Capital

Назад към Америка

Какво е да живееш на острова на богатите

- ТЕКСТ И СНИМКИ: К МЕЛИЯ Н СТ СОВ

ССлед година сънища за безкрайнит­е плажни ивици и ярките контрасти на есенните цветове най-сетне денят дойде и тръгнах за малкия остров. Два самолета, един автобус и един ферибот накрая - и бях в пясъчния рай, разположен на юг от Кейп Код. Дишам сладкия въздух на Нантъкет с възхищение и в следващите седмици непрекъсна­то ще го намирам за най-прекраснот­о нещо в деня ми. Това беше началото на моя експеримен­т - да си почина от офисния живот в София, мръсотията в града, шума и лошотията на общо основание, които са преобладав­ащото ежедневие от бита ни в столицата.

Първите ми впечатлени­я от Нантъкет се повтарят - и сега, както и преди 11 години, имам усещането, че съм в нарочно построен декор за филм от началото на миналия век, а вместо старинни карети по тесните улички на града се движат огромните американск­и автомобили. Зеленото липсва в пейзажа, както и повечето цветове, за сметка на сивото на къщите, направени от кедрови дъски „шингли“, покриващи изцяло фасадите им. Оттук и името, с което местните наричат острова - The Gray Lady (Сивата дама).

Беше началото на април и сезонът все още не беше започнал. Бизнесът на острова все още се разбуждаше и само някои от търговците бяха отворили магазините и заведеният­а си. Все още ги ням нямаше и много от сезонните работниц работници. Животът предстоеше.

Нантъкет е различен от всичко очаквано за Новия свят.свят Животът тук е свързан с климати климатични­те условия много повече, откол отколкото на континента. Достъпът се о осъществяв­а по вода с ферибот - баве бавен (за два часа и петнадесет минути) и бърз (за час по-малко), и по въздух - с малки самолети от летището в най-близкия град от континента Х Хаянис. Много често островът ост остава изцяло откъснат от света - заради лошото време самолетите не могат да кацат на летището, а фериботите не се движат изобщо въпреки големите си размери. В сезона (1 април - 31 октомври) те са на час-два, като цяло щастие е, ако успееш да си запазиш място за към континента.

Извън сезона графикът се разрежда, но и времето се влошава, което често оставя Нантъкет изолиран. Транспортн­ите разходи, както и фактът, че къщите на острова са собственос­т на едни от най-богатите и влиятелни хора в САЩ, повишават доста цените на всички стоки и услуги. Хлябът се продава за 4.50 долара, но за сметка на това има най-разнообраз­ни видове, омесени в местните хлебарници с почти домашен български вид и вкус - франзели, със семена, сладък вариант, кисел и с какво ли не още. Връзка магданоз може да намериш от по 2.50 долара, 400 г домати са 3, сирене фета от 170 г върви за 5, за около половин килограм риба ще платиш 7 долара.

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria