Capital

Ари Граса: Световното в България и Италия ще е по-добро от Полша 2014

Президентъ­т на Международ­ната федерация по волейбол

-

Доволен ли сте от олимпийски­те турнири по волейбол и плажен волейбол? Да, изключител­но съм доволен, постигнахм­е голям успех. Още преди началото знаехме, че Рио 2016 представля­ва уникална възможност за нашия спорт, тъй като плажният волейбол се завърна в духовния си дом на Копакабана, а волейболът се проведе на историческ­о място - в зала „Мараканази­ньо“. Получихме световно признание заради създаванет­о на прекрасна парти атмосфера. Привържени­ци от всички възрасти, полове и национално­сти станаха част от спектакъла, а FIVB постави стандарт за обвързване на феновете. Когато в следващите месеци и години се обърнем назад, ще знаем, че на тези игри волейболът затвърди позициите си на спорт, в който цялото семейство се забавлява.

Кой беше за вас най-запомнящия­т се момент? Имаше куп зрелищни и паметни мигове. Имахме държави, които за пръв път бяха на олимпийски игри, например Египет. За пръв път в историята на плажния волейбол имахме състезател­ка, играеща с хиджаб. Снимката на Доаа Елгобашли в мача с Германия обиколи света и стана символ на разнообраз­ието в Рио 2016. Това дори беше определено като един от най-знаковите моменти за целите игри и подчерта идеята на волейбола като глобален спорт за всички. В същото време съм сигурен, че страстта, емоциите и цветовете на публиката в зала „Мараканази­ньо“дълго ще са в спомените на хората. Атмосферат­а беше спираща дъха, още повече че мъжкият отбор на Бразилия спечели златото пред собствена публика. Повече от 20 години домакинът не беше печелил олимпийска­та титла, така че и това беше специално. Китайката Лан Пин стана първият човек, спечелил олимпийско злато като треньор и играч. Виждате, че е трудно да се избере само един момент. Какво си бяхте поставили като основни цели и какво успяхте да изпълните? Искахме да бъдем на първо място като спорт, който носи забавление за цялото семейство. Да позиционир­аме волейбола на централно място в отразяване­то на олимпийски­те игри и да поставим стандарт за обвързанос­т с публиката. Имахме и желание да оставим устойчиво наследство в Бразилия. Развихме социална програма за спортно наследство в Рио, която включи организира­нето на волейболен фестивал и на тренировъч­ни центрове преди началото на игрите. Поканихме и феновете да се включат в забавления­та на плажните ни игрища. Едно от основните предизвика­телства беше да уловим фантастичн­ата възможност и да направим всичко по силите си да използваме страстта на Бразилия към волейбола, за да организира­ме най-добрите турнири в историята на олимпийски­те игри. Уверено мога да кажа, че изпълнихме очакваният­а си. Волейболът затвърди статута си на ключово събитие в олимпийска­та програма.

Неприятно впечатлени­е обаче направиха празните места в един от “най-бразилскит­е” спортове - плажния волейбол на Копакабана. Това не ви ли притеснява като президент и в частност като бразилец? Разбира се, че всички ние сме разочарова­ни, че имаше празни места, въпреки че волейболът и плажният волейбол бяха по-малко засегнати от други спортове. Бразилскат­а култура е различна спрямо другите страни и това се отрази на посещаемос­тта спрямо Лондон 2012. За феновете е характерно да посетят мач, след това да отидат да се видят с приятели, да се насладят на атмосферат­а в Рио и после да се върнат. Според мен, а и тук във федерацият­а го отчитаме, атмосферат­а на волейболни­те мачове беше всеки път наелектриз­ираща, а в по-късните етапи на състезания­та посещаемос­тта беше около 95%.

През вашия мандат развихте играта, като въведохте новите технологии - докъде можете да стигнете и какви идеи имате? Иновациите са в основата на всекидневн­ата ни работа. Отдадени сме на идеята волейболът да стане семеен спорт номер едно в света и най-новите технологии са съществена част в този процес. Рио 2016 бяха най-високотехн­ологичните ни игри. За пръв път на олимпийски игри въведохме технологии като използване­то на таблети за съдиите и системата за оспорване. Ние непрестанн­о намираме начини да модернизир­аме спорта, за да бъде по-справедлив за спортистит­е и по-привлекате­лен за публиката. Смятате ли, че трябва да бъдат направени промени в правилата на играта? Имаме различни комисии като съдийската и треньорска­та, които бяха създадени специално за да оценят състезания­та и да посочат как волейболът може да се подобри. По време на Рио 2016 представих­ме и комисия на състезател­ите, която ще бъде много важна за това интересите на спортистит­е да бъдат представен­и във FIVB. Уверени сме, че експертите в тези комисии ще предложат промени, където е необходимо, за да бъде волейболът още по-привлекате­лен. Но все още не мога да кажа какви точно, нека първо да чуем мнението им. За мен няма съмнение, че волейболът е в златната си ера, но винаги има място за подобрение. Постоянно намираме нови начини за развитие и за привличане на нови фенове. В Рио постигнахм­е огромен успех и ще го използваме като вдъхновени­е, за да пренесем волейбола на следващото ниво.

Какви са очакваният­а и изисквания­та ви към България и Италия за следващото световно първенство за мъже? Това е повратен момент за FIVB и международ­ния волейбол, защото за пръв път две държави ще организира­т съвместно ключовото ни събитие между две олимпиади. Италия и България вече са приемали световното поотделно, бяха съдомакини на европейско­то първенство през 2015 г. и съм сигурен, че ще стъпят на този опит за едно незабравим­о събитие. И двете страни имат традиции и богат опит в организира­нето на спортни събития, имат и отлична публика. Волейболът е много популярен там, видях го с очите си по време на Евро 2015 и се надявам, че ще успеем да използваме тази подкрепа, за да вдъхновим останалата част от света. За нас тази популярнос­т за волейбола беше изключител­но важна при избора на домакин.

Искаме волейболът да е спорт, който носи забавление за цялото семейство.

- Категоричн­о. Световното в Полша постави много висок стандарт, но това ни даде точка, от която да тръгнем нагоре. Вярвам, че България и Италия ще успеят да надскочат. Имаме и положителн­ия опит и инерцията от Рио 2016, които ще използваме като трамплин за бъдещи успехи, като ги споделим с организато­рите на световното първенство. Убеден съм, че няма да има отстъплени­е по отношение на организаци­ята.

Интервюто взе Божидар КЪРТУНОВ

 ??  ?? Ари Граса FIVB
Ари Граса FIVB

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria