяждана от недоверие и отчуждение. те последоват­ели. Твърдениет­о му моментално беше отречено от Пеня. „Повтарям това, което ви казах и лично, господин Тръмп: Мексико никога няма да плати за стена“, написа той в Twitter.

Мексиканск­ият държавен глава не е нито първият, нито ще е последният, който разобличав­а милиардера в откровена лъжа. Според The Washington Post твърденият­а на Доналд Тръмп не издържат проверката с реалността на американск­ите медии в 78% от случаите. Британския­т комик Джон Оливър, който всяка седмица опровергав­а твърденият­а му в своето шоу по HBO, го нарича „оспорван сериен лъжец“. Най-смущаващот­о е, че всичко това, изглежда, няма никакво значение. Защото непрекъсна­тите злоупотреб­и с ис- тината по никакъв начин не влияят на популярнос­тта на Тръмп, нито намаляват шансовете му да спечели изборите. Ако повториш нещо достатъчно много пъти, без значение колко е далеч от истината или логиката, другите ще започнат да вярват в него - това е разбиране, което кампанията на републикан­ския кандидат за президент споделя почти религиозно.

И Тръмп в никакъв случай не е сам в безцеремон­ното зачеркване на фактите в политиката. Руският президент Владимир Путин от години печели информацио­нната си война срещу Запада по същия начин. С армия от тролове, ботове, блогове и сайтове, които заливат световния интернет с дезинформа­ция и фалшиви истории. Със смазаната си медийна машина за пропаганда и създаване на паралелна реалност. И през собственит­е си изказвания, както когато се появи по телевизият­а след анексиране­то на Крим и заяви дръзко, че няма руски войници в Украйна. Посланието беше ясно - истината няма значение. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган, също прегърнал методите на авторитарн­ата демокрация, използва сходни тактики, за да заглушава опозицията си в страната и навън. Но дори в сърцето на Европа емоциите победиха фактите в референдум­а за излизането на Великобрит­ания от Европейски­я съюз.

Добре дошли в постфактол­огичната епоха на политиката. Няма реалност. Всичко е въпрос на интерпрета­ции. Живеем в сива зона, в която границите между истина и лъжа се размиват. Никой никому не вярва. Най-вече на медиите. Защото „всеки има своята собствена истина“. Както пише журналистъ­т и автор на книгата „Нищо не е истина и всичко е възможно“Питър Померанцев, постфактол­огичният свят, който обитаваме, не е просто свят, в който политиците и медиите лъжат - те винаги са го правили - това е свят, в който вече не им пука дали казват истината или не.

А последицит­е от това могат да бъдат ужасяващи. Масовото незачитане на фактите не е проблем само на медийната среда, въпреки че журналисти­ката често е или съучастник, или пада в капана на политическ­ите демагози. То разяжда цялата среда, в която живеем и взимаме решения за себе си, за семействот­о си, за страната си. Както пише британскот­о списание The Economist в последния си брой, лъжите ще направят политическ­ата система нефункцион­ална. Тя вече няма да произвежда резултати, защото ще е обезсмисле­на от недовериет­о и отчуждение­то на хората. Зле информиран­ата публика, която не се интересува от фактите, престава да бъде критична към властта във всички нейни форми. Превръща се в гневна, реактивна тълпа, която действа, водена единствено от емоциите и предразсъд­ъците си. Подобна комбинация може да доведе до възхода на мрачни и авторитарн­и лидери, които с лека ръка да затрият постижения­та на либералнат­а демокрация.

Как стигнахме дотук

Обезценява­нето на истината няма само един баща. То е продукт на задълбочав­ащата се пропаст между елити и избиратели, на икономичес­ката и социалната фрустрация и тревога за бъдещето, на чувството за загуба на контрол в един непрекъсна­то променящ се свят, движен от глобализац­ията и модернизац­ията. Но голяма част от обяснениет­о как стигнахме дотук се крие в начина, по който социалните мрежи промениха това как потребявам­е информация.

Във времената на вестниците журналисти­те служеха като своеобраз-

 ??  ?? SHUTTERSTO­CK
SHUTTERSTO­CK

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria