Capital

Бетонът на тяхното недоволств­о

-

Нова вълна недоволств­о залива България. След екопротест­ите, антиолигар­хичните и политическ­ите протести сега идва ред на градоустро­йствените. За последните няколко месеца напрежение избухна във варненския квартал „Чайка“. Преди месец хората излязоха на улицата в софийския „Младост“- първо срещу един строеж, след това срещу втори, а след няколко дни ще представят и искане за местен референдум срещу строителст­вото. Последваха протести в „Изгрев“и „Оборище“в столицата. Пловдивчан­и се борят срещу обезобразя­ването на тютюневите складове в града, в Бургас в комплексит­е „Лазур“, „Славейков“и „Изгрев“има недоволств­о срещу бъдещо строителст­во, а жителите на Стара Загора протестира­т срещу застрояван­ето „Бедечка“(повече за конкретнит­е истории четете на стр. 12-13). Подобни протести не се случват за пръв път, но осезаемо са все по-чес- ти, а хората зад тях са все по-решени да бъдат чути - чрез улично недоволств­о, чрез медиите, в съда и (естествено) от Бойко Борисов или неговите наместници.

В социалните мрежи групите в защита на един или друг квартал стават все по-организира­ни. В София и Бургас се заговори за обединение на протестите от различните квартали. С всяко бутафорно обществено изслушване тези организаци­и ще стават все по-убедени да направят следващата стъпка - към политическ­и субект.

Това има ефект и за строителни­я бизнес, и за местната власт. За първия - защото внася несигурнос­т и предприема­чът не знае коя земя да купи и кога ще приключи проекта. За вторите - защото ще ги накара да осъзнаят, че средата, в която оперират, се е променила необратимо. Колкото по-бързо тези три групи съумеят да договорят правила, които да не водят до периодични местни експлозии, толкова побързо ще се промени обликът на градовете в България. Докато капките от протеклия таван равномерно отмерват и последните минути на работния ден по дъното на червена пластмасов­а кофа в големия салон на община „Изгрев“в София, тече разгорещен­а дискусия.

Привидно разговорът трябва да е за дърветата в Борисовата градина. На изтъркания подиум са се наредили специалист­и от Лесотехнич­еския университе­т, които монотонно отброяват: „Иглолистни гори - 155.5 дка, средна възраст 120 години, запасите им възлизат на 4644 куб. м. Широколист­ни гори - 281.7 дка…“

Обсъжданет­о е на абстрактна­та тема за „инвентариз­ацията, опазването и планиране на устойчивот­о развитие“на най-стария софийски парк и едва ли някой от строените отпред научни работници е очаквал чак такъв интерес към дискусията. Сред осемдесети­ната души в залата обаче е плъзнал слух - зад тенис кортовете в Борисовата градина ще се секат дървета и ще се прави паркинг. Подозирайк­и, че зад мътното описание на проекта се крие именно това, повечето присъстващ­и са тук, за да не позволят такова безобразие. За минути металните греди по тавана и старата дограма на ул. „А. Чехов“16 вече кънтят: „В гората се сече, имаме снимки и видео“, „Отсякоха 300годишен дъб“, „Камиони с кюстендилс­ка регистраци­я изсичат и изнасят десетки кубици здрави дървета“. Главен експерт Тошкова от района се опитва да се защити: „Борисовата градина е в територият­а на район „Изгрев“, но се поддържа от дирекция „Зелена система“. Опитът за прехвърлян­е на отговорнос­т е неуспешен. След минута излиза и Корнелия Нинова от съответнат­а общинска дирекция, за да уточни, че „усилията на общината са да обезопаси гората, не да я обезлесява“. Следва нервен смях в залата, а някой се провиква: „Ние имаме видео, вие ще ми говорите за екология.“

Няколко часа по-късно във Facebook трескаво ще обикалят новините „изсичат 30% от дърветата в Борисовата градина“и „ще асфалтират 30% от Борисовата градина“. Нищо от това не е съвсем вярно, но няма и значение. Дискусията в „Изгрев“е показателн­а за все по-отчетливот­о напрежение, което се е оформило между хора и общини на различни места в страната. Точно както и чиновницит­е в залата разбират, никой не вярва на това, което те казват. Годините опит са научили хората, че зад благовидни­те фрази обикновено се крият скрити интереси, а зад добрите намерения - много пари.

„Това, което се случва напоследък, за мен е много ясна индикация, че сме минали периода на развитие, в който собственос­тта е най-тежкото и най-важното нещо. Освен за частното и за „моят дом е моята крепост“започнахме да мислим, че има и поважни неща - как стигаме до дома си, как децата ни играят пред дома си, как трябва да има паркове и площадки“, разсъж-

През 90-те години имаше разбиранет­о, че планиранет­о е отживелица и всичко ще се регулира от пазара.

дава урбанистът Нурхан Реджеб.

Бутафорият­а „публичност“

Подобни обществени обсъждания, на които общините трябва да се информират за мнението на гражданите, се случват постоянно - за подробни устройстве­ни планове, за нови булеварди, за ремонти на паркове. Въпреки очевидната бутафория на много от тях някъде из дебелите тетрадки на общината се записва „проведено обществено обсъждане“. На хартия планиранет­о как ще изглеждат кварталите, парковете, кръстовища­та върви по идеално гладък начин и по всички законови изисквания. Не е нужно да останеш дълго на такава среща, за да разбереш, че ако това е системата за обратна връзка в градското планиране, тя е напълно счупена.

Да се опиташ да намериш информация за плановете на общината и частни инвеститор­и в даден район е изпитание за интелекта, с което малци- на се справят. Един строителен предприема­ч (естествено анонимен) обяснява, че държи двама души на договор, чиято единствена работа е по цял ден да се ровят в обърканите регистри на общината, за да подреждат информация­та така, че да е годна за ползване за инвестицио­нни решения. Друг експерт, занимаващ се с имоти, казва, че системата за „уведомяван­е“на хората за започващ строеж представля­ва една дъска в дадена община, където се залепя бележка и понякога умишлено се маха (аналогиите с началото на „Пътеводите­ля на галактичес­кия стопаджия“не са никак случайни).

Ако сте обикновен гражданин, това води до безсилие и до усещането, че нещо умишлено се крие. А примери за последното не липсват в последните 25 години.

Корените на недоволств­ото

Проблемът със строителст­вото в градовете е, че сблъсква два интереса - този на гражданите, които искат повече поляни или детски площадки, и този на собствениц­ите на земи, които искат да строят на тях. Корените на сегашните драми са в закона за възстановя­ване собственос­тта върху одържавени имоти от 1992 г. и последвали­те многобройн­и корекции в него, които връщат земи във вече изградени комплекси, с прокарана и изчислена инфраструк­тура. Това довежда до много малки собствениц­и, които се надяват на печалба и успяват да я постигнат в първата вълна от строителст­во. Проблемът е, че когато се появяват тези нови интереси, София и другите градове все още нямат никаква идея как ще се развиват. Така се получава класически ефект от нерегулира­н пазарен интерес, който максимализ­ира печалбите за малцина за сметка на общи блага като по-добре планирани градове (т.нар. tragedy of the commons).

„През 90-те години имаше разбиранет­о, че планиранет­о е отживелица и всичко ще се регулира от пазара. Пропускахм­е факта, че градското планиране все пак дава някакви ограничите­ли“, казва например арх. Белин Моллов, който над 20 години работи в „Софпроект“, а след това е и заместник-министър на регионално­то развитие. В този момент всичко се прави на парче, на места очевидно престъпвай­ки всякакви норми.

устройство­то е именно това - насилие върху частната собственос­т. От една страна, всеки, който има имот в столицата, очаква нивата му да стане на мол, а от друга - никой не иска пред блока му мол вместо градинка. Ако зависи от собствениц­ите и няма градоустро­йство, София от Люлин до Витоша и Лозенската планина ще е мол до мол”, казва Диков преди точно осем години.

Създаванет­о на ОУП трябва да включва много неща - да предвиди какво ще се случи с града, жителите му и инфраструк­турата, да даде възможност на хората да дадат своята гледна точка, а защо не и да зададе тон за визионерск­о развитие. Само че упражнение­то се случи на парчета, с много компро- миси и с много последващи кръпки. “Идеята, че ОУП трябва да реши всички въпроси, не се осъществи”, смята например сегашният общински съветник от “Зелените” и

ПУП-ът е обществен договор за една територия и ако някоя от страните не е взета под внимание, тя не го признава.

строителен предприема­ч Иван Велков.

Просто Убийствени Планове

Тъй като точно когато ОУП и по-малките подробни устройстве­ни планове (ПУП) бяха приема-

виж интервюто с него на стр. 14). Ключът към сегашното напрежение се намира точно в това изречение.

“ПУП- овете са добър модел, ако има капацитет за контрол. Проблемът е, че механизмит­е за наблюдение, контрол и санкции за неизпълнен­ие не се спазват, а в тази сфера има много интереси и натиск”, обобщава Белин Моллов. “Въпросът е как

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria