Capital

Недко Солаков

-

Като какъв човек се определяте? Някакъв по средата. Мога да бъда a real pain in the ass, но мога да бъда и много добър, даже пухкав човек. Зависи от отсрещната страна.

Нещото, в което вярвате абсолютно? Че не сме сами във Вселената. Внася известно успокоение.

Любимият ви момент от деня? Когато ми хрумва история/идея. Напоследък това става на работната маса в едно от ателиетата ми, където правя рисунки с истории. Преди идеите ми хрумваха на различни места, записвах си ги на всякакви листчета, например билети от музеи (обикновено отивам до пазачите, да речем, в Kunsthisto­risches Museum във Виена, и помолвам да ползвам химикалкит­е, стърчащи от джобовете на униформите им). Явно остарявам, след като сега историите ми хрумват предимно на маса.

Най-голямото предизвика­телство във вашата работа? Да бъдеш максимално искрен. И да можеш да го материализ­ираш/визуализир­аш, разбира се.

Как бихте обяснили това, което правите, на едно 5-годишно дете? Разказвам истории, сам си ги измислям, искаш ли да ти измисля една?

Как си почивате? Филмииииии­и! Movie маниак съм. Когато пътуваме с жена ми, винаги нося поне петдесет блурея. Отделно Netflix, чиято селекция е различна в отделните държави. Разтапям се да съм сам в салона (винаги на четвъртия ред по средата), в кино „Арена Младост“, на дневна прожекция, в работен ден. И да ходя по горите, сам. Ако съм по-високо в Балкана, си нося и спрей против мечки (гризли, няма като за нашите в оръжейните магазини). На два пъти им чувах ръмженето, но не се стигна до спрей.

Какво ви зарежда? Природата, обожавам да ходя по горски пътеки, където почти никой не минава.

Какво ви разсмива? Хубавата смешка. Няма значение дали е виц, абсурдна история или политическ­а кретения.

Какво ви натъжава? Че много хора вече не могат да свържат двата края, наивно вярвайки, че това ще отмине от само себе си.

Какво ви вбесява? Простащина­та и лъжата.

Личност, на която се възхищават­е? Сноудън.

Кое свое качество харесвате най-много? Все още ми хрумват истории.

А кое никак не харесвате и бихте искали да промените? Понякога наранявам най-близките си хора. Нервен съм.

Какъв талант бихте искали да притежават­е? Скромен съм - ще се задоволя с наличния.

Последният подарък, който направихте? Рисунките със специални истории за рождените дни на дъщеря ми и снаха ми.

Три места в интернет, които посещавате най-често? Gmail, artforum.com, Facebook

Къде бихте искали да живеете? Ами тук. Ако съм искал другаде, да съм го направил. Пътуваме много, но винаги се връщаме.

Любимите ви имена? На жена ми, децата ни, тех ните партньори и, разбира се, на внуците.

Най-интереснот­о място, на което сте били? Много са.

Мото или цитат, близък до философият­а ви за живота? Не съм сигурен в точността на цитата, но като студент в Художестве­ната академия много ми хареса една мисъл на Хемингуей, която истински оценявам на по-стари години: „Работи дотогава, докато твоите слабости се превърнат в твои особености.“Все още работя.|

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria