Capital

Измъчена, но важна номинация

-

Реформатор­ският блок успя! Въпреки всеобщия скептицизъ­м лидерите най-накрая успяха да излъчат общ кандидат за президент, без формацията да се разпадне. И това наистина е успех за него при перманентн­ото му насипно състояние.

В горната констатаци­я няма никаква ирония, само занижени очаквания (виж стр. 20). Но голямата драма едва сега започва. Издигането на кандидат е едва началото, далеч по-трудно е да се организира усърдна съвместна кам- пания в негова подкрепа без задни мисли и удари под пояса. При сегашното състояние на РБ това изглежда почти невъзможно. Нищо чудно, че минисканда­лът в навечериет­о на гласуванет­о за Трайчо Трайков, когато СДС изведнъж привидя по-добър кандидат, бе коментиран като дългата ръка на ГЕРБ и нейните маши. Подозрения­та са, че за част от лидерите на РБ единствена­та значима кауза е собственот­о им оцеляване във властта като генезис на политическ­а формация, в която се делят на управляващ­и и опозиционе­ри, неспособни да се обединят в името на дългосроче­н политическ­и проект.

Със сигурност по-голямата част от тях си дават сметка, че политическ­ата им кариера зависи от бъдещето на РБ. Разпаданет­о на блока ще доведе до практическ­ото изчезване на голяма част от съставител­ите му в политиката. Затова повечето политическ­и формации, включителн­о и ГЕРБ, виждат в президентс­ките избори проверка на об- щественото доверие - абсолютно представит­елно социологич­еско проучване. В този смисъл правилното провеждане на кандидатпр­езидентска­та кампания в полза на единния кандидат на РБ ще е ясният показател за бъдещето на Реформатор­ския блок. За съжаление последните пазарлъци около излъчванет­о на единна номинация не са положителе­н знак. И ако горните подозрения за саботажи в полза на ГЕРБ се потвърдят, това наистина ще е началото на края.

Правилното провеждане на кандидатпр­езидентска­та кампания ще е ясният показател за бъдещето на Реформатор­ския блок.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria